'Cultul Eroilor' protestează faţă de reabilitarea unui criminal de război

Asociaţia "Cultul Eroilor" din judeţul Mureş protestează faţă de încercarea de reabilitare a scriitorului Wass Albert, condamnat la moarte în 1946 pentru crime de război. Preşedintele Asociaţiei 'Cultul Eroilor', colonelul (r) Vasile T. Suciu, l-a acuzat pe avocatul Kincses Elöd că încearcă să inducă în eroare opinia publică românească şi internaţională cu privire la faptele lui Wass Albert.

La sfârşitul săptămânii trecute, avocatul Kincses Elöd, care a fost şi preşedinte al UDMR Mureş, a susţinut într-o conferinţă de presă că va trimite Parchetului Tribunalului Cluj o cerere de revizuire a sentinţei din 13 martie 1946, prin care Tribunalul Poporului l-a condamnat pe Wass Albert la moarte, în contumacie, pentru instigare la omorârea a patru persoane în localitatea Sucutard. El şi-a motivat demersul prin faptul că s-ar fi găsit noi înscrisuri în arhivele militare, care ar atesta faptul că nu Wass Albert s-ar face vinovat de faptele pentru care a fost acuzat, ci tatăl său, Wass Endre.

De asemenea, Kincses a mai afirmat că Wass Albert ar fi avut doar 14 ani în 1940, când s-au produs masacrele de la Sucutard şi Mureşenii de Câmpie şi că la acea dată era elev la Cluj.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei 'Cultul Eroilor' susţine că în registrul de naştere figurează faptul că Wass Albert s-a născut la data de 8 ianuarie 1908, la Răscruci, judeţul Cluj şi că în 1940 avea nu 14, ci 32 de ani şi că avocatul Kincses încearcă să dezinformeze opinia publică în condiţiile în care faptele criminale ale lui Wass Albert sunt 'dovedite cu acte indubitabile şi martori oculari'.

Reamintim că atât UDMR, cât şi alte organizaţii maghiare au mai încercat în ultimii ani să obţină reabilitarea scriitorului.

Senatorul UDMR Frunda György a încercat, în mai multe rânduri, să obţină revizuirea sentinţei dată în cazul Wass Albert solicitând un recurs în anulare care i-a fost, însă, refuzat.

De asemenea, în februarie 2004, tot pentru reabilitarea scriitorului, la iniţiativa unei asociaţii din Budapesta, Organizaţia Tinerilor Maghiari din Transilvania (Erdely Magyar Ifjuság) a organizat un maraton de lectură în câteva oraşe din Transilvania, în cadrul căruia s-a recitat, timp de 24 de ore neîntrerupt, fragmente din operele literare ale contelui Wass Albert.

domeniu: 
categorie: