Corneliu Vlad: Grigore Gafencu - Istorie si Memorie

In anul premergator implinirii a 120 de ani de la nasterea si a 55 de ani de la disparitia lui Grigore Gafencu, isi incepe lucrarea o Asociatie care este dedicata si poarta numele celui mai european om de stat si diplomat roman din pragul celui de-al doilea razboi mondial si din pragul razboiului rece. Gafencu a prevazut si avertizat aceste doua amenintari covarsitoare la adresa pacii si echilibrului in Europa si in lume, numite de el “Preliminariile razboiului din Est” si “Tacerile de la Potsdam”, a facut eforturi politico-diplomatice supraomenesti pentru a stavili raul.

Gafencu a fost o personalitate de anvergura mondiala, era interlocutor preferat al lui Churchill si al fratilor Dulles – John Foster, secretar al Departamentului de Stat si Allan, directorul CIA, dar trata curajos si necrispat si cu Hitler si Mussolini. In vremea perfectarii intelegerilor Ribbentrop-Molotov, discuta separat si cu ministrul german, si cu cel sovietic, pentru limitarea consecintelor dezastruosului acord abia incheiat. Cati dintre oamenii politici si diplomatii europeni de atunci realizau o asemenea performanta? Timp de cativa ani a facut un adevarat tur de forta prin toate marile cancelarii europene – de la Londra si Paris la Bruxelles si Varsovia, in capitalele statelor balcanice si la Moscova.

Dupa razboi, a avertizat asupra noii competitii pentru zone de influenta si a prefigurat Europa Unita de azi, a dat cheia convietuirii cu marele stat al slavilor de la Rasarit, a atras atentia asupra importantei si atuurilor fluviului european care este Dunarea si atatea altele.

Grigore Gafencu este Istorie, dar nu inca, atat cat s-ar cuveni, si Memorie. Sa fim sinceri si sa spunem ca atunci cand vorbim de Mari Romani, nu prea multi dintre noi se gandesc, inaintea multor altora, la Grigore Gafencu. Dar din necunoastere sau din nu destula cunoastere, nu din motivele politice de pana in 1989.

Politica lui esential romaneasca era mult mai mult, era politica europeana, era politica pacii si echilibrului continental si al lumii.

A trait si a lucrat intr-o clipa cumplita si ingrata pentru tara si pentru Europa, dar, spre deosebire de altii, care n-au fost la inaltimea momentului si solicitarilor, ori chiar s-au compromis, a lasat posteritatii o imagine curata si luminoasa. Aceasta imagine are sa o improspateze, sa o imbogateasca, sa o afirme si sa o propage Asociatia care porneste acum la drum. O misiune intens angajanta, de mare responsabilitate si semnificatii.
Pentru ca Grigore Gafencu se inscrie intr-o galerie ilustra si aleasa, a celor cativa mari romani care au vazut si au actionat global.

Nicolae Milescu, adica precursorul subtilului dialog ruso-chinez, care este astazi linie de forta mondiala. Generalul Pomut, cel care a inlesnit cumpararea Alaskai de catre americani de la rusi si a dat consistenta inceputului de dialog ruso-american. Nicolae, liderul Societatii Natiunilor, care s-a straduit sa instaureze un dialog normal si constructiv cu Rusia Sovietica, pe atunci ostracizata si izolata in lume. Si, in sfarsit ,sa o spunem, reprezentantii politici si diplomatici romani care, din anii 1960, vreme de cateva decenii, au fost activi si eficienti pe relatiile intre statele est-europene si URSS, relatiile NATO-Tratatul de la Varsovia, chino-americane, germane-sovietice, arabo-israeliene. Enumerarea aceasta nu este sindrom al nostalgiei, nu este ceausism, este realitate politica si istorica.

Lucrarea Asociatiei care incepe acum, ca si anuntata editare, in noua volume, a operei lui Grigore Gafencu, dar si alte initiative in curs sau din viitor, restituie romanilor un patrimoniu de istorie , i si diplomatie ale carei combustii, departe de af i istovite, pot oricand dinamiza demersul europoan si international al Romaniei, care are nevoie de un asemenea impuls.

domeniu: 
categorie: