Credit în valoare de 223,5 mil Euro destinat finalizării lucrărilor de la Unitatea 2 de la Cernavodă

Comisia Europeana a aprobat in cursul zilei de ieri, 30 martie 2004, un credit EURATOM in valoare de 223,5 milioane Euro, destinat finalizarii lucrarilor de la Unitatea 2 de la Cernavoda. In contextul dezvoltarii economice a Romaniei, prognozate si realizate in ultimii ani, s-a impus ca necesara punerea in functiune a noi obiective energetice pentru satisfacerea cresterii consumului intern. In baza unor studii de profil executate atat de institute romanesti, cat si de firme de consultanta internationale a rezultat ca demararea in 2001 a finalizarii investitiei Unitatii 2 Cernavoda reprezinta optiunea de dezvoltare cu costuri minime a sistemului energetic romanesc.

Ca urmare, Guvernul Romaniei a decis ca „CNE Cernavoda – Unitatea 2” sa devina proiect prioritar, in conformitate si cu „Foaia de parcurs in domeniul energetic din Romania”.

Obiectivul energetic nuclear de la Unitatea 1 Cernavoda asigura 10% din necesarul intern, urmand ca procentul sa se dubleze la finele anului 2006, odata cu intrarea in operare a reactorului 2.

Finantarea Unitatii 2 de la Cernavoda se realizeaza atat prin credite comerciale devenite operabile in martie 2003, cat si printr-un credit EURATOM (Comisia Europeana pentru Energie Atomica), in valoare de 223,5 milioane Euro, aprobat in ziua de 30 martie 2004, de catre Comisia Europeana.

In conditiile in care participarea agentilor economici romani la finalizarea lucrarilor de investitii a Unitatii 2 Cernavoda depaseste 50%, iar creditul EURATOM urmeaza a fi utilizat in principal pentru finantarea participarii nationale la realizarea proiectului, impactul pozitiv al deciziei Comisiei Europene in economia romaneasca se multiplica corespunzator.

Componenta a Programului Nuclear National, dezvoltarea investitiei de la Cernavoda asigura si mentinerea la un nivel corespunzator al emisiilor poluante, in special al celor cu efect de sera provenite din arderea combustibililor conventionali, in acest fel Romania isi va putea mentine obligatiile asumate prin Protocolul de la Kyoto.

In urma negocierii si semnarii contractului de credit precum si a ratificarii prin lege a acordului de garantii, creditul EURATOM va deveni functional pana la finele lunii iunie 2004.

domeniu: 
categorie: