Conferinţă de presă comună Adrian Năstase - Igor Ivanov

Adrian Năstase: parafarea Tratatului de bază de către domnii miniştri Ivanov şi Geoană, aici, la Bucureşti, reprezintă un pas concret, evident, în relansarea relaţiilor bilaterale.

Igor Ivanov: şi conducerea Rusiei este la fel de dispusă să dezvolte relaţiile cu România. Adrian Năstase:

Doamnelor şi domnilor, Îmi face o deosebită plăcere să vă prezentăm câteva concluzii ale discuţiilor pe care le-am avut în această dimineaţă cu domnul ministru Ivanov în legătură cu relaţiile bilaterale şi anumite chestiuni de interes mai larg. Am să spun câteva cuvinte la început.

După aceea, domnul ministru va face unele comentarii şi apoi vom lua câteva întrebări, dar foarte puţine, pentru că programul este destul de strâns.

Eu am să vă spun doar că această vizită este o continuare firească a unei relaţii deosebit de intense şi de eficiente în ultima vreme, în care vizita domnului prim-ministru Kasianov a avut, de asemenea, un rol deosebit. Îmi place să cred că şi vizita mea la Moscova, anul trecut, a avut un anumit rol. Vreau să subliniez, însă, faptul că, acest an, 2003, poate fi considerat cu adevărat anul relansării relaţiile bilaterale româno-ruse. Semnarea tratatului, în curând, la Moscova, a Tratatului de bază de către preşedinţii Iliescu şi Putin va însemna închiderea unui capitol care priveşte un trecut cu foarte multe dimensiuni emoţionale şi subiective şi deschiderea unei perioade noi, pragmatice, de eficienţă, de parteneriat pe care o putem construi în termeni politici, economici şi culturali.

Cu domnul ministru am discutat despre relaţiile noastre bilaterale, despre nevoia de a întări legăturile la nivelul departamentelor, schimburile la nivelul partidelor, la nivelul organizaţiilor neguvernamentale, la nivelul parlamentelor, astfel încât să avem o bază mult mai largă pentru o relaţie susţinută şi un impact pozitiv asupra opiniei publice.
Am discutat şi despre dimensiunea economică a relaţiilor noastre. Domnul ministru Ivanov s-a întâlnit şi cu domnul ministru Dan Ioan Popescu. A continuat examinarea la nivelul structurilor noastre de dialog în probleme economice, în comisia mixtă, astfel încât sunt absolut sigur că proiectele vor merge mult mai bine, atât în privinţa exporturilor româneşti în Rusia, cât şi în ceea ce priveşte societatea mixtă în domeniul gazului natural, pe care dorim să o realizăm până la sfârşitul acestui an.

Închei, spunând, încă o dată, că parafarea Tratatului de bază de către domnii miniştri Ivanov şi Geoană, aici, la Bucureşti, reprezintă un pas concret, evident, în relansarea relaţiilor bilaterale. Semnarea în curând a Tratatului ne va permite cu adevărat să dăm un semnal clar, nou, de dinamism pentru relansarea relaţiilor bilaterale româno-ruse.

Igor Ivanov:

Stimate doamne,
Stimaţi domni,
Astăzi, delegaţia noastră a fost primită de către preşedintele României, domnul Iliescu, şi, de asemenea, de către primul ministru al României, domnul Adrian Năstase. Ieri, am avut discuţii detaliate în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României. Din aceste tratative am ajuns la concluzia că conducerea României este în mod hotărât decisă să dezvolte relaţii constructive, deschise şi pragmatice cu Federaţia Rusă. Din partea noastră, trebuie să spun că şi conducerea Rusiei este la fel de dispusă să dezvolte relaţiile cu România şi semnarea tratatului privind relaţiile de prietenie şi colaborare dintre Federaţia Rusă şi România, care va avea loc în cursul vizitei preşedintelui Iliescu la Moscova, la începutul lunii iulie, va simboliza anume acest nou caracter al relaţiilor dintre ţările noastre. Împărtăşesc pe deplin cuvintele domnului prim-ministru că sarcina noastră acum constă în aceea ca prin eforturi comune să extindem colaborarea în toate domeniile de interes comun.

Mă folosesc de acest prilej pentru a mulţumi încă o dată conducerii României pentru călduroasa primire oferită delegaţiei noastre aici.

Întrebare (Din partea Televiziunii Române, Monica Ghiurco): - O întrebare pentru domnul ministru Ivanov, legată de afirmaţia preşedintelui american George W. Bush, care spunea că România ar putea fi un pod către Rusia. Credeţi că acest lucru ar fi posibil?

Igor Ivanov: - Ştiţi, noi, în cadrul vizitei noastre la Bucureşti, atenţia noastră a fost concentrată asupra dezvoltării relaţiilor ruso-române. Când suntem la Washington, discutăm, dezbatem relaţiile ruso-americane. Eu cred că şi la Moscova şi la Washington şi la Bucureşti se doreşte să se realizeze relaţii directe, nu cred că este nevoie de intermediari. Dar, dacă România va fi gata să ne sprijine în soluţionarea uneia dintre probleme, noi vom saluta această disponibilitate.

Adrian Năstase: - În orice caz, noi am dori, poate, să construim o autostradă. Un pod este mai greu, dar o autostradă, poate, între Bucureşti şi Moscova.

Întrebare: - Ştiu că aţi spus că vreţi să daţi, prin semnarea acestui Tratat de bază, o nouă dimensiune relaţiilor bilaterale. Aş vrea să ştiu în ce măsură problemele delicate dintre România şi Federaţia Rusă se regăsesc în acest Tratat şi sub ce formă? Mă refer la Tratatul Ribentropp-Molotov şi, de asemenea, la tezaur.

Adrian Năstase: - Pentru cine este întrebarea?

Întrebare: - Pentru primul ministru român şi pentru ministrul de externe rus.

Adrian Năstase: - Tratatul este, în primul rând, un instrument politic prin care arătăm că, poate exagerez spunând, o anumită formă de indiferenţă politică între cele două ţări a încetat.
Conţinutul nu este spectaculos, dar semnificaţia sa este deosebită.
Declaraţia, deocamdată, nu a fost semnată, ea va fi semnată cu ocazia semnării şi a tratatului, acum doar a fost parafat Tratatul de către cei doi miniştri, urmând să fie semnat de către cei doi preşedinţi şi, cu acea ocazie, va fi semnată Declaraţia respectivă de către miniştrii de externe, ea vizând, practic, două dintre chestiunile care au avut un caracter mai emoţional.

Nu am să intru în amănunte, dar vreau să spun că soluţia care s-a găsit va fi un semnal, mai bun sau mai rău, în funcţie de disponibilitatea politică ulterioară şi de ambianţa generală în cadrul cărora aceste prevederi vor fi puse în aplicare. Depinde de noi să creăm această atmosferă şi această ambianţă.

Igor Ivanov:
Domnul prim-ministru s-a ocupat mai mult decât mine de lucrul la elaborarea Tratatului şi a avut un aport semnificativ la pregătirea acestuia, de aceea, împărtăşesc în mod deplin cele spuse de domnia-sa, la care nu mai am nimic de adăugat.

Întrebare: - Domnule prim-ministru, domnule ministru, din partea Agenţiei Itar Tass, cum aţi putea comenta dumneavoastră colaborarea în domeniul gazelor?

Igor Ivanov: - Aceste probleme au fost examinate mai detaliat în cadrul vizitei domnului prim-ministru Kasianov la Bucureşti.
În ceea ce priveşte această problemă, doresc să spun că azi dimineaţă am avut o întâlnire cu ministrul industriilor, domnul Popescu, în cadrul căreia am discutat şi această problemă. Partea română a subliniat interesul său în ceea ce priveşte extinderea prezenţei Gazprom în România, inclusiv în domeniul privatizării reţelelor de distribuţie a gazelor.
Cu conducerea Gazprom, din câte am înţeles, există nişte relaţii foarte bune, de parteneriat, de afaceri şi ceea ce se cere din partea Guvernului este numai pentru a sprijini aceste relaţii.

Adrian Năstase: - Eu am să adaug doar faptul că dorim, în acest domeniu, să avem o relaţie directă. Nu cred că avem nevoie de intermediari pentru a crea un pod între Bucureşti şi Moscova în materie de gaze naturale. Sunt convins că vom putea organiza o societate mixtă care să aducă gaz natural în România şi, sigur, suntem disponibili şi pentru participarea firmei Gazprom la privatizarea uneia dintre reţelele de distribuţie, pentru că, în măsura în care gazul este adus din Rusia, este firesc ca Gazprom să participe inclusiv la privatizările distribuţiei în domeniul acesta. Vă mulţumim foarte mult.

Igor Ivanov: Vă mulţumim foarte mult.

domeniu: