Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Corina CREŢU: Davos şi Bucureşti

S-a încheiat, în dezinteresul total al presei şi oficialilor din România, Forumul Mondial de la Davos. Probabil că există şi o explicaţie: „De Davos ne arde nouă, pe criza asta?” În principiu, n-ar trebui să ne pese, doar că lucrurile nu sunt atât de simple. Când vorbim de Davos, vorbim de globalizare şi de modelul ei. Acel model este pus acum sub semnul întrebării, împreună cu modelul de capitalism anglo-saxon, care l-a generat. Un înalt oficial chinez spunea cu ocazia Forumului că modelul: un om, o casă, o maşină, o pensie, ca în Occident, nu mai este de actualitate. Or, dincolo de maşină, casă, pensie se pune în discuţie un model social. Este vorba de Statul Providenţă, sau statul social, cel pe care îl vrea demontat alt adept al confucianismului(nu, nu e un alcool!), domnul Traian Băsescu.
Doar că până şi chinezii au început să simtă pe pielea lor ce înseamnă absenţa mecanismelor de protecţie socială. Sigur, perspectiva unei Chine cu cel puţin şapte-opt sute de milioane de autoturisme şi alte sute de milioane de vehicule utilitare poate da coşmaruri conducerii de la Beijing. Dar după măsurile pe care le iau şi după graba cu care introduc mecanisme de protecţie socială(şi interzic accesul pe Internet la ştiri despre revoltele din Egipt!) coşmarul lor vine tocmai din lipsa unui model social măcar compatibil cu cel occidental, aşa suferind cum este el.
Lucrurile sunt mai simple decât le prezintă atât politicienii, cât şi marii patroni ai lumii, care se întâlnesc anual la Davos: pacea socială are un cost, şi dacă te scumpeşti la tărâţe, adică la beneficiile sociale, s-ar putea să rămâi fără făină, adică fără profit.
Aşadar, de voie, de nevoie, marii patroni redescoperă creşterea inegalităţilor economice şi sociale, creşterea economică fără crearea de locuri de muncă, redescoperă limitele pieţelor libere, şi calitatea guvernării. Criza pare să fi adus pe destui la raţiune, numai să-i ţină. Probabil până la prima bulă speculativă, pe care ne-o vor vinde iarăşi drept un miracol economic al capitalismului fără limite.
Puterea de la Bucureşti nu descoperă nimic. Ea le ştie pe toate: ce-i mai trebuie să-şi piardă timpul cu mondenităţi la Davos şi să dea nas în nas cu odioşii de ruşi şi de chinezi, care vor răul bietei noastre ţărişoare. Nu mai bine pun  ei de-o strategie pe colţul mesei, la o crâşmă, în buna tradiţie a Golden Blitzului? Ceea ce s-a şi consumat, şi pusul de-o strategie, şi restul meniului. Concluziile le trage Traian Băsescu, echidistantul nostru preşedinte, în seara asta. Totul este să fi avut timp combatanţii să-şi vindece mahmureala, să înţeleagă ce se doreşte de la ei. Dar uitam: nu e nevoie să înţeleagă! Totul este să aibă ochii buni, să vadă ce le indică la vot degetul şefului de grup parlamentar. Câtă vreme degetul există şi se mişcă, ţara este guvernată, are legi, are succesuri multe, ce-i mai trebuie vorbăria de la Davos?
Şi pentru că vorbim de „strategii”, PDL se pregăteşte de o nouă şmecherie de campanie electorală: cuplarea alegerilor din 2012 cu un Referendum: modificarea Constituţiei şi trecerea la unicameralism. Deci alegerile locale, în mintea lor, sunt ca şi câştigate. Aflăm noi curând şi tema celuilalt Referendum, cel pentru alegerile generale, din toamna lui 2012. I-au umilit pe ăia de la Davos, ce mai!

domeniu: 
categorie: