Declaraţia ministrului Muşetescu la Forumul Româno-Elen

Preşedintele Autorităţii pentru Privatizare, ministrul Ovidiu Muşetescu, prezent la Forumul Economic Româno - Elen pentru Promovarea Investiţiilor şi Schimburilor Comerciale, în cadrul Săptămânii Româneşti de Afaceri în Grecia, a declarat că, pe lângă societăţile din industrie, APAPS doreşte finalizarea privatizării sistemului bancar şi de asigurări. „În acest context, urmează să finalizăm cât mai repede procesul de privatizare la BANCPOST, BRD-GSG şi la societatea de asigurări ASTRA. Nu întâmplător însă, cel mai mare proces de privatizare al anului 2002 este chiar trecerea în domeniul privat a celei mai mari bănci din România, Banca Comercială Română.

Pentru privatizarea acestei bănci, APAPS a primit deja 5 expresii de interes din partea unor cunoscute grupuri bancare internaţionale. Considerăm că prin lansarea, la 24 iunie, a anunţului irevocabil de vânzare a acestei bănci, numărul cumpărătorilor potenţiali va creşte semnificativ. Acest fapt credem că va crea premisa unei tranzacţii de succes, transparentă şi performantă”, a continuat ministrul Ovidiu Muşetescu.

Autoritatea pentru Privatizare deţine la Banca Comercială Română 69,8825% din capitalul social total al băncii şi intenţionează să o privatizeze prin vânzarea unui pachet majoritar de acţiuni (respectiv 51,8825%) către un investitor strategic, o bancă de reputaţie internaţională sau un consorţiu de investitori strategici care are în componenţă cel puţin o bancă de reputaţie internaţională. Pachetul de până la 10% din acţiuni va fi vândut către investitori instituţionali - BERD şi IFC, iar pachetul de acţiuni de până la 8%, către Asociaţia Salariaţilor, pensionarii cu ultimul loc de muncă la BCR şi membrii Consiliului de Administraţie al băncii.

La BANCPOST Autoritatea pentru Privatizare mai deţine un pachet de 17 % din acţiuni, ceilalţi proprietari fiind EFG Eurobank – 19,25 %, Banco Portugues de Investimento – 17 %, GECC – 8,75 %, salariaţii şi pensionarii băncii – 8 %, iar fiecare SIF în parte – 6 %.

Group Societe Generale deţine, la Banca Română pentru Dezvoltare, 51 % din capitalul social, iar Autoritatea pentru Privatizare, un procent de 7,32 %. Ceilalţi acţionari sunt: BERD – 4,99 %, SIF-urile deţin, cu aproximaţie 5 % fiecare, iar salariaţii şi pensionarii 10,73 %.

domeniu: 
categorie: 
Autor: