Christine Lagarde: Economia mondială se află într-o situaţie periculoasă

'Economia mondială se află într-o situaţie periculoasă', a declarat Christine Lagarde într-un interviu acordat duminică publicaţiei Journal du Dimanche.

Lagarde avertizează că zona euro atrage restul ţărilor de pe glob într-o criză economică şi financiară şi că tulburări sociale riscă să se producă.

La sfârşitul lui ianuarie, FMI îşi va publica previziunile economice mondiale. Creşterea economică de 4% la nivel global, prevăzută pentru 2012, ar putea fi revizuită, apreciază Lagarde.

Aceasta a declarat că zona euro frânează comerţul mondial şi producţia, iar criza sa financiară se extinde devenind o 'criză de încredere în datoriile publice şi în soliditatea sistemului financiar'.
'S-au făcut progrese considerabile în Europa, dar ele sunt graduale şi prost înţelese. Trebuie accelerată aplicarea măsurilor. (...) Ar fi folositor pentru europeni să vorbească pe o singură voce şi să anunţe un plan şi un calendar simplu şi detaliat. (...) Este greu să pui în aplicare strategii internaţionale de coaliţie împotriva crizei. Parlamentele naţionale nu sunt doritoare să angajeze finanţele publice sau să valideze o garanţie de stat pentru a sprijini alte ţări. Protecţionismul este subiect de dezbatere, iar principiul 'fiecare pentru sine' câştigă teren', susţine Christine Lagarde.

domeniu: 
categorie: