Comisia Europeană a decis prelungirea proiectului 'Autostrada Uleiurilor Uzate'

În luna martie a acestui an, Comisia Europeană a luat decizia prelungirii cu 6 luni a perioadei de implementare a proiectului “Autostrada Uleiurilor Uzate - crearea unei reţele “Autostrada Uleiurilor Uzate - crearea unei reţele de colectare a uleiurilor uzate în Regiunea de Vest a României”” , termenul final al acestuia devenind astfel 1 septembrie 2004. Proiectul care în 2001 a fost premiat de către fundaţia OEGUT şi de Ministerul Austriac al Protecţiei Mediului şi al Tehnologiei, ca fiind cel mai bun proiect de mediu din Europa Centrală, de Est şi Sud-Est, şi-a realizat, pâna în acest moment, circa 75% din investiţii.

Pana in acest moment a fost realizată o reţea de colectare selectivă a uleiului uzat, prin crearea unui depozit central deservit de puncte de colectare intermediară aflate pe cuprinsul întregii Regiuni de Vest (judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş), reţea care este funcţională şi a procesat deja peste 40 de tone de uleiuri uzate, pe care le-a livrat rafinăriei Petrobrazi.

Totodata, a fost pus la punct un sistem de monitoring al activităţilor industriale generatoare de uleiuri uzate şi al situaţiei stocurilor de ulei proaspăt intrate pe piaţa judeţului Caraş-Severin (având o ritmicitate lunară de introducere a datelor).
Prin intermediul SNP PETROM, bunele practici ale acestui proiect în domeniul colectării uleiului uzat au fost extinse la nivel naţional.

Pentru a ajunge la standardele Uniunii Europene, pâna la 1 septembrie, urmează a se finaliza şi automatizarea depozitului central de uleiuri uzate, situat în incinta depozitului PECO Reşita).

De asemenea, se intentionează ca, în cel mai scurt timp cu putinţă, sistemul de colectare şi reciclare a uleiurilor uzate experimentat în cadrul acestui proiect să fie extins pe întregul teritoriu al Romaniei.

Potrivit prevederilor HG 662/2001, generatorilor de uleiuri uzate, fie ei persoane juridice ori fizice, li se interzice cu desăvârşire deversarea acestora în apele de suprafata şi subterane, ca şi evacuarea lor pe sol. Se interzice, de asemenea, transferarea uleiurilor uzate altor persoane în afara celor autorizate să le colecteze sau să le transporte. În plus, persoanele fizice care-şi schimbă uleiul de motor la maşinile pe care le deţin, trebuie să ştie că au obligaţia de a preda uleiul uzat, cu titlu gratuit, în condiţii de securitate maximă pentru mediu, exclusiv persoanelor juridice (societăţilor) autorizate.

domeniu: 
categorie: