Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Cristina STRUGARI

Clopotul german al păcii, înmânat preşedintelui Consiliului Judeţean, Gavril Mîrza

Societatea Federală Germană pentru Protecţia Mormintelor de Război din Germania l-a decorat pe preşedintele Consiliului Judeţean, Gavril Mîrza, transmite corespondentul AMOS News. Distincţia a fost acordată prin intermediul fostului preşedinte al Consiliului Regional Schwaben, dr. Georg Simnacher, prezent la Suceava, pentru a i se înmâna diploma de cetăţean de onoare al judeţului.

Naş de cununie pentru 129 de familii

Mare sărbătoare mare în comuna suceveană Şcheia. Nu mai puţin de 129 de familii care au împlinit peste 50 de ani de căsătorie şi-au reînnoit jurămintele în faţa altarului. Naş spiritual le-a fost nimeni altul decît primarul localităţii, Vasile Andriciuc, care împreună cu angajaţii Primăriei le-a organizat familiior respective 'nunta de aur'.

Şcolile din Suceava au zeci de miliarde de lei datorii la încălzire

Cele 23 de şcoli, grădiniţe şi licee din municipiul reşedinţă de judeţ au o datorie totală de aproape 74 de miliarde de lei în contul energiei termice consumate şi a penalităţilor calculate pentru neplata la timp a facturilor. Mai exact suma care trebuie plătită pentru energia termică de care au beneficiat şcolile, liceele şi grădiniţele din municipiul Suceava se ridică la 40 de miliarde de lei, la care se mai adaugă penalităţi de 34 de miliarde de lei.

Suceava: Laptele praf pentru bebeluşi stă neconsumat în magazii

Mari cantităţi de lapte praf pentru bebeluşi au rămas neconsumate de câteva luni de zile, din cauză că medicii din judeţ se tem să mai prescrie lapte praf gratuit, deşi bebelusii au nevoie de acest produs. Din cauză că laptele praf prescris în mod nejustificat se impută medicilor de familie, aceştia sunt restrictivi în prescripţii, iar astfel tot mai mulţi copii din familii foarte sărace rămân fără acest ajutor din partea statului, transmite corespondentul AMOS News.

Suceava: Finanţiştii acuzaţi că au fundamentat greşit bugetul judeţului pe 2007

Judeţul Suceava este 'prins' în proiectul de buget pe 2007, care urmează a fi supus dezbaterii Parlamentului, cu suma de 4.095 de miliarde de lei, mai mică cu 900 de miliarde de lei decât cea solicitată Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Stela Acatrinei, spune că vina aparţine celor de la Ministerul Finanţelor care au fundamentat bugetul şi nu au ţinut cont de faptul că sumele alocate în acest an de la centru au reprezentat doar 66% din necesar şi nici de majorările salariale care vor avea loc în sistemul bugetar.

Poliţistul de frontieră arestat pentru trafic cu ţigări a cerut eliberarea pe cauţiune

Şase persoane, printre care şi un poliţist de frontieră, care au fost arestate, la începutul acestei luni, pentru contrabandă cu ţigări, au cerut eliberarea din arest şi cercetarea lor în stare de libertate, transmite corespondentul AMOS News. Agentul de poliţie de frontieră Vasile Muraru a făcut o cerere la Tribunalul Botoşani pentru continuarea anchetei cu el  în stare de libertate, însă solicitarea a fost respinsă, joi, de magistraţi botoşăneni. Poliţistul de frontieră s-a arătat dispus să plătească o cauţiune de 10 milioane de lei, sumă minimă prevăzută de lege.

Crescătorii de animale trebuie să declare cota de lapte până la sfîrşitul lunii

Departamentul de Administrare a Cotei de Lapte (DACL) a adus la cunoştinţa crescătorilor de vaci că, în vederea comercializării laptelui, vor putea depune cerere pentru obţinerea cotei individuale de lapte, pentru livrări către procesatori şi/sau vânzări directe de lapte şi produse lactate, până la data de 31 octombrie, transmite corespondentul AMOS News.

Preşedintele clubului Real Madrid convins de Flutur să investească în România

Preşedintele clubului de fotbal Real Madrid, Ramon Calderon Ramos şi-a anunţat intenţia de a investi în România aproximativ 100 de milioane de euro. Anunţul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, care a declarat că în cadrul unei discuţii pe care a avut-o cu patronul echipei Real Madrid, acesta a anunţat că intenţionează să investească în mai multe unităţi agricole, în special în domeniul creşterii porcilor.

Primarul Sucevei a rămas fără căldură

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu se află în aceaaşi situaţie în care se află câteva mii de suceveni, adică fără căldură în casă din cauză că societatea Termica SA Suceava derulează o serie de lucrări cu privire la amplasarea unor gigacalorimetre. Deşi programul de furnizare al căldurii a demarat în noaptea de sâmbătă, mai multe blocuri din municipiul Suceava nu au beneficiat de acest serviciu din cauza programului de contorizare a oraşului.

Sucevencele sunt dezinteresate de sănătatea lor

Din luna iulie, în Suceava se desfăşoară un program de depistare a cancerului de col uterin, pentru care Ministerul Sănătăţii Publice a repartizat 300 de milioane de lei. Programul se adresează populaţiei feminine de 18-65 de ani aflate pe lista medicilor de familie Irina Badrajan şi Ruminiţa Papuc. Mai nou, în program a mai fost implicat şi ginecologul Dan Dumitrache, de la policlinica industrială.

Instructor de la şcoala de soferi beat la volan

Un instructor de la Şcoala de şoferi Universumdin municipiul Botoşani a fost prins băut la volan, în urma unei razii derulate, miercuri dimineaţă, de către poliţiştiide la Biroul Rutier al Poliţiei municipale, transmite corespondentul AMOS News. Istvan Kadar a fost oprit de poliţiştii rutieri, după ce a intrat într-o intersecţie fără a respecta indicatoarele.

Doi politişti s-au ciocnit între ei cu maşinile

Doi agenţi de la Punctul de Trecere a Frontierei de la Româneşti, judeţul Botoşani au fost implicaţi, miercuri dimineaţă, într-un accident mai puţin obişnuit. Cei doi s-au ciocnit cu maşinile pe un drum din oraşul Ştefăneşti. Unul dintre poliţişti a încercat sa întoarcă autoturismul , însă nu s-a asigurat intrind în autoturismul colegului lui.

Doi pompieri militari intoxicaţi cu fum în incendiul de la Botoşani

Doi pompieri militari de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani s-au intoxicat cu fum în timpul intervenţiei de astăzi dimineaţă de la fabrica aflată în proprietatea fiului preşedintelui CJ, Constantin Conţac, transmite corespondentul AMOS News Ei au avut nevoie de interventia echipelor medicale de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă. Militari încercau să intervină pentru stingerea focului la acoperiş, însă fumul foarte puternic le-a generat o intoxicaţie.

1.000 de suceveni nu au beneficiat de căldură pe timpul nopţii trecute

Aproximativ 1000 de suceveni racordaţi la sistemul centralizat de termoficare nu au beneficiat de căldură pe timpul nopţii, în ciuda faptului că Termica a început furnizarea agentului termic de sâmbătă noapte, după cum a fost programat. Primarul Sucevei, Ion Lungu a declarat marţi că nu a fost posibilă furnizarea căldurii către o serie de asociaţii de proprietari, din Obcini, Burdujeni, dar şi din zona centrală a municipiului, pe motiv că nu a fost încheiat programul de contorizare a tuturor scărilor de bloc.

SV: Fondurile pentru colaborare transfrontalieră, mult mai puţine

În Suceava Fondurile pentru colaborarea transfrontalieră au fost reduse la jumătate, din cauza lipsei de colaborare cu autorităţile ucrainene, informează corespondentul AMOS News. Vicepreşedintele CJ Suceava, Eugen Uricec, a declarat marţi, că reducerea a fost de la 14 milioane de euro la 7 milioane de euro, în condiţiile în care pentru celelalte birouri regionale de cooperare transfrontalieră diminuarea a fost de maxim 2 milioane de euro.

"Practic, colaborare între noi şi Ucraina nu a fost cea dorită de noi şi aşteptată, în special de oficialii Comisie Europene", a spus Uricec.

Incendiu la o fabrică din Botoşani

Un puternic incendiu a afectat, marţi dimineaţă, o clădire din zona industrială a municipiului Botoşani. Potrivit Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă este vorba de fosta fabrică de lapte cumpărată de familia lui Liviu Conţac, preşedintele Consiliului Judeţean. Partea care a ars era închiriată însă unui cetăţean turc, care desfăşura diferite activităţi comerciale. Turcul avea un depozit de miez de nucă şi de seminţe de bostan.

SV: Funcţionarii administraţiei locale îngheaţă de frig

Cei peste 150 de angajaţi ai Prefecturii şi ai Consiliului Judeţean Suceava îngheaţă de frig în birouri, din cauză că agentul terminc nu a fost încă livrat, transmite corespondentul AMOS News. Cele două instituţii îşi au sediul în aceeaşi clădire, iar centrala este în administrarea Consiliului Judeţean Suceava.

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei spune că nu ştie din ce cauză nu a fost reluată furnizarea căldurii în instituţia pe care o conduce.

Mistreţ bolnav de trichineloză depistat în Suceava

Un mistreţ vînat în judeţul Suceava a fost depistat pozitiv la trichineloză, iar autorităţile sanitar-veterinare au decis incinerarea cărnii provenite de la animalul respectiv, trasnmite corespondentul AMOS News. Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare, Petrea Dulgheru, a declarat că mistreţul, în greutate de 150 de kilograme, fusese vînat pe 13 octombrie pe un fond de vînătoare din Panaci, aparţinînd ocolului silvic Broşteni.

Direcţia de Drumuri Suceava vrea să modernizeze 376 de km drum judeţean

Direcţia „Drumuri şi Poduri” a Consiliului Judeţean Suceava va solicita, în reuniunea din 26 octombrie a CJ aprobarea unei sume de bani pentru realizarea studiilor de fezabilitate în vederea modernizării a 34 de porţiuni de drumuri de rang judeţean, însumînd 376 de kilometri, transmite corespondetul AMOS News. Vicepreşedintele administraţiei judeţene, Eugen Uricec, a declarat că licitaţia pentru desemnarea firmei care va întocmi documentaţiile trebuie organizată cît mai repede, pentru ca studiile să fie terminate pînă la 1 ianuarie 2007.

O delegaţie a CJ Suceava vizitează China

O delegaţie a Consiliului Judeţean Suceava face o vizită, în perioada 16-25 octombrie, în China, în provincia Guizhou, delegaţie condusă de Gavril Mârza, preşedintele CJ, transmite corespondentul AMOS News. Alături de şeful administraţiei judeţene mai se află Petru Ştirbu, care este director în CJ, Cătălin Nechifor, purtător de cuvânt al administarţiei judeţene şi Bogdan Cristache-consilier judeţean. Oficialii suceveni se vor documenta despre provincia chineză în vederea încheierii unui parteneriat între Suceava şi provincia Guizhou.

PSD a câştiga fotoliul de primar în comuna suceveană Breaza

PSD a câştigat fotoliul de primar în comuna suceveană Breaza în cel de-al doilea tur de scrutin care s-a desfăşurat ieri, transmite corespondentul AMOS News. Candidatul PSD la funcţia de primar, Gheorghe Lesenciuc a reuşit să câştige fotoliul de primar la o diferenţă de 18 voturi de contracandidatul său de la Partidul Conservator Mihai Misiuc.

Biserica Sf. Nicolae din Câmpulung a împlinit 110 ani de la sfinţire

Biserica Sf. Nicolae din municipiul Cîmpulung Moldovenesc a aniversat, duminică, 110 ani de la sfinţire. Momentul aniversar a fost marcat printr-o slujbă arhierească susţinută de un sobor de preoţi condus de IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
Înalta faţă bisericească a fost întîmpinată, potrivit tradiţiei bucovinene, cu alai de călăreţi în costume populare şi buciumaşi. Numeroşi credincioşi au ţinut să asiste la ceremonia derulată atît în incinta locaşului de cult, cît şi în curtea şi împrejurmile acestuia.

Ţibuleac: 'Excluderea lui Stolojan dă dovadă de criză internă în PNL'

Preşedintele organizaţiei judeţene Botoşani a Partidului Naţional Liberal (PNL), senatorul Mihai Ţibuleac, şi-a exprimat din nou regretul faţă de excluderea lui Teodor Stolojan din PNL. El a spus că afirmaţiile sale sunt susţinute şi de majorotatea opiniei publice din judeţul Botoşani. "Parcă nu îmi vine să cred că câtă uşurinţă a fost exclus din partid Stolojan cu atât mai mult cu cât el a fost preşedintele PNL. Trebuia să fim mai atenţi ", a afirmat Ţibuleac.

Flutur a îndemnat pomicultorii suceveni să se asocieze pentru a cuceri UE

Piaţa civică „Nada Florilor” din Fălticeni a fost, duminică, arhiplină la cea de-a IV a ediţie a manifestării „Târgul Mărului”. La Târg a fost prezent şi ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, oficialul amintind că scopul târgurilor organizate în judeţul Suceava în această perioadă a fost atins, şi anume acela al întâlnirii producătorilor cu procesatorii şi, de asemenea, al producătorilor cu cumpărătorul.

Flutur: 'Voi milita ca PNL să rămână unit'

Vicepreşedintele PNL Gheorghe Flutur a declarat astăzi la Fălticeni că, din punctul său de vedere, este regretabilă excluderea lui Theodor Stolojan din PNL, dar este un lucru care s-a consumat deja, transmite corespodentul AMOS News. Cât priveşte evenimentul de la Piteşti, ministrul liberal a spus că este o problemă a unor oameni care nu fac parte din PNL, este o problemă a unor cetăţeni ai României care doresc să îşi lanseze o platformă politică.

Deputat PSD de Suceava spune că Nicolăescu este un ministru cinic

Deputatului PSD de Suceava, Mirela Adomnicăi a declarat vineri într-o conferinţă de presă că ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, este un demnitar al "crizelor", transmite corespondentul AMOS News. Ea a făcut această afirmaţie la un răspuns primit la o interpelare formulată în urma unei duble crize din sistem generată de un ordin al ministrului Sănătăţii.

Cei 13 traficanţi de ţigări de la frontiera verde cu Ucraina rămân în arest

Curtea de Apel Suceava a respins, vineri, ca nefondat recursul formulat de cei 13 traficanţi de ţigări de la frontiera verde cu Ucraina împotriva măsurii arestării preventive pe o perioadă de 29 de zile, emisă de Tribunalul Botoşani pe data de 6 octombrie, transmite corespondentul AMOS News. Mai mult, fiecare inculpat trebuie să plătească câte un milion de lei, sumă ce reprezintă valorea cheltuielilor de judecată. Trei dintre inculpaţi trebuie să plătească şi câte 400.000 de lei în plus faţă de ceilalţi arestaţi, bani ce reprezintă onorariul apăratorului din oficiu.

Şase familii sinistrate din comuna Arbore au primit case noi

Şase familii totalizând 26 de persoane din comuna suceveană Arbore s-au mutat joi în casă nouă. Acestea sunt proiectate în stil bucovinean şi au câte o sufragerie, două dormitoare, o bucătărie şi un hol. Fiecare casă costă 1,5 miliarde de lei, proiectarea fiind executată gratuit de către lucrătorii Consiliului Judeţean Suceava, transmite corespondentul AMOS News. Contravaloarea execuţiei lucrărilor a fost asigurată parţial de la bugetul judeţean, din fonduri cu destinaţie specială, precum şi cu contribuţia a 28 de firme de construcţii.

La Liteni, Opoziţia şi Alianţa sunt pe aceeaşi undă

Preşedintele PD al oraşului Liteni, Costel Maniliuc, a ajuns omul de încredere al primarului PSD, Mihai Axinte. Potrivit unei dispoziţii semnată chiar de edilul Consiliului local, liderul pediştilor locali a fost încadrat în funcţia de consilier gradul I, la cabinetul primarului, transmite corespondentul AMOS News. El va fi alături de Mihai Axinte doar pe perioada cât acesta este la conducerea urbei. Conducerea Primăriei i-a trasat şi ''atribuţii de serviciu'', care ar urma să fie duse la îndeplinire de noul angajat.