Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

CSM a admis cererea de apărare a reputaţiei formulată de Darius Roman

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în şedinţa din data 30 septembrie 2010,  a admis cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulată de Darius Roman, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani, întrucât afirmaţiile cuprinse în articolul intitulat „Procurorul Roman şi executorul Răducanu se află în atenţia DNA”, publicat în ziarul „Ziarul Văii Jiului” în data de 12 aprilie 2010, i-au afectat imaginea publică şi reputaţia profesională.

Astfel, cotidianul regional „Ziarul Văii Jiului” a publicat  materiale de presă în care se fac trimiteri cu conotaţie negativă în legătură cu probitatea morală şi profesională a domnului procuror Darius Roman. Articolul de presă lansează un atac violent la adresa procurorului Darius Roman pentru modul cum a supravegheat activitatea de cercetare penală şi a soluţionat un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani, sugerează prin agresivitatea expunerii, ideea coagulării unei coaliţii infracţionale între procurorul Darius Roman,  şi un judecător, precum şi un  executor judecătoresc, cu consecinţa adoptării unei soluţii de netrimitere în judecată a învinuiţilor din dosar. Estimările denigratoare sunt elocvente în conturarea mesajului  negativ pe care ziaristul doreşte să-l inoculeze opiniei publice privitor la onestitatea, reputaţia şi demnitatea domnului procuror Darius Roman.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut, pe baza verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară, următoarele: prin rezoluţia pronunţată în dosarul de urmărire penală al Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani, procurorul Darius Roman a dispus scoaterea de sub urmărire penală faţă de învinuiţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, şi neînceperea urmăririi penale  faţă de aceleaşi persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere. Plângerile împotriva soluţiei formulate de două dintre părţile vătămate au fost respinse ca neîntemeiate, prin rezoluţia prim procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani. În prezent, cauza se află pe rolul Judecătoriei Petroşani, ca urmare a formulării de plângeri, conform art. 2781 Cod procedură penală.
Potrivit verificărilor efectuate şi potrivit adresei din 26 mai 2010 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Structura Centrală, rezultă că domnul procuror Darius Roman nu are calitatea de învinuit sau inculpat în vreun dosar penal aflat în lucru la această unitate de parchet sau la unităţile din subordine.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că verificările realizate de Inspecţia Judiciară atestă în mod neechivoc faptul că articolul de presă este un conglomerat între pretinse fapte şi atitudini reprobabile, atribuite domnului procurorul Darius Roman, şi judecăţi de valoare
Constituţia României a consacrat la nivel de principiu dreptul la propria imagine ca drept fundamental complementar al dreptului la viaţă intimă familială şi privată. Potrivit art. 30 alin. 6 din Constituţie, „libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine”.
În scopul de a preveni încălcarea acestui drept fundamental, Adunarea Parlamentară  a Consiliului Europei a adoptat rezoluţia nr. 1003 cu privire la etica ziaristului, precizând că „nici editorii sau proprietarii şi nici ziariştii nu trebuie să considere că informaţia le aparţine, în
exclusivitate, iar aceasta nu trebuie tratată ca o marfă ci ca un drept fundamental al cetăţeanului”. În acest spirit, orice persoană are dreptul la protecţia vieţii intime, familiale sau private, împotriva oricărui act sau fapt care ar altera prestaţia sa socio-profesională şi dreptul la integritatea propriei imagini.
Libertatea de exprimare reprezintă unul dintre fundamentele esenţiale ale demnităţii şi libertăţii umane şi ea implică, pe de o parte, dreptul de a face referiri la informaţii sau idei care sunt receptate favorabil sau sunt interpretate drept inofensive, dar vizează în egală măsură şi idei care pot ofensa sau ştirbi autoritatea morală, socială şi profesională a unei persoane în limitele respectării rigorii deontologiei ziaristice.
Reputaţia profesională a magistratului, ca element intrinsec al imaginii sale publice, defineşte un ansamblu de însuşiri care vizează abilităţile sale umane şi profesionale, astfel cum sunt receptate în convingerile şi atitudinea grupului profesional din care face parte şi care, împreună, converg spre conturarea unui anumit prestigiu profesional şi moral în rândul colectivităţii. Astfel, s-a reţinut că aprecierile subiective şi expresiile denigratoare din articolul publicat în cotidianul regional „Ziarul Văii Jiului”, nu sunt susţinute de argumente juridice pertinente ori de date şi împrejurări concludente, astfel încât trădează intenţia autorului de a crea o campanie defăimătoare de natură să-l discrediteze profesional, social şi moral pe domnul procuror Darius Roman.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, de asemenea, a apreciat că gravitatea afirmaţiilor neconforme cu realitatea, conţinute în articol menţionat, precum şi impactul negativ asupra opiniei publice sunt de natură să lezeze grav şi nejustificat reputaţia  profesională şi imaginea publică ale domnului procuror Darius Roman, a considerat pe deplin întemeiată cererea de apărare a reputaţiei profesionale şi a procedat la admiterea ei.
 

 

domeniu: 
categorie: