Curtea de Apel Bucureşti: Deputatul PDL Buta a colaborat cu Securitatea

Curtea de Apel Bucureşti a admis, miercuri, acţiunea CNSAS împotriva deputatului PDL de Argeş Sorin Gheorghe Buta, constatând calitatea de colaborator al Securităţii în cazul acestuia.

 Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit CNSAS, deputatul PDL de Argeş ar fi furnizat organelor de Securitate informaţii legate de studenţii străini cazaţi în complexul studenţesc "Tei", fiind recompensat băneşte pentru faptele sale.

 Buta ar fi fost recrutat în calitate de colaborator de către Securitatea Municipiului Bucureşti, la data de 22 ianuarie 1981, semnând Angajamentul pe 22 ianurie 1983, sub numele conspirativ "Horia".

Buta ar fi fost recrutat pentru "cunoaşterea şi prevenirea unor fapte negative de natură să pericliteze securitatea statului din partea studenţilor străini cazaţi în complexul studenţesc <<Tei>>" şi pentru "realizarea supravegherii informative în rândul studenţilor români şi străini din cadrul facultăţii de construcţii civile".

CNSAS arată că Sorin Gheorghe Buta ar fi fost recompensat băneşte de Securitate. Astfel, potrivit unei chitanţe din 9 decembrie 1983, informatorul "Horia" a semnat pentru primirea sumei de 500 de lei pentru "aport informativ". O altă chitanţă semnată "Horia", din 24 mai 1984, arată că acesta a primit suma de 800 de lei pentru "sprijinul acordat".

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii l-a verificat din oficiu pe deputatul PDL de Argeş Sorin Gheorghe Buta.

domeniu: 
categorie: