Conducerea Gazetei de Nord-Vest acuză acţiuni de intimidare din partea unor procurori

Începînd din data de 20 ianuarie a.c. şi pînă în prezent, cotidianul Gazeta de Nord-Vest din Satu Mare a publicat aproape zilnic articole privind abuzuri, acte de corupţie sau scandaluri sexuale în care au fost implicaţi comisarul şef Ioan Dohotar, şeful Poliţiei judiciare a PNA la Satu Mare şi procurorul şef Ioan Moldovan de la Serviciul teritorial Oradea al PNA.
Gazeta de Nord-Vest Satu Mare
COMUNICAT

După primele articole, conducerea centrală a PNA a trimis o comisie de inspecţie la Oradea şi Satu Mare pentru a verifica acuzele aduse celor doi oameni ai legii. Membrii comisiei au fost prezenţi la Satu Mare şi Oradea în perioada 25-27 ianuarie, dar nu i-au contactat pe reprezentanţii ziarului Gazeta de Nord-Vest şi ai săptămînalului Gazeta de Oradea pentru a le fi furnizate date şi probe, întorcîndu-se la Bucureşti cu concluzia că nu s-ar confirma nimic din cele publicate.

Dezvăluirile privind pe procurorul şef Moldovan şi pe comisarul şef Dohotar au continuat, articole pe această temă fiind publicate şi de cotidianele naţionale România Liberă şi Ziua şi de revista Academia Caţavencu.

După ce săptămîna trecută au proferat ameninţări în acest sens, imediat după publicarea articolului 'Rateurile procurorului şef Ioan Moldovan' apărut în cotidianul România Liberă, începînd de luni, 21 februarie, cînd cotidianele Ziua şi România Liberă au publicat ample materiale despre Moldovan şi Dohotar sub titlurile 'Procurorul bolşevic' respectiv 'Comisarul şef Ioan Dohotar: >', cei doi au trecut la represalii declanşînd cercetări asupra firmelor unuia dintre cei trei coproprietari ai ziarului Gazeta de Nord-Vest, Mircea Govor, şi asupra clubului de fotbal Olimpia Satu Mare, la care acesta a fost preşedinte.

Aceste cercetări au un vădit scop de intimidare şi nu au nici un temei legal, fiind demarate în baza unui aşazis denunţ formulat zilele trecute de un fost funcţionar public care a fost arestat şi trimis în judecată alături de fostul primar al municipiului Satu Mare, Horea Anderco, în urma unei campanii de presă iniţiate de Gazeta de Nord-Vest.

Considerăm că astfel de cercetări se înscriu pe linia înscenărilor judiciare sau abuzurilor procedurale cu care s-a remarcat procurorul şef Moldovan în cazurile fostului procuror Alexandru Lele, fostului director al Finanţelor Publice Bihor, Ioan Lascău, fostului lider sindical de la Schela petrolieră Suplacu de Barcău, Ioan Kovacs, respectiv a fostelor judecătoare Elena Pop Blaga şi Mariana Roşca şi reprezintă o tentativă cu iz stalinist de îngrădire a libertăţii de exprimare a presei.

Recurgerea la asemenea practici pe fondul unei tăceri suspecte a conducerii centrale a Parchetului Naţional Anticorupţie, ce poate fi interpretată drept un accept tacit, este cu atît mai inexplicabilă cu cît în cursul acestei luni a început auditarea PNA de către organizaţia internaţională FREEDOM HOUSE.

În vederea mediatizării, monitorizării şi descurajării unor asemenea practici, solicităm sprijinul colegilor de breaslă, Clubului Român de Presă, Agenţia de monitorizare a presei 'Academia Caţavencu', APADOR-CH şi FREEDOM HOUSE.

Satu Mare, 22.02.2005 Director Gazeta de Nord-Vest

Crina Dunca

domeniu: 
categorie: