Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Concernul german E.ON, interesat de Termica SA Suceava

Cunoscutul concern german E.ON, care în curînd va deveni proprietarul ELECTRICA Moldova este interesat de societatea de termoficare a municipiului Suceava, Termica SA. Cel puţin aşa a lăsat să se înţeleagă primarul Ion Lungu care marţi s-a întîlnit la Bacău cu directorul de dezvoltare al E.ON, Henning Probst, cu care a purtat discuţii pe tema privatizării Termica. „Am avut o discuţie de principiu cu domnul Probst în care s-a angajat ca după consultarea cu conducerea din Germania în termen de şase săptămîni să ne trimită o scrisoare de intenţie cu privire la Termica”,a declarat Lungu.

De menţionat că E.ON este al treilea mare concern străin care se interesează de privatizarea producătorului sucevean de energie termică. Primarul apreciază că privatizarea este singura soluţie de asigurare a unei termoficări eficiente în oraş. Lungu a declarat că Termica este o societate care „prezintă interes” pentru investitori şi că va propune deliberativului local ca în strategia de termoficare a municipiului să fie inclusă privatizarea producătorului şi distribuitorului de energie termică.

Atractivitatea firmei, a spus primarul, rezidă din aceea că este „relativ nouă”, centrala termică de cogenerare fiind construită în anii ’80 şi modernizată recent, printr-un credit de 15 milioane de euro, cînd s-a realizat conversia de pe lignit pe huilă. „Sarcina Consiliului Local va fi să caute soluţii pentru privatizarea acestei societăţi”, a spus Lungu.

El a arătat că în prezent, mai mult de jumătate din bugetul municipiului Suceava este cheltuit pentru subvenţionarea activităţii de termoficare şi că, în condiţiile integrării României în Uniunea Europeană, subvenţiile vor fi anulate. „Producător şi distribuitorul de energie termică va trebui să fie un operator privat de la care municipalitatea ar putea să încaseze redevenţă.

Astfel, bugetul local va fi degrevat de cheltuieli de subvenţionare a energiei termice şi va obţine şi fonduri în plus”, a menţionat Lungu, adăugînd că în acest caz municipalitatea va sprijini financiar doar familiile cu probleme sociale.

categorie: