Corina Creţu, observator OSCE la alegerile din Bosnia/Herţegovina

Corina Creţu, euroobservator în parlamentul european, se află în aceste zile la Sarajevo, în calitate de observator OSCE la alegerile generale din BosniaHerţegovina, care se vor desfăşura duminică, 1 octombrie, a declarat în exclusivitate pentru AMOS News senatorul PSD. ''Interesul pentru aceste alegeri este cu totul deosebit şi această concluzie poate fi uşor dedusă numai din multitudinea reprezentanţilor comunităţii internaţionale care au sosit deja la Sarajevo. OSCE, Consiliul Europei, Adunarea Parlamentară a NATO, zeci de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului şi pentru supravegherea corectitudinii alegerilor sunt deja aici, în acest oraş atât de mult încercat după destrămarea fostei Iugoslavii'', ne-a declarat Corina Creţu.

Senatorul spune că această atenţie deosebită acordată alegerilor din Bosnia se explică în primul rând prin faptul că, la 11 ani de la încheierea Acordului de Pace în Bosnia Herţegovina, cunoscut mai ales sub denumirea Acordului de la Dayton, după atâta timp deci, pentru prima oara întreaga responsabilitate asupra organizării şi administrării alegerilor generale revine exclusiv autorităţilor naţionale.

Corina Creţu a reamintit faptul că, până cum, alegerile s-au desfăşurat cu sprijinul comunităţii internaţionale, care la fiecare rundă de alegeri a avut reprezentanţi inclusiv în Biroul Electoral Central.

''Este deci, un test important, dar în egală măsură foarte greu'', a mai arătat senatorul PSD.

Duminică, 1 octombrie, vor avea loc şase alegeri - alegerea Preşedinţiei Bosniei/Herţegovina, alegerea reprezentanţilor celor două Camere ale Parlamentului, alegerea Adunărilor Cantonale din Federaţia Bosnia/Hertegovina, se vor alege de asemenea Preşedintele şi vicepreşedintele Republicii Srpska, ca şi reprezentanţii Adunării poporului, a Parlamentului Republicii Srpska, parte integrantă a Bosniei/Herţegovina.

Preşedinţia Republicii este formată din 3 preşedinţi, fiecare minoritate, respectiv bosniacă, croată şi sârbă urmând să-şi voteze preşedintele. Este vorba, deci, de o preşedinţie colectivă, unde deciziile sunt adoptate prin consens, fiecare preşedinte urmând să fie, prin rotaţie, pe perioada mandatului de patru ani, şeful statului în exerciţiu.

Autorităţile au anunţat deja că 2,7 milioane de cetăţeni au dreptul să se prezinte la vot, dintre aceştia 1,7 milioane provenind din Federaţia Bosnia/Herţegovina, iar 1 milion din Republica Srpska, ne-a explicat Corina Creţu.

Se află în competiţia pentru alegeri 48 de partide, 8 coaliţii şi 12 candidaţi independenţi, toţi cei aflaţi în cursa urmând linia etnică, respectiv bosniacă, sârbă şi croată. Discursul naţionalist dă tonul în această campanie electorală, fiind din ce în ce mai greu de a se face distincţia între cei care se proclamă moderaţi şi cei care recunosc direct că sunt naţionalişti.

Fostul consilier prezidenţial a mai arătat diviziunile şi tensiunile etnice între grupurile politice s-au adâncit într-un mod îngrijorător pe parcursul campaniei electorale, care a început la 1 septemebrie 2006. Înca de la începutul campaniei, în ciuda prezenţei masive a Poliţiei internaţionale, violenţele şi-au făcut apariţia. O bombă a explodat chiar lângă mormântul fostului Preşedinte boniac, Aljia Izetbegovici, iar câteva zile mai târziu un grup de musulmani a forat intrarea într-o biserică sârbă, construită pe locul unei foste moschei.

''Acestea sunt doar două exemple, la care se adaugă violenţele de limbaj, blamările, învinuirile pe care şi le arunca zilnic unii altora participanţii la alegeri. Cu toate acestea, întreaga comunitate internaţională speră că alegerile de duminică se vor desfăşura în mod paşnic, urmând să fie libere şi corecte'', este de părere Corina Creţu.

domeniu: 
categorie: