Coşmarul frigului intră din nou în casele băcăuanilor

Mii de băcăuani tremură, de aproape o săptămână, de frig în apartamente. Furnizorii de agent termic arată cu degetul spre marii datornici. Primele asociaţii care au început să primească agent termic sunt cele care se află la zi cu plata datoriilor la întreţinere.

Frigul care a coborât, de mai bine de o săptămână peste întreg judeţul, a atins în municipiul Bacău limitele suportabilităţii. Un oraş întreg tremură de frig de cîteva zile în case şi nimeni nu ia nici o măsură pentru a pune capăt situaţiei. Încremeniţi de frig băcăuanii care locuiesc la bloc îşi mai pun un pulover în plus şi se îngrămădesc în faţa aragazului sau pe lîngă vreun amărât de reşou care se mai întâmplă să se mai afle prin casă. Sute de familii vor avea de plătit la sfârşitul acestei luni facturi de câteva sute de mii bune către Electrica iar pentru a le putea plăti părinţii vor trebui să mai rupă câte ceva de la gura copiilor. Toate privirile se îndreaptă acum către conducerile celor două societăţi de distribuţie a agentului termic de la care se aşteaptă să se rezolve, peste noapte toate problemele. Mai mult, Dumitru Crîşmaru, directorul Termloc şi Vasile Drăguşanu, managerul general al CET au ajuns să fie, în aceste zile, cei mai înjuraţi oameni din Bacău.

Conform HG 425/1994, dacă temperaturile exterioare coboară, trei nopţi consecutiv, sub 10 grade Celsius, furnizorii de energie termică sunt obligaţi să înceapă distribuirea agentului termic către populaţie. La nivel local, încă de acum două săptămâni temperaturile au coborât mult sub valoarea de 10 grade Celsius. Cu toate acestea caloriferele băcăuanilor au continuat să rămână de gheaţă. Din motive de natură tehnică, aproape un sfert din locatarii deserviţi de CET au şi acum caloriferele reci în case. Cât priveăte societatea Termloc, cel de al doilea furnizor de agent termic din municipiu, pot fi numărate pe degete asociaţiile la care s-a început distribuţia agentului termic.

Dumitru Crîşmaru, directorul Termloc, spune că, de câteva zile, s-a început furnizarea căldurii în municipiul Bacău iar primele asociaţii care au început să primească agent termic sunt cele care au cele mai mici datorii la întreţinere. ‘Pentru a putea cere căldură băcăuanii ar trebui mai întîi să îşi achite uriaşele debite restante. De câteva luni eu tot trag semnale de alarmă cu situaţia datoriilor. Din punct de vedere social lucrurile pot fi înţelese. Termolc este, totuşi, o societate prestatoare de servicii şi cum orice serviciu trebuie plătit trebuie să te achiţi mai întâi de datorie pentru a mai putea cere din nou ceva. Am început să furnizăm agent termic către asociaţiile care au ajuns cât de cât la zi cu plata facturilor. Am, însă, asociaţii care au debite restante încă din luna noiembrie 2002. E de-a dreptul hilar ceea ce se întîmplă’, ne-a mai declarat Dumitru Crîşmaru.

Totul pare corect până la un punct, numai că locatarii care nu au nici o datorie de plătit nu poartă nici o vină şi trebuie să suporte, alături de rău platnicii, acelaşi tratament. Iar în ceea ce priveşte imensele datorii ale asociaţiilor de locatari câtă vreme românii racordaţi la sistemul centralizat, vor fi nevoiţi să plătească pentru factura de energie termică mai bine de o treime dintr-un salariu ceva mai mare decât media pe economie, nu vor reuşi niciodată să fie la zi cu plata facturilor.

Viceprimarul municipiului Bacău, Laurian Lucaş a precizat că, din punctul de vedere al autorităţilor, nici un furnizor de agent termic nu poate fi obligat să distribuie căldură cuiva care nu are nevoie de ea. ‘Eu nu cred că există acum asociaţii care să fi solicitat agent termic şi să nu îl fi primit. Dacă oamenii nu au acum căldură în case să fie sănătoşi. Înseamnă că şi-au numit în fruntea asociaţiilor se află nişte oameni care nu au ce să caute acolo. Singurii care pot rezolva această problemă sunt tot locatarii. Ei şi-au numit administratorii de asociaţii, ei trebuie să îi schimbe dacă nu sunt buni’, a mai punctat viceprimarul Lucaş.

domeniu: