Crăciunul în Scoţia

Încă dinainte de Reforma din secolele XVI-XVII Crăciunul şi Anul Nou erau sărbători foarte populare şi iubite în Scoţia de către toata lumea, iar majoritatea obiceiurilor de astăzi se păstrează de atunci.

Crăciunul este numit în Scoţia YULETIDE, nume care provine de la scandinavi, pentru care Yultid era festivalul care avea loc în cea de a 12-a lună a anului, fiind cel de al 12-lea nume al lui Odin, despre care se spunea că revine pe pământ în luna Decembrie, deghizat. Zeul ar fi stat alături de petrecăreti, lânga foc, ascultându-le cântecele, lăsând în dar pâine sau bănuţi.

Crăciunul era cunoscut şi sub numele de Nollaig Beag, o traducere aproximativă fiind Micul Crăciun. Tradiţia cerea ca Naşterea Domnului să fie sărbătorită cu tot fastul şi solemnitatea necesare, iar sărbătoarea începea câteva zile mai târziu, continuând până la Anul Nou. Cu toate acestea, unii cercetători consideră ca etimologia termenului provine din francezul "Homme est ne", de unde varianta Hogmanay.

Dar Reforma avea să schimbe totul, mergând până la a-i condamna pe brutarii care faceau prăjiturile pentru Yuletide. Aceştia, mai ales după 1583, puteau fi amendaţi, dar amenda era mai mică dacă acceptau să dea lista clienţilor. În 1638 s-a încercat chiar interzicerea sărbătorii Yuletide, în urma unei hotărâri a Adunării Generale din Edinburgh. 
 
Black Bun este o prajitură cu multe fructe, condimente şi whisky, o reţetă veche de secole şi foarte populară, fiind inspirată de vechile Sun Cakes, prăjituri ale Soarelui, o moştenire scandinavă. Acestea erau de formă rotundă, cu o gaură în mijloc şi linii simetrice, care aminteau de razele Soarelui.
 
Potrivit unei tradiţii ancestrale, roiurile de albine ies din stupi în dimineaţa de Crăciun, călătoresc puţin prin împrejurimi, pentru a reveni la scurt timp după aceea. Chiar dacă nici un scoţian nu a oferit vreo explicaţie solidă, se spune ca albinele vin să se bucure de sărăatoare şi să vadă cum petrec oamenii cu această ocazie specială, pentru a reveni ulterior în căsuţele lor.

Dar Crăciunul este şi un moment bun pentru ghicirea viitorului, chiar dacă aceste tradiţii nu sunt prea bine văzute de Biserică, fiind inspirate de practicile păgâne. Cea mai simplă metodă este examinarea tăciunilor şi cenuşii rămase în vatră, după ziua de Crăciun. Dacă apare un picior ce pare a păşi spre casă, va veni cineva nou sau în anul următor se va naşte un nou membru al familiei.

Alt obicei este arderea Iernii Vechi, numită popular Cailleach. O bucată de lemn, aleasă sau sculptată pentru a în jur. Astfel este ars tot ghinionul anului care se încheie, precum şi certurile şi duşmăniile, pentru a începe un an nou şi fericit.

Se mai  pastrează şi tradiţia Candlemas Bull, potrivit căreia în dimineaţa zilei de 2 februarie, când se sărbătoreşte Candlemas, un bivol străbate cerul, sub forma unui nor. În funcţie de dimensiunile, culoarea şi direcţia în care acesta se mişcă, se poate afla cum va fi anul care vine. Dacaănorul merge spre răsărit va fi un an bun, dar dacă merge spre sud recolta va fi săracaă.

La fel ca în Irlanda şi în întreaga cultura celtică, s-a păstrat şi în Scoţia tradiţia de a aprinde de Crăciun o lumânare pentru a ajuta un străin să îşi găsească drumul. Tot în Scoţia se sărbătoreşte şi Oidche Choinnle, sau Noaptea Lumânărilor, când la ferestre se pun mai multe lumânări, pentru Sfânta Familie. Negustorii obişnuiesc să dăruiască lumânări tradiţionale cumpărătorilor, ca un simbol al norocului şi păcii.
 
Se spune şi că este bine ca în dimineaţa Anului Nou un străin să intre în casă, pentru că aduce noroc, cu o condiţie - să nu aibă părul deschis la culoare. Sau, dacă îl are, să poarte numele de Andrew, sfântul patron al Scoţiei. În trecut se considera de rău augur dacă primul intrat în casa, în anul nou, era o femeie. Oaspetele trebuie să facă un dar, de la băutură şi mâncare la lemne pentru foc, care trebuie împărţite între cei prezenţi. Lemnele sunt puse pe foc în prezenţa oaspetelui, gest însoţit de urări. Astăzi în locul lemnului de foc se aduce o bucăţică de cărbune sau lemn lăcuit, păstrat ca ornament tot anul.

 

domeniu: 
categorie: