'Cele trei dive' şi pianistul Horia Mihail invitaţi de Crăciun la România TV

Înainte de a părăsi Bucureştiul în Ajunul Crăciunului, după concertul final al turneului naţional “Cele trei dive” de la Sala Radio din Bucureşti, cântăreţele Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Văduva însoţite de pianistul Horia Mihail au înregistrat o ediţie specială a unei emisiuni ce s-a difuzat la “România TV” în seara de Crăciun, pe 25 decembrie, de la ora 21.00, la invitaţia lui Cătălin Striblea.

Emisiunea a privit dintr-un unghi retrospectiv evenimentul artistic petrecut în perioada 17-23 decembrie, când împreună cu pianistul Horia Mihail, trei dive, trei mari artiste ale scenelor internaţionale reprezentând generaţii diferite ale şcolii de cânt româneşti - Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu şi Leontina Văduva - au venit de la Viena, Lausanne şi Paris pentru a realiza un provocator turneu de recitaluri la Iaşi, Cluj şi Timişoara, ce s-a încheiat cu un concert extraordinar de Crăciun susţinut la Sala Radio alături de Orchestra Naţională Radio dirijată de Iurie Florea.

Nevoia de repere tot mai acută pe care o avem în ziua de astăzi ne face să ne dorim să avem modele. Din păcate, ceea ce ni se arată la ora actuală, în general prime-time, este departe de noţiunea de model. Cei care chiar doresc să-şi găsească astfel de repere, pot însă să caute. Să caute şi mai departe, gândind pozitiv asupra a ceea ce înseamnă să fii născut în România şi încercând să descopere oameni care au reuşit şi care ştiu că a fi născut în România poate însemna mai mult decât pare la prima vedere.

Vârfurile şcolii muzicale româneşti pleacă în lume, dar în clipa maturizării îşi doresc foarte mult să revină şi pe scenele de acasă. Unii reuşesc să evolueze pe scenele din Bucureşti, unde cota la care au ajuns, la nivel internaţional, nu este cu totul inabordabilă. Prea puţini sunt însă cei care reuşesc să revină şi în marile oraşe culturale ale ţării, altele decât capitala. Iar dacă totuşi o fac, sunt uneori dezamăgiţi de stângăcia promovării revenirii lor, pe care ei o simt cu toată fiinţa ca pe un eveniment.

Succesul acestui eveniment iniţiat de Radio România Cultural şi asociaţia culturală Accendo în coproducţie cu TVR 3 şi Radio România Regional, turneu susţinut de Radio România înseamnă : 4 oraşe, 4 săli, 4 concerte, peste 3.000 de spectatori, mai mult de 2.000 de km parcurşi, un concert transmis live la radio, sute de minute de înregistrări radio şi TV, sute de apariţii în presă şi zeci de minute de aplauze.

Efortul celor patru muzicieni care au devenit prieteni - Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Văduva şi Horia Mihail, cărora li s-au alăturat la Bucureşti Orchestra Naţională Radio şi dirijorul Iurie Florea - a fost răsplătit de un public numeros, venit să-i admire în fiecare localitate în care au poposit şi îşi va continua impactul încă mult timp înainte prin difuzările de care se va bucura la radio şi televiziune în întreaga ţară.

domeniu: 
categorie: