Crucea Roşie Română aniversează 60 de ani de la adoptarea Convenţiilor de la Geneva

Crucea Rosie Romana marcheaza aniversarea a 60 de ani de la adoptarea Conventiilor de la Geneva prin lansarea unei expozitii foto la Muzeul National de Arta al Romaniei.

Astăzi, 12 august 2009 se implinesc 60 de ani de la adoptarea Conventiilor de la Geneva privind protectia persoanelor care nu iau parte la ostilitati, acestea reprezentând la nivel mondial, o adevarata piatra de hotar in privinta modului in care sunt purtate razboaiele.

Crucea Rosie Romana a aniversat acest moment prin lansarea unei expozitii de fotografii “Lumea noastra in razboi”, care reflecta consecintele conflictelor armate, expozitie prezenta in marile capitale ale lumii.  Cele 15 fotografii reprezinta diferite ipostaze surprinse de fotografi de razboi celebri, respectiv James Nachtwey, Ron Haviv, Chris Morris, Franco Pagetti and Antonin Kratochvil, in conflictele din Afganistan, Filipine, Liban, Columbia, Haiti, Georgia, Liberia, Republica Democrata Congo.

“Prin această expozitie dorim sa aratam consecintele tragice ale razboaielor contemporane asupra unor categorii foarte variate de victime. Fiecare imagine surprinsa incredibil de fotografi, reflecta realitatea dura a conflictelor armate, dar in mod paradoxal, chiar dramatic, si sentimentul de speranta si demnitatea de pe chipul fiecarui personaj”, a declarat d-na Mihaela Geoana, presedintele Crucii Rosii Romane cu ocazia lansarii expozitiei.

Radu Sigheti, fotograf recunoscut pentru experienta sa in zonele de conflict, invitat special la expozitie, a declarat: “Expozitia foto -Lumea noastra in razboi- ne arata determinarea si hotararea oamenilor loviti de un conflict armat, puterea lor de a se adapta si de a supravietui cu multele cicatrici lasate (...). Privind oricare dintre fotografii vedem rezultatele razboiului, suferinta semenilor nostri care au fost transformati pentru totdeauna fizic si psihic”. “Fotografii de presa sint la randul lor atinsi de conflict si de suferinta semenilor. Sensibilitatea si emotiile fotoreporterului in fata unui asemenea subiect este esenta acestor imagini zguduitoare care in acelasi timp iti dau speranta. Un fotograf care a participat la un conflict armat cunoste foarte bine ce se intampla, este constient de riscuri dar cumva gaseste puterea de a merge intr-o zona de conflict urmandu-si dorinta de a arata lumii ceea ce se intimpla. Un fotoreporter reprezinta de fapt pe toata lumea, pe tine, pe prietenii, vecinii tai, colegii de servici sau orice om de pe strada, sunt acel Ochi Public, prin obiectivul aparatului lor imaginile ajung in fata tuturor celor care nu au ajuns intr-o zona de conflict si poate nu vor ajunge niciodata acolo. Daca nu ar fi ei nimeni nu ar cunoaste drama si trauma provocata de conflicte”,  a mai spus Radu Sigheti.

Expozitia foto face parte din campania globala “Our World Your Move” a Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, care intentioneaza sa sublinieze cele mai mari provocari umanitare din zilele noastre si puterea fiecarui individ de a actiona pentru rezolvarea acestora.

Cele patru Conventii de la Geneva au fost concepute pentru a aboli ideea de “razboi total”, exprimata in Cel de-al Doilea Razboi Mondial, prin legiferarea unor limite privind modul in care se desfasoara un razboi.  Astazi, aceste Conventii constituie fundamentul dreptului international umanitar, sau DIU, si sunt printre cele mai importante tratate care guverneaza protectia victimelor conflictelor armate.  Aceste victime includ ranitii si bolnavii, naufragiatii, prozonierii de razboi, civilii internati, civilii care traiesc in teritorii ocupate si alte categorii cum ar fi femeile, copii si persoanele deplasate.

Conventiile sunt ratificate de toate statele din lume – aceasta inseamna ca ele se aplica oricarui conflict armat, fie el international sau ne-international, oriunde pe glob

Expozitia de fotografii “Lumea noastra in razboi” va fi prezenta pe gardul exterior al Muzeului National de Arta al Romaniei de pe Calea Victoriei nr. 49, in perioada 12 - 31 august a.c.

domeniu: 
categorie: