La Copşa Mică (SB) viaţa continuă şi după 600 de ani

Personalităţi politice, rapsozi ai muzicii populare, artişti de marcă din ţara noastră s-au întâlnit într-un cadru intim la Copşa Mică pentru a serba cei 600 de ani de atestare documentară. Oraşul Copşa Mică a luat fiinţă pe locul actualei biserici evanghelice sub forma unui turn de pază în jurul căruia s-a născut ulterior o mică aşezare la confluenţa pârâului Vorumblocului cu râul Târnava Mare. Datorită unor condiţii geografice specifice – relief frământat şi inundabilitatea luncii Târnavei – care limitau dezvoltarea spre sud şi nord, localitatea s-a păstrat multă vreme în cadrul unor dimensiuni reduse de unde şi numele auxiliar al aşezării de ’Mică’.

Deşi din punct de vedere istoric, Copşa Mică este atestată ca aşezare în 1700, prima atestare documentară a localităţii datează de la începutul secolului XV.

În zilele de 28 şi 29 iunie a.c. acest oraş, care este deseori asociat cu mizeria, poluarea şi sărăcia a sărbătorit 600 de ani de atestare documentară.

Cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, al Prefecturii Sibiu, al Consiliului Local Copşa Mică şi al sponsorilor, aceste zile au fost un prilej de bucurie pentru cetăţenii localităţii şi pentru invitaţi.

O personalitate uşor de abordat, mereu alături de cei prezenţi prin grija sa, primarul Copşei Mici, Coriolan Pop a concurat în organizarea acestei sărbători cu multe oraşe cu tradiţie.

În cadrul şedinţei festive a Consiliului Local, primarul a înmânat diplome cu titlul de cetăţeni de onoare următorilor invitaţi la Copşa Mică: prof. Viorel Crainicu, director al liceului din localitate, ing. Ioan Buda, ing. Boleslaw Muller şi inginerul Mircea Silvestru Lup, prefectul judeţului Sibiu.

Organizatorii au fost deosebit de atenţi cu cei care au onorat invitaţia primarului de a participa la acest eveniment. Pe lângă discuţiile ivite între personalităţile politice prezente ale partidului de guvernământ şi opoziţie, ziua de 28 iunie a.c. a însemnat pentru Copşa Mică şi un moment cultural.

Prof. Magda Tudorancea a editat o broşură ’Copşa Mică – 600 de ani’, în care sunt reflectate istoria oraşului, istoria platformei industriale, scriitorii care au fost prezenţi în această zonă, precum şi viaţa personalităţii locale, Nicolae Terchilă (1898 – 1983).

Dacă în anii trecuţi, acest oraş a fost vizitat de poetul Lucian Blaga, de scriitorul Mihail Sadoveanu, sculptorul Ion Vlasiu, pictorul Iorgulesc Yor, anul 2003, 28 iunie, a fost un prilej de regăsire a politicii.

Senatorul PSD, Dionisie Bucur, preşedintele OJ P.S.D., Ioan Cindrea, preşedintele OJ P.D., Nicolae Neagu, preşedintele organizaţiei PD Mediaş, Florin Munteanu, prefectul Mircea Silvestru Lup, subprefectul Cornel Langa etc. au fost prezenţi în acest cadru, în care viaţa merge înainte, indiferent dacă există locuri de muncă, dacă există poluare sau nivelul de trai este scăzut.

Copiii şi elevii din unităţile de învăţământ ale oraşului au participat cu programe artistice, cu dansuri moderne, populare şi tematice, cu piese de teatru, cu scenete umoristice etc., pentru a demonstra acestor personalităţi, că dincolo de interesele politice, în acest oraş s-a schimbat ceva, lumea a prins prins viaţă asemeni firelor de iarbă care au devenit verzi, în ciuda poluării.

‘În acest oraş mai funcţionează un singur agent economic care este poluant. Cu această ocazie, se discută şi problemele care ar trebui rezolvate şi măsurile care ar trebui să le luăm din punct de vedere al poluării. De noi, politicienii şi administratorii acestui oraş şi al ţării depine, ca aceşti copii care ne încântă azi, să se poată dezvolta în condiţii bune’ a declarat Dionisie Bucur, senator PSD Sibiu.

În Copşa Mică, din anul 2004 vor fi implementate 7 proiecte care fac parte din programul ’O Românie curată’, iar promisiunea ca anul 2004 să fie dedicat acestui oraş, vine de la prefectul Mircea Silvestru Lup.

Despre acest eveniment de sărbătoare, reprezentantul OJ PD, Nicolae Neagu susţine:

’Acest eveniment pare să fie unul de împăcare şi puţin fast faţă de ceea ce reprezintă preocupările sau necazurile cetăţenilor din Copşa Mică. Dacă aceste 7 proiecte vor fi pe termen mediu şi pe termen lung, atunci sper ca răul care dăinuie în această localitate, să fie tăiat din rădăcină.’

Localnicii au participat în număr destul de mare, pe stadionul din Copşa Mică, unde au avut loc spectacole de muzică şi dansuri populare cu Veta Biriş, Aurel Tămaş, Simi Deac, Puiu Avram, Ansamblul de dansuri maghiare, Ansamblul Folcloric al Casei de Cultură a Sindicatelor din Mediaş, Ansamblul Căluşerul din Orlat, Ansamblul Folcloric Cindrelul - Junii din Sbiu, etc. şi muzică uşoară cu trupele Iris, Direcţia 5, Valahia, Hai noroc, etc.

Vremea frumoasă a ţinut cu organizatorii, iar cetăţenii oraşului au savurat mici, bere şi popcorn, stând pe pături pe iarba verde a stadionului de fotbal.
Aceste zile au însemnat mult pentru locuitorii care au ieşit din umbra negrului de fum. Ei au atras atenţia, într-un sondaj de opinie, că au nevoie de locuri de muncă, că vor să contribuie la revigorarea activităţii pe toate planurile în acest oraş, că vor să fie susţinuţi în tot ceea ce vor întreprinde.

Chiar dacă investitorii sunt speriaţi de istoricul acestei zone, Mihai G., 45 de ani cere sprijinul presei de a veni în ajutorul cetăţenilor acestui oraş, nu doar cu articole de genul ’Oraşul cu o mie de blesteme’, apărut în 1994 în ziarul Rondul sau ’Copşa Mică – citadelă a…întunericului’, 1991, în 21 Radical.

’Noi, cei din Copşa Mică, vrem ca presa să scrie şi despre lucrurile bune care se pot întâmpla aici. Vrem ca oamenilor din ţara asta să nu le fie ruşine că au un oraş, numit Copşa Mică. Aici există două biblioteci, un Cămin Cultural, o Casă de Cultură, un Colegiu, există şapte locaşuri de cult ale diferitelor confesiuni etc. Românii trebuie să ştie că în Copşa Mică s-a născut Nicolae Terchilă, filozof, pedagog, profesor universitar şi preot şi actualul prefect de Sibiu, Mircea Silvestru Lup.Veniţi să vedeţi că, deşi nu suntem bogaţi în maşini sau vile, trăim şi noi. Şi trăim frumos.’

Pentru a aduce o clipă bucuria în inima acestor oameni, Primăria a încheiat aceste zile de sărbătoare cu un foc de artificii, urmând ca în fiecare an, de acum înainte, în luna iunie, să fie făcute eforturi pentru a descreţi frunţile locuitorilor acestui centru, organizându-se Zilele oraşului Copşa Mică.

domeniu: 
categorie: