Decembrie nemilos!

Decembrie este, sau ar trebui să fie, luna bucuriei reciproc împărtăşite, a darurilor oferite cu dragoste.

 Viaţa are o doză de prozaic care, prin exemplele oferite, te fac să te cutremuri. În ziua Crăciunului, adică în 25 Decembrie, unitătile medicale din toată tara au lucrat în regim de foc continuu, cele mai spectaculoase solicitări fiind cele pentru afecţiunile gastro intestinale ale celor care au  mâncat şi baut cu mult peste măsură. Ai crede că un anume segment social , după postul prelungit , a dorit neapărat a recupera “odihna” stomacului din cele 40 de zile şi astfel rezultatul a fost pe măsura.  Lăcomia, se zice  din bătrâni , nu face casă bună cu omenia.

Peste 1400 de intervenţii , numai în Bucureşti , pentru transportul la spitale al celor care au îngurgitat peste limita de suportabilitatea a  stomacului. Astfel , plăcerea şi spiritul de sărbătoare s-au transformat în  neplăcere şi durere pentru destui oameni care nu au ştiut a face deosebirea între bunul simţ al mesei îmbelşugate cu de toate , şi suportabilitatea  organismului. Băutură peste măsură , mâncare cu înverşunare şi apoi sunet de sirenă în noapte care anunţă încă un caz de urgenţă. De fapt, între chefliu şi cheflii , beţiv şi beţivi şi şoferi grăbiţi , şoferi neprevăzători, ignoranţi şi decişi a-şi asuma un risc absolut inutil , nu există nici o deosebire. În ziua de 25 decembrie 2011 s-au înregistrat pe drumurile,  României   25 de accidente în urma cărora au murit 8 persoane alte 15 fiind grav vătămate.Accidentele cele mai numeroase şi cu cele mai multe victime mortale ,nouă la număr , au fost cauzate de viteza neadaptată la condiţiile concrete de drum. Specific acestei perioade au fost drumurile acoperite cu măzgă şi polei , deseori acestui fenomen meteo fiind asociată şi ceaţa!

De peste 50 de ani această cauză – neadaptarea vitezei la condiţiile concrete de drum- face victime , multe şi cu finalităţi dramatice şi , tot de 50 de ani, blestemul neluării în seamă a avertismentelor Poliţiei Rutiere de mare parte dintre cei ce şofează, determină ca această cauză să se menţină pe un nedorit loc unu! Exemplele , nenumărate şi prezentate la mai toate posturile de televiziune  , nu au menirea de a trezi la realitate partea aceea din segmentul celor ce şofează , pentru care ,polei sau mâzgă , noroi sau gheaţă ,nu înseamnă decât o  provocare ce se tratează cu viteză cu mult peste limita de prudenţă.

Oameni buni, este absolut prosteşte să muriţi pentru că nu înţelegeţi că în condiţiile amintite  viteza se cere redusă la cel mult 15-20 km/h ! Depăşirea acestor limite este de mare şi imediat pericol. Nimeni nu vă obligă să apăsaţi pe acceleraţie în prezenţa unor astfel de elemente de insecuritate a traficului ! Înţelegi odată pentru totdeauna că viteza în prezenţa elementelor de mai sus , elemente care duc la reducerea gravă a aderenţei la suprafaţa de rulare , are drept final derapajul , ieşirea în décor , acroşarea elementelor dure şi producerea accidentului cu consecinţe inimaginabile. Iată , şoseaua acoperită cu mâzgă , descrie curbă la stânga . Autoturismul în care se aflau cinci persoane, inclusiv bărbatul de la volan , atacă curba,  cu viteză nepermis de mare.Ceea ce era fatal să se producă , se produce . Autoturismul nu urmează panglica şoselei ci taie curba ,iese în décor şi explodează pur şi simplu la contactul cu pomul aflat dincolo de banda de încadrare . Mama celui de la volan moare pe loc. Soţia şi cei doi copilaşi , care erau pe bancheta din spate, contractează răni mai mult sau mai puţin grave. Ca şi cel de la volan .

Un amănunt ! De mare importanţă. Ocupanţii banchetei din faţă , mama celui de la volan şi acesta , nu aveau fixate centurile de siguranţă! Cauza dramei ? Simplă, extrem de simplă! Nereducerea vitezei în condiţii meteo de risc înalt! Încălcarea acestei dispoziţii ar trebui să fie  mult mai sever penalizată! Oameni buni , atenţie la viteză , la viteza neadaptată !! Nu vă jucaţi cu viaţa dvs şi a celor pe care ii transportaţi !! Nu merită !! Nu uitaţi , pe polei, gheaţă , zăpadă , mâzgă, noroi , ploi torenţiale , apă băltită , viteza nu trebuie să fie mai mare de 15 – 20 km/h !! Nu o depăşiţi fiindcă vă jucaţi cu moartea. De cele mai multe ori , ea, moartea, are câştig de cauză ! Şi-i mare păcat! Să auzim numai de bine şoferi, oriunde ar fi să fiţi!

Alexandru Ruşi

domeniu: 
categorie: