Centenar Mihai Popescu

Vineri 29 mai 2009, Teatrul Municipal pentru Copii şi Tineret „Mihai Popescu” din Târgovişte organizează şi invită pe toţi cei interesaţi la aniversarea Centenarului naşterii actorului şi profesorului de artă dramatică Mihai Popescu (1909 – 2009), patronul spiritual al tânărului teatru târgoviştean.

mihai popescu

Mihai Popescu în rolul lui Bălcescu din piesa lui Camil Petrescu

Evenimentul, rezultat al unui parteneriat generos convenit cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române şi Redacţia Teatru din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune, sprijinit şi susţinut de autorităţile administraţiei locale, va avea loc la Bucureşti şi Târgovişte.

Centenarul Mihai Popescu, proiect cultural iniţiat de Teatrul Municipal pentru copii şi tineret „Mihai Popescu”, se desfăşoară sub patronajul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi prefaţează cea de-a V-a ediţie a Festivalului „Păpuşilor vii”, Târgovişte (29 mai – 1 iunie).

 

afis fest papusile_vii

Manifestarea va începe vineri 29 mai, la ora 10,00, cu un Te Deum in memoriam Mihai Popescu la mormântul actorului din Cimitirul Bellu din Bucureşti.

La ora 12,00, în Aula Casei Universitarilor din Târgovişte va avea loc Sesiunea de evocări şi
amintiri „Mihai Popescu – actorul intelectual”, urmată de audiţia „Mihai Popescu în Fonoteca de aur a Radioului”. La ora 15,15 este programată, în acelaşi loc, Sesiunea de comunicări, referate şi discuţii „Momentul Mihai Popescu în istoria teatrului românesc şi european”.
Manifestarea se va încheia cu o reprezentaţie oferită de studenţii UNATC – spectacolul „Ofertă de serviciu” după Lia Bugnar şi Dana Magdici, care va începe la ora 20,00, în amfiteatrul Liceului de artă „Bălaşa Doamna”.

La momentele de evocare şi prezentare înscrise în programul manifestării, vor fi prezenţi actori şi regizori care l-au cunoscut şi au fost alături de marele actor pe scenă sau în sălile de curs, universitari şi cercetători din domeniul istoriei teatrului românesc şi al teatrologiei, studenţi şi masteranzi, reprezentanţi ai mediului universitar şi cultural târgoviştean.
Aflat în jurisdicţia Consiliului Local Municipal şi a Primăriei Municipiului Târgovişte, Teatrul Municipal pentru Copii şi Tineret „Mihai Popescu” din Târgovişte, condus de regizorul Dan Ţopa, a fost înfiinţat la 1 iulie 2007.

 

curtea veche targoviste

Târgovişte, Curtea veche

Născut la 22 iulie 1909 la Târgovişte, Mihai Popescu a avut un destin tragic, murind la 43 de ani, în plină glorie. Un atac cerebral survenit în timpul unui spectacol în care juca rolul lui Iago din „Othello” de Shakespeare avea să-i fie fatal, actorul încetând din viaţă după câteva zile, în 24 februarie 1953.
Mihai Popescu fusese remarcat de Lucia Sturdza Bulandra din primul an de studiu la Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti. În 1931 absolvea Conservatorul cu „Comedia zorilor” de Mircea Ştefănescu, în care interpreta rolul lui Vlad, fiind apreciat la superlativ de cronicarii dramatici şi public. La puţin timp a fost angajat de Maria Ventura la compania sa. După călătorii în Franţa şi Germania, se înscrie la Seminarul dramatic al lui Max Reinhardt de la Viena. În Austria va cunoaşte consacrarea, jucând la Salzburg, la Folkstheater din Viena (Laerte din „Hamlet”) şi în alte teatre. „Era tânăr, frumos, elegant şi spiritual, cu glas bine timbrat, vibrant în momentele patetice, era un actor fermecător cu atât mai mult cu cât era inteligent şi cult şi calităţile acestea îşi puneau amprenta asupra creaţiilor sale.” (Virgil Brădăţeanu, „Profiluri. Mari actori români”, vol. I, 1973).
În stagiunea 1939 – 1940 este angajat al Companiei Maria Filotti, la Bucureşti, joacă apoi la Teatrul Comedia şi la Naţionalul bucureştean. În anii războiului acceptă propunerea tentantă de a juca rolul lui Hamlet în mai multe teatre din Europa, dar proiectul nu se materializează. Trece printr-un lagăr de concentrare şi în noiembrie 1945 se întoarce în ţară. Este întâmpinat cu entuziasm şi Maria Filotti îi încredinţează rolul lui Armand Duval din „Dama cu camelii”, în care o are ca parteneră pe Elvira Godeanu. Va străluci în Romeo („Romeo şi Julieta” de Shakespeare) şi Bălcescu din drama lui Camil Petrescu, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.
„Când l-a interpretat pe Romeo, scrie Virgil Brădăţeanu (op. cit.), avea aproape patruzeci de ani, dar i-a dat o rară şi fermecătoare tinereţe spirituală, a trăit iubirea strălucitor, cu o bucurie care transfigura. Cucerea prin trăirea plenară, prin existenţa în minunata condiţie a eroului al cărui unic soare era frumoasa, dulcea Julieta. Spunea versurile cu farmec chiar dacă le sacada întrucâtva, se lăsa prins de gândul iubirii, de frumuseţea existenţei ei. Forma un cuplu încântător cu Mimi Botta şi dădea scânteietoare spiritualitate scenelor cu Mercutio (Emil Botta). A fost un spectacol mare prin – ceea ce nu de puţine ori lipseşte – realitatea scenică a lui Romeo şi a Julietei. Amândoi, Maria Botta şi Mihai Popescu, au reuşit să fie în mod ideal ceea ce pentru fiecare dintre noi reprezintă imaginea îndrăgostiţilor din Verona.”

 

pag garda kabale schiller 1784

„Intrigă şi iubire” de Friedrich Schiller, pagina de gardă a ediţiei princeps (1784)

În Fonoteca de Aur a Radioului au rămas două înregistrări cu Mihai Popescu. Prima, „Intrigă şi iubire”de Schiller, în care interpretează rolul lui Ferdinand, în regia lui Sică Alexandrescu, a fost difuzată în premieră în 3 octombrie 1951, din distribuţie făcând parte Ion Manolescu, Nicu Dimitriu, Tanţi Cocea, Ion Finteşteanu, Costache Antoniu, Alfred Demetriu, Eugenia Niţulescu-Şahighian, Marietta Deculescu. În iarna următoare, Mihai Popescu a înregistrat drama „Egmont” de Goethe, în care regizorul Mihai Zirra l-a distribuit în rolul titular, alături de Nicolae Brancomir, Aurel Rogalski, Gina Petrini, G. Ionescu Gion, Aglae Metaxa, George Carabin, Marcel Enescu, Alexandru Demetriad, Mihai Berechet, George Costin, Sorin Gabor, Mircea Constantinescu, Sorin Balaban. „Egmont” a fost transmisă în premieră în 23 martie 1952. Ambele sunt creaţii excepţionale ale marelui actor, versiuni de referinţă, aflate printre cele mai vechi înregistrări de teatru pe bandă magnetică, păstrate în Fonoteca de Aur. La Centenarul Mihai Popescu de la Târgovişte vor fi ascultate fragmente din aceste înregistrări.

 

arendas jozsef  goethe Egmont

Arendas Jozsef, „Egmont” de Goethe

În 20 mai 2000, Teatrul Naţional Radiofonic difuza la Radio România Cultural emisiunea „Mihai Popescu în Egmont”, din seria „Mari actori în recital”, substanţial portret al artistului realizat de istoricul de teatru Ionuţ Niculescu, directorul Muzeului Teatrului Naţional din Bucureşti şi realizatorul emisiunii, Costin Tuchilă.     
                            
 

domeniu: 
categorie: