Consiliul Concurenţei a deschis o investigaţie privind ajutorul de stat acordat SC ARIS SA Arad

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie din oficiu privind ajutoarele de stat acordate SC ARIS SA Arad, in baza HG nr. 874/2000 privind transferul actiunilor detinute de stat la aceasta societate din administrarea FPS in administrarea Ministerului Finantelor si a Legii nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii. Aceste masuri de sprijin financiar sunt considerate ajutoare de stat si intra sub incidenta Legii nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, cu modificarile si completarile ulterioare.

Consiliul Concurentei are dubii cu privire la indeplinirea criteriilor din Regulamentul privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea firmelor in dificultate si a cerintelor legii privind ajutorul de stat si va investiga daca facilitatile acordate in anul 2000 au fost legate de implementarea unui plan de restructurare.

De asemenea, in situatia existentei unui plan de restructurare, Consiliul Concurentei are dubii cu privire la faptul ca masurile cuprinse in acesta ar fi putut conduce la viabilizarea societatii, obiectiv final al oricarui program de restructurare.

Totodata, avand in vedere ca societatea a beneficiat si la privatizare de facilitatile instituite prin Legea nr.137/2002, exista suspiciuni cu privire la respectarea principiului 'prima si ultima data' stipulat in Regulamentul privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea firmelor in dificultate, conform caruia, o societate nu poate beneficia de ajutor de stat pentru restructurare decat o singura data.

In consecinta, Consiliul Concurentei retinand existenta unor indoieli cu privire la compatibilitatea ajutorului de stat cu conditiile impuse de lege, pentru a-si putea forma o convingere ferma asupra legalitatii si oportunitatii ajutorului a dispus, in
conformitate cu prevederile art. 8 alin. (4) din Legea nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, cu modificarile si completarile ulterioare, deschiderea unei investigatii, solutia finala urmand a fi data dupa verificarile de rigoare.

domeniu: 
categorie: