Conferinţa de presă a premierului Adrian Năstase şi a preşedintelui Guvernului Cehiei, Vladimir Spidla

'Vestea bună pentru noi este că legăturile comerciale s-au dezvoltat foarte mult. Vestea rea este că deficitul comercial pentru partea română este încă foarte mare. ' (Adrian Năstase)

'Printre altele, trebuie să vă spun că anul acesta se împlinesc 85 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre ţările noastre, ceea ce dovedeşte existenţa unor tradiţii în acest domeniu.' (Vladimir Spidla) Palatul Victoria

Vladimir Spidla

Doamnelor şi domnilor,

Mă bucur foarte mult pentru că am posibilitatea de a mă afla în faţa reprezentanţilor presei din ţara dumneavoastră. Sunt foarte bucuros că am avut ocazia să fac această vizită, care este prima pentru mine, dar este o vizită dintr-un număr mai mare de vizite, care definesc, în momentul de faţă relaţiile din ce în ce mai bune dintre ţările noastre.

Printre altele, trebuie să vă spun că anul acesta se împlinesc 85 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre ţările noastre, ceea ce dovedeşte existenţa unor tradiţii în acest domeniu.

Cu domnul prim-ministru am discutat diverse probleme, la fel şi cu delegaţia română, probleme care se referă la domenii foarte diferite, dintre care aş dori să subliniez în mod deosebit două.

Republica Cehă apreciază în mod deosebit progresul realizat de România pe calea integrării în Uniunea Europeană şi sprijină din toate puterile această integrare.

Suntem, de asemenea, dispuşi să contribuim cu toată experienţa pe care am acumulat-o noi în procesul de pre-aderare, pentru că acesta este un proces complex, la care, poate, veţi putea folosi şi experienţa noastră.

Al doilea domeniu pe care aş dori să-l subliniez şi care a reieşit din discuţiile noastre, se referă la dezvoltarea relaţiilor comerciale şi economice, care – trebuie să vă spun - au înregistrat o creştere de trei ori în ultima perioadă, ceea ce este îmbucurător. Cu toate acestea este clar că potenţialul nostru nu a fost epuizat şi ni se deschid în faţă perspective mult mai largi pentru viitor.

În ceea ce priveşte celelalte chestiuni pe care le-am discutat, am constatat o mare apropiere de opinii, ceea ce este încă o dovadă a relaţiilor deosebit de bune dintre noi. Printre altele, am amintit şi faptul că în 1968, România a fost singurul stat membru al Pactului de la Varşovia, care a refuzat să participe la ocuparea Cehoslovaciei.

În încheiere, vă rog să-mi permiteţi să-mi exprim condoleanţele pentru toţi cei dintre dumneavoastră, dintre români, care au avut de suferit ca urmare a atentatului de la Madrid, să transmit cele mai sincere sentimente din partea mea şi a Guvernului, familiilor lor şi dumneavoastră.

Adrian Năstase

Doamnelor şi domnilor,

Aş vrea să confirm concluziile pozitive exprimate aici de domnul prim-ministru Spidla. Apreciem în mod deosebit această vizită, care poate să consolideze, şi suntem siguri că va consolida şi mai mult, relaţiile noastre politice, în plus, încurajând, în continuare, legăturile economice.

Am avut, în permanenţă, un sprijin deosebit din partea colegilor cehi în ceea ce priveşte negocierile cu Uniunea Europeană şi ne bucură faptul că vom avea sprijinul Guvernului ceh în ceea ce priveşte finalizarea negocierilor şi, în general, legăturile noastre cu Uniunea Europeană.

De altfel, am adoptat, astăzi, o declaraţie comună privind colaborarea noastră legată de afacerile europene.

Aş vrea să subliniez şi eu importanţa pe care o acordăm dezvoltării legăturilor economice viitoare. Vestea bună pentru noi este că legăturile comerciale s-au dezvoltat foarte mult. Vestea rea este că deficitul comercial pentru partea română este încă foarte mare. De aceea, va trebui să găsim modalităţile prin care putem să încurajăm firmele româneşti să-şi mărească capacitatea şi să diversifice formele
de export în Republica Cehă. Sperăm foarte mult în rezultatele pozitive ale Forumului economic ce va avea loc mâine.

Unul dintre domeniile de interes comun este domeniul energetic. Am discutat şi despre evoluţii regionale, despre problemele legate de situaţia din Balcani şi vom continua discuţiile pe aceste teme.

Miniştrii economiei şi comerţului şi miniştrii agriculturii se vor întâlni separat pentru a vedea împreună proiecte concrete. Aş vrea să mulţumesc, în mod deosebit, domnului prim-ministru Spidla şi pentru condoleanţele transmise pentru victimele din România în atentatele ce au avut loc la Madrid.

Mă bucur că l-am convins pe domnul prim-ministru să facă o vizită la Bucureşti şi sunt convins că aceasta este doar prima dintr-o serie frecventă de întâlniri şi de vizite în România şi respectiv în Republica Cehă. Mulţumesc.
Poate sunt întrebări?

Întrebare (BBC): - Domnul prim-ministru s-a referit la o declaraţie de colaborare europeană. Puteţi să ne spuneţi mai amănunţit despre ce anume este vorba?

Adrian Năstase: - Această declaraţie este importantă pentru noi deoarece Republica Cehă îşi schimbă statutul de la întâi mai anul acesta.

Republica Cehă va deveni, de la întâi mai 2004, membru al Uniunii Europene, va avea în curând un comisar în cadrul structurilor europene. Va avea în curând parlamentari în cadrul Parlamentului European. De aceea, practic, această declaraţie comună, pe care o veţi putea consulta direct vizează, pe de o parte, posibilitatea de a utiliza experienţa de negociere a Republicii Cehe, iar, pe de altă parte, şi un sprijin direct, politic, în calitate de membru al Uniunii Europene.

Întrebare: - Aş dori să aflu dacă, în timpul convorbirilor cu domnul prim-ministru al României, domnul prim-ministru Spidla a intervenit în problema domnului Priplata?

Vladimir Spidla: - Am amintit în discuţiile noastre de problema aceasta şi a Întreprinderii Tepro şi mi-am exprimat părerea că acest caz trebuie rezolvat cât mai repede şi cât mai corect.

Adrian Năstase: - Iar eu, i-am confirmat domnului prim-ministru că vom încerca să facem acest lucru cât mai repede şi cât mai corect.

Vă mulţumesc.

domeniu: 
categorie: