Cine ne sunt miniştrii - Cristian Diaconescu - Ministerul Afacerilor Externe

Cristian DiaconescuNoul ministru de Externe, Cristian Diaconescu s-a născut pe 2 Iulie 1959, în Bucureşti într-o familie de jurişti. A absolvit, în 1983, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept.

În acelaşi an a devenit judecător la Judecătoria Sectorului Agricol Ilfov şi începând cu anul 1984 până în anul 1990 la Judecătoria Sectorului 4 din Bucureşti. Diaconescu este căsătorit şi are un copil.

În perioada 1990 - 2000 a deţinut numeroase funcţii de răspundere în cadrul Ministerului Afacerilor Externe printre care: diplomat în Delegaţia Permanentă, ulterior Misiunea Permanentă a României la OSCE; coordonator al secţiei de cooperare în domeniul politico-militar al OSCE din MAE; diplomat în Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizaţiile Internaţionale de la Viena, adjunct al şefului misiunii pentru domeniile politico-militar şi de securitate ale OSCE; director al Direcţiei OSCE şi de Cooperare cu Structurile Subregionale din Ministerul Afacerilor Externe; director general al Direcţiei Generale Juridice şi Consulare din Ministerul Afacerilor Externe; şef de delegaţie la reuniunile privind Dimensiunea Umană a OSCE, Comisia privind Drepturile Omului la Geneva şi Comisia Dunării. În anul 2000, luând în considerare experienţa sa în negocierile internaţionale, Ministerul Afacerilor Externe i-a încredinţat o importantă misiune internaţională, numindu-l Secretar general adjunct al Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) şi ambasador en pied în această organizaţie.

Anul 2001 a marcat pentru Cristian Diaconescu începutul carierei de om de stat prin numirea sa ca Secretar de Stat pentru Afaceri Bilaterale în cadrul Ministerul Afacerilor Externe. Această funcţie a fost îndeplinită în paralel cu funcţia de negociator şef pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat româno-ucrainene, pentru Tratatul Politic de bază între România şi Federaţia Rusă, pentru Legea maghiarilor din statele vecine Ungariei pentru tratatele şi acordurile bilaterale privind regimul frontierelor, protecţia minorităţilor şi readmisia, precum şi în domeniul măsurilor de creştere a încrederii şi securităţii în Europa. Începutul anului 2004, an hotărâtor pentru procesul de aderare a României la Uniunea Europeană, i-a adus nominalizarea ca Secretar de Stat pentru Afaceri Europene.

În paralel cu cariera profesională Cristian Diaconescu a desfăşurat şi o activitate didactică şi ştiinţifică ca membru fondator în Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare, membru asociat al Jamestown Foundation, secretar ştiinţific al Asociaţiei de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale, profesor în cadrul Colegiului Naţional de Apărare şi în cadrul Institutului de Drept şi Relaţii Internaţionale unde a susţinut cursuri privind tematica securităţii şi cooperării europene şi euro-atlantice. În anul 2007 Cristian Diaconescu a obţinut titlul de doctor în drept.

Începând cu anul 2002, Cristian Diaconescu a devenit membru al Partidului Social Democrat.

În martie 2004, a fost numit Ministru al Justiţiei cu misiunea de a negocia şi închide capitolul 24, Justiţie şi Afaceri Interne, în cadrul procesului de aderare a României la Uniunea Europeană. În noiembrie 2004, Cristian Diaconescu a raportat Guvernului României închiderea acestui capitol facilitând astfel finalizarea procesului de integrare in Uniunea Europeana.

Fiind deja angajat plenar în activitatea de guvernare a României, în noiembrie 2004, Cristian Diaconescu s-a înscris în alegerile parlamentare, candidând în circumscripţia judeţului Constanţa şi câştigând poziţia de Senator în Parlamentul României. Începând cu anul 2005, Cristian Diaconescu a fost ales de Congresul Partidului Social Democrat în funcţia de vicepreşedinte.

În Senatul României, Cristian Diaconescu deţine funcţiile de Vicepreşedinte al Comisiei Drepturilor Omului şi Preşedinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Senat.

În aprilie 2008, Cristian Diaconescu s-a înscris la propunerea unanimă a forurilor de conducere ale Partidului Social Democrat în cursa pentru câştigarea Primăriei Generale a Bucureştiului[1].

Decizia PSD privind susţinerea lui Cristian Diaconescu în cursa pentru primăria Capitalei a fost comentată de catre contracandidaţii săi.

domeniu: 
categorie: