Ceas aniversar pentru Banca Centrală Europeană

Corespondenţă din Bruxelles - Banca Centrală Europeană (BCE) a împlinit ieri zece ani de la înfiinţare, principala sa realizare fiind extinderea zonei euro de la 11 la 15 state membre ale Uniunii care folosesc euro, moneda unică.

Aceasta a fost lansată în ianuarie 1999, iar cele 15 state au o populaţie de peste 320 milioane de persoane.

La înfiinţarea BCE, pe 1 Iunie 1998, aceasta şi sistemul de bănci centrale europene în ansamblu, care include şi băncile centrale din toate statele Uniunii Europene, au primit sarcina de a menţine stabilitatea preţurilor şi de a asigura credibilitatea monedei unice.

Din punct de vedere legislativ, înfiinţarea zonei euro are la bază Tratatul de la Maastricht, prin care era stabilit cadrul pentru formarea sistemului de bănci centrale europene. Unul dintre principalele merite sale (ale Tratatului de la Maastricht, n.r.) este că a prevăzut politica monetară la un nivel internaţional, care o protejează de orice presiuni, inclusiv ale puterii politice, asigurând independenţa BCE şi dreptul exclusiv al instituţiei de a autoriza emisiunea de bancnote. Principalele decizii de politică monetară ale BCE sunt luate de Consiliul de Guvernare, format don cei şase membri ai boardului executiv al instituţiei şi din guvernatorii băncilor centrale din zona euro. Consiliul de Guvernare al BCE a definit stabilitatea preţurilor printr-o rată anuală a inflaţiei care să nu depăşească 2%, reper şi pentru ţinta de inflaţie în zona euro pe termen mediu. În afara celor 11 state care au adoptat euro imediat după lansare, pe 1 ianuarie 1999 (Austria, Belgia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia şi Spania), Grecia a fost acceptată în zona euro în 2001, Slovenia în 2007, iar Cipru şi Malta în 2008. De remarcat ca, BCE se confruntă în prezent cu o accentuare puternică a inflaţiei în zona euro, ce a ajuns la o rată anuală de 3,6% în mai, nivel mult peste cel ţintit.

Le ceremoniile de la Frankfurt, orasul care gazduieste sediul BCE, participa, luni dupa amiaza si presedintele României, Traian Basescu.

domeniu: 
categorie: 
Autor: