Cine ne sunt miniştrii: Vasile Blaga - Ministerul Dezvoltării Regionale

Vasile BlagaMinistrul pentru Dezvoltare Regională, Vasile Blaga s-a născut la 26 Iulie 1956, în satul Petrileni, din judeţul Bihor, este căsătorit şi are doi copii.

În anul 1981 a absolvit cursurile Facultăţii de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic “Traian Vuia” din Timişoara, obţinând calificarea de inginer mecanic. După absolvirea Facultăţii, între anii 1981 - 1990, ocupă diverse funcţii, inclusiv pe cea de director comercial în cadrul Întreprinderii Mecanice Hiperion din oraşul Ştei, judeţul Bihor. A ocupat funcţiile de preşedinte al CFSN (Consiliul Frontului Salvării Naţionale) şi vicepreşedinte al CFSN Bihor până în anul 1991, când a devenit preşedinte al FSN Bihor.

La alegerile din 20 Mai 1990 a fost ales deputat de Bihor pe listele Frontului Salvării Naţionale.

În această calitate a deţinut funcţia de membru al Comisiei pentru apărare şi asigurarea ordinii publice din Camera Deputaţilor. Şi-a dat demisia din funcţia de membru al Parlamentului la data de 14 Februarie 1992, fiind numit în funcţia de prefect al judeţului Bihor.

Vasile Blaga a îndeplinit funcţiile de prefect de Bihor (1991 - 1993) şi apoi de director general la Direcţia Regională Vamală Oradea (1993-1996). În perioada 1994 - 1995 a urmat o serie de cursuri de specializare în domeniul vamal la Viena, respectiv Weiden in der Oberpfalz, Germania.

Vasile Blaga este membru fondator al Partidului Democrat (1991), deţinând funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Bihor a PD (1991 - 1997).

În urma alegerilor din Octombrie 1996 a fost ales senator de Bihor pe listele Partidului Democrat. În legislatura 1996 - 2000 a făcut parte din Comisia pentru privatizare şi administrarea activelor statului, precum şi din Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului. Între anii 1997 - 2001 a îndeplinit funcţia de Secretar General al PD. În anul 1999 a absolvit Colegiul Naţional de Apărare, seria a VIII-a.

Între anii 2000 - 2004 Blaga a lucrat ca expert parlamentar. În anul 2001 a fost ales în funcţia de vicepreşedinte cu probleme organizatorice al PD şi preşedinte al PD Bucureşti. După alegerile parlamentare din Noiembrie 2004, în care a îndeplinit funcţia de şef al campaniei prezidenţiale a lui Traian Băsescu, noul preşedinte al României l-a numit pe Vasile Blaga, la 21 Decembrie 2004, în funcţia de consilier prezidenţial pe probleme de apărare, securitate şi siguranţă naţională, şef al Departamentului Securităţii Naţionale al Administraţiei Prezidenţiale.

A fost reales ca senator de Bucureşti pe listele Partidului Democrat pentru legislatura 2004 - 2008. Devine membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din data de 8 Februarie 2007.

La data de 29 Decembrie 2004, Vasile Blaga a fost numit în funcţia de Ministru al Administraţiei şi Internelor în Guvernul Tăriceanu, demisionând din cadrul Administraţiei Prezidenţiale. Din anul 2004, este şi membru în Consiliul Naţional de Conducere al Alianţei Dreptate şi Adevăr (PNL–PD). În anul 2005, este ales în funcţia de secretar general al Partidului Democrat.

Vasile Blaga a fost înlocuit din funcţie la data de 5 aprilie 2007 odată cu restructurarea Guvernului Tăriceanu prin ieşirea Partidului Democrat de la guvernare.

În paralel cu activitatea politică, Vasile Blaga s-a lansat şi în afaceri. Afacerile soţilor Blaga au acoperit o arie foarte vastă: comisionariat vamal, activităţi ale instituţiilor financiare şi bancare, producţie de mobilier (scaune), comerţ cu piese şi accesorii pentru autovehicule etc. În prezent, soţii Blaga sunt acţionari, în cel puţin 11 societăţi comerciale fie direct, fie prin achiziţionarea de acţiuni de pe piaţa bursieră.

domeniu: 
categorie: