Contrabanda cu ţigări - ocupaţia preferată a lui Iskandarani

Ancheta desfasurata de oamenii legi in dosarul in care este implicat Zaher Iskandarani aduce aproape in fiecare zi ceva nou.
Politisti si jandarmi au descins in mai multe apartamente din Timisoara si la fabrica de tigari a omului de afaceri din Sacalaz, iar ancheta a avut rezultate: timbre false, folii cu etichete pentru tigari, apa minerala, flacoane cu alcool rafinat, precum si alte cutii cu documente. Un alt transport a fost gasit la marginea Timisoarei, mai exact doua tiruri cu cartoane pentru pachete, cartuse, baxuri de tigari, placi tipografice si o serie de utilaje.

Placile tipografice erau imprimate cu numere mai vechi ale unei publicatii locale, fost oficios al Partidului Social Democrat, in care exista publicitate masiva atat la tipuri de tigari fabricate la Sacalaz, cat si la fabrica de apa minerala de la Baile Herculane. Zaher Iskandarani s-a nascut in 1958 in Siria si a absolvit Facultatea de Constructii din Timisoara. Cunoscut si sub numele de 'Printul Banatului', afacerile acestuia au prosperat pana in 1996, ajungand la 'racoare' pe timpul guvernarii CDR, pentru numeroase ilegalitati. O data cu revenirea PSD-ului la putere, Iskandarani si-a relansat afacerile, principala activitate fiind fabricarea de tigari, produse care au invadat pietele din orient.

El a fost implicat in mai multe scandaluri in care apareau si nume ale liderilor politici ai PSD. Iskandarani a fost prieten cu Dan Poenaru, fostul presedinte al PSD Timis, iar prin partenerul sau de afaceri, Mujea Marcellini, a renovat in 1995 sediul PDSR Timis. Zaher era 'coleg' de vinatoare cu unii lideri ai PSD Timis, dar si cu procurori, politisti, judecatori. Iskandarani a avut afaceri cu un alt 'print', al huilei, Miron Cozma, prin sotia sa Camelia Pomana, au mai dezvaluit ziarele locale.

Dupa ce in 1997 a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru fals, uz de fals, evaziune fiscala, contrabanda si instigare la contrabanda, complicitate la crima, in 2002 a fost eliberat. Decizia de a fi achitat definitiv a fost una extrem de controversata la acea vreme, ca dovada a ingerintei politicului in actele de justitie.

Tanase Joita, fost procuror general, a fost suspectat ca a intervenit politic nu doar in cazurile generalilor Stanculescu si Chitac, ci si in procedeul de recurs in anulare prin care a fost scos de sub urmarire penala Zaher Iskandarani, unul dintre finantatorii campaniei lui Ion Iliescu in 1996.

Cel mai mare dusman al lui Zaher din vremurile sale bune (1994) era Obayda Gannoum, lider al unei grupari rivale. Acest Obayda este astazi unul dintre cei mai buni amici si parteneri de afaceri ai lui Zaher, unul dintre sirienii ridicati de politisti la Lugoj impreuna cu siniarul. Obayda se ocupa de distribuirea tigarilor LM si Marlboro false astfel: la o comanda de cateva baxuri de tigari RM sau Vegas, singurele marci pentru care Zaher detine licenta de fabricare, clientii puteau cumpara, la preturi de nimic, LM si Marlboro contrafacute. Mai exact, tutun de RM sau Vegas in ambalaj sub licenta Philip Morris. Prin acelasi procedeu Zaher a reusit sa se impuna chiar si pe piata tigarilor din Irak.
Numele lui Iskandarani a reaparut in media in martie 2003, dupa ce o echipa mixta a IGP si IPJ Timis descoperea tot la Sacalaz, tigari contrafacute. Autoritatile vremii au inchis repede cazul, in mod suspect.

Afacerea de la Sacalaz, inceputa acum mai bine de zece ani, este la fel de controversata. Iskandarani a cumparat 9,45 de hectare de teren agricol la circa cinci kilometri de Timisoara, pe un lot pentru care existau peste 50 de cereri adresate comisiei locale de fond funciar a municipiului Timisoara pentru punerea in posesie pe vechile amplasamente. Hectare de pamant au fost trecute in actele notariale drept... donatie de trei romani cu suflet mare ii 'ofereau' pamantul lui Zaher Iskandarani. Asa cum consemna si presa vremii, prin aceasta vanzare mascata se evita de fapt incalcarea Legii Fondului Funciar, care prevedea dreptul de preemptiune pentru vecini. Dupa intabulare, totul a mers ca pe roate.

domeniu: 
categorie: 
Autor: