Crăciunul în Marea Britanie

Pentru britanici Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători, locuitorii Regatului Unit petrecându-şi aceste zile ascultând colinde, decorând brazii de Crăciun şi împodobindu-şi locuinţele cu ramuri de brad.

Un obicei tradiţional, întâlnit şi la alte popoare europene, este realizarea unei mici scenete, în general pantomime. Obiceiul este foarte vechi, fiind atestat încă din Evul Mediu, când actorii improvizaţi numiti "mummers" se mascau şi jucau mici scenete de Crăciun. Astăzi obiceiul se mai păstreaza în special în zona rurală.

Crăciunul în Anglia ese sărbătorit din 596 AD, când Sf Augustin a ajuns pe insulă pentru a-i creştina pe anglo-saxoni.

Moş Craciun este numit în Anglia Father Christmas (Părintele Crăciun). Este îmbrăcat în roşu sau verde şi lasă cadourile în Ajunul Crăciunului, dar acestea nu sunt desfăcute până a doua zi.

Copiii agaţa la capul patului o faţă de pernă sau ciorapi, sperând ca a doua zi le vor găsi pline de cadouri. Prima zi după Craciun este numită Boxing Day (Ziua Cutiilor) pentru că în trecut băieţii mergeau din casă în casă, colindând şi adunând banii în cutii din lut, asemanatoare puşculiţelor. La finalul zilei, când cutiile se umpleau colindătorii le spărgeau şi împărţeau banii.

 Masa tradiţională de Crăciun are loc pe 25 decembrie, în cursul după-amiezii. Dacă în trecut principalul fel de mâncare era "Frumenty", un porridge facut din porumb, astăzi reţetele s-au schimbat şi diversificat. La Frumenty se adaugă ouă, fructe, bucăţi de carne şi prune uscate, întregul amestec fiind înfaşurat într-o pânza specială şi fiert. La cina de Crăciun se mănâncă friptură de curcan cu legume şi sosuri, la desert servindu-se budincă însoţită de sos de brandy. În afară de budincă se mai mănâncă placinte sau diverse produse de patiserie, însoţite de fructe uscate şi tăiate în bucăţi mici.

Un alt obicei astăzi aproape uitat era alegerea de Boy Bishops (Episcopi Copii) în amintirea iubirii Sf  Nicholas pentru copii. Aceşti episcopi improvizaţi aveau dreptul de a îndeplini câteva sarcini ecleziastice.

domeniu: 
categorie: