Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Declaraţia ministrului Muşetescu privind SC Siderurgica SA Hunedoara

Vineri, 28 februarie a.c. ministrul Privatizării, Ovidiu Muştescu, a făcut următoarea declaraţie privind S.C. Siderurgica S.A. Hunedoara: 'SIDERURGICA Hunedoara este o unitate de referinta pentru industria de profil din Romania, un combinat integrat prin intermediul caruia au trait si mai traiesc inca o multime de societati comerciale, atat din sectorul metalurgic, cat si din alte domenii de activitate. SIDERURGICA functioneaza ca furnizor de produse din otel de calitate medie. De aceea, pentru a avea succes, ea ar trebui sa se straduiasca sa fie un producator ieftin, capabil sa faca livrari satisfàcatoare si la timp cãtre clienţi.

Din nefericire, în prezent, compania are obligatii financiare cu mult peste capacitatea sa de a le onora. Plata facturilor nu se face la timp si în întregime, ceea ce duce la întreruperi frecvente ale livrarilor energetice necesare.

Responsabilizarea este slaba, fara a exista un sistem de rutina de masurare a rezultatelor fata de obiectivele stabilite. Practicile de marketing si vânzari sunt pasive. Nu exista o echipa proactiva de vânzari, iar de multe ori tranzactiile se realizează prin compensare, ceea ce nu produce numerar. Managementul financiar slab, fara planificarea fluxurilor de numerar si fara analiza adecvata a costurilor, gestiunea slaba a capitalului de lucru si practicile neagresive de colectare a creantelor au agravat si mai mult situatia financiara a combinatului, repercutandu- se negativ asupra activităţii acestuia.

De aceea, lipsa unor masuri organizatorice care ar fi trebuit, probabil, luate cu mult timp inainte, conduce astazi la o stare de fapt care se repercuteaza exact asupra acelora care ar fi trebuit sa fi inteles de mult situatia si sa fi susţinut restructurarea societatii. Istoria vine din urma si masuri care nu au fost luate la timp, din cauza unor presiuni interne, conduc la situatii limita, din care nu se poate iesi decat cu durere. Din pacate, durerea o vor resimti exact cei care ar fi trebuit sa fie scutiti de ea daca nu s-ar fi opus la momentul oportun, când aceste masuri de restructurare ar fi trebuit luate. Nimeni nu se poate hrăni numai cu amintiri, oricât de dragi ar fi acestea. Lumea este in continua schimbare si cine nu tine pasul in mod natural va fi eliminat de piaţă sau de viaţă. Este exact riscul la care se expune astăzi SIDERURGICA.

Principala ameninţare pentru societate o reprezintă închiderea si lichidarea, care vor fi inevitabile daca nu se întreprind acum acţiunile de restructurare necesare. Încă din 1 august 2000 a devenit posibila lichidarea de drept a societăţii, conform prevederilor art. 32 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului Nr. 88/1997, însă Guvernul social democrat a stopat acest proces, înţelegând să mai dea o şansă combinatului.

Asa cum opereaza în prezent, compania nu mai poate fi considerata o afacere viabila si trebuie sa faca fata unor amenintari severe asupra însasi existenţei sale ca entitate operationala. Pastrarea configuratiei initiale a societatii, gandita intr-o epoca de economie planificată, in care nu conceptul de performanţă economica era cel determinant, nu mai ofera societatii nici o sansă de supravietuire. În absenta sprijinului statului şi fara schimbari structurale majore, societatea va fi supusa inexorabil falimentului, ceea ce va duce la pierderi substantiale pentru actionari, creditori, dar mai ales pentru oamenii de la Siderurgica.

Nici un cumparator potential nu ar putea sa preia datoriile financiare imense ale SIDERURGICA, (acumulate pe parcursul mai multor ani de performante slabe), obligaţiile neprevăzute legate de protectia mediului, dar mai ales surplusul de personal. Fiecare din acesti trei factori este un element de blocaj al privatizării. De aceea, data fiind lipsa de competitivitate si pierderile operationale ale companiei, o strategie “compania ramâne asa cum este”, în absenta sprijinului continuu al statului, va duce în mod inevitabil la lichidarea acesteia sau la intrare în dizolvare de drept, conform legislaţiei în vigoare.

Pentru a demonstra situatia grava a societatii, vom analiza numai cateva cifre din bilantul contabil al anului trecut. La data de 31.12.2002 societatea inregistra urmatoarele date financiare: un volum total al pierderilor de circa 160 de milioane USD, din care numai pierderile din activitatea de exploatare sunt de peste 20 milioane de USD. Daca luam in considerare strict numai activitatea de exploatare, constatam ca pierderile din productia de otel si produse din otel se cifreaza la peste 20 mil USD, ceea ce inseamna ca otelul fabricat produce atat combinatului, cat si economiei nationale, pierderi de peste 60 mii USD pe zi. Daca luam in considerare si celelalte pierderi, constatam ca suma pe care SIDERURGICA ar trebui sa o plătească zilnic, astfel incat in timp de un an sa poata acoperi pierderile acumulate, urca la cca 400 mii USD, luand in considerare un flux continuu de 365 de zile lucrătoare pe an. Cum insa nici o analiza economica nu poate lua in considerare un astfel de timp de lucru efectiv, constatam usor ca, in realitate, pierderile sunt de aproape jumatate de milion USD/ zi. Aceasta inseamna ca SIDERURGICA ar trebui să realizeze un profit de jumatate de milion USD zilnic. În tot anul 2002, valoarea produselor laminate a fost în jur de 75 mil USD. De aici se constata cat de nerealista poate fi o astfel de ipoteza.

Dintr- un alt punct de vedere, situatia SIDERURGICA apare mult mai dramatica. Datoriile totale ale combinatului se cifreaza actualmente la 260 mil USD, in timp ce valoarea contabilă a activelor nu depaseste 110 mil USD. Datoriile sunt deci de aproape 2,5 ori mai mari decat valoarea tuturor bunurilor societatii. Având în vedere însă că în proceduri de lichidare valorile care se pot obţine sunt de cca 10 ori mai mici decât valoarea reală a activului, rezultă că în prezent SIDERURGICA are datorii de aproximativ 20 de ori mai mari decât valoarea de piaţă a tuturor activelor sale.

Singurul raspuns pe care toate aceste analize il dau este ca SIDERURGICA se află de fapt in situatie de faliment si numai interventia statului, a APAPS, a facut ca aceasta societate să supravieţuiască până acum. Ar fi însă imoral ca doar pentru conservarea unor interese de grup interne societăţii comerciale sau a unor mentalitati ce nu tin pasul cu realităţile economice actuale, sa se pericliteze soarta tuturor oamenilor din combinat.

Trebuie înţeles că, disparitia din peisajul industrial al acestei societati nu va produce dezechilibre majore, deoarece concurenţii SIDERURGICA au capacitatea de a asigura necesarul cerut de piaţă.

În concluzie, tinând cont atât de factorii externi, cât si de cei interni, rezultatul este ca SIDERURGICA Hunedoara se afla în spirala ineficientei. Cercul vicios al declinului capitalului de lucru trebuie sa fie rupt printr-o acţiune imediata si radicala a managementului, altfel compania va muri, in special din cauza datoriilor restante uriaşe care nu pot fi plătite. În organizarea actuala, SIDERURGICA nu poate sa producă suficient profit operational pentru a stinge datoriile de aproximativ 260 milioane USD.

De aceea, APAPS a pus in aplicare încă de anul trecut un program de restructurare al societatii, care incepe deja sa dea roade. Din cele 9 filiale constituite, 5 au fost deja privatizate, un numar de 1200 de oameni avand deja situatia locurilor de munca rezolvata. Pentru celelalte se vor organiza licitaţii în cel mai scurt timp, ceea ce va duce la stabilizarea unui număr important de locuri de muncă.

Din cauza situaţiei grave a societăţii Guvernul României a decis aplicarea imediată a unui program de criză. Astfel, SIDERURGICA urmează si ea sa se restructureze in trei noi unităţi productive, bazate pe fluxuri tehnologice viabile care să poată acţiona în parametri economici de eficienţă. Din punct de vedere social însă, este evident ca nu vor putea fi păstrate toate locurile de muncă. Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta din 27 februarie un program de disponibilizari cu plati compensatorii, astfel incat pentru o perioada insemnata de timp, oamenii care nu isi vor mai pastra locurile de munca vor avea un venit garantat de stat. Ei vor putea astfel cauta solutii de reconversie profesionala, fara ca aceasta sa afecteze viata lor sau a familiilor lor. Nu este posibil insa ca în scopul iluzoriu al salvarii unei situatii care este acum dramatică, sa fie pusa in pericol situatia celor peste 7000 de oameni din combinat. Cei care astăzi încearcă să prelungească această criză sub pretextul apărării unor interese colective, imping spre o rezolvare care in final nu poate avea ca rezultat decat disparitia SIDERURGICA şi vor purta raspunderea pentru soarta viitoare a celor care astazi nu sunt lăsaţi sa inteleaga adevarul.

E deosebit de important ca oamenii să înţeleagă că supravegherea financiara a societatii prevăzută de OUG 208/ 2002 este o soluţie temporară, valabilă doar şase luni. Cel mai târziu in luna iunie aceasta situatie nu va mai fi sub controlul statului si atunci creditorii vor putea actiona in conformitate cu Legea falimentului. In acest caz nu va mai ramane nimic nici din SIDERURGICA, nici din oamenii care lucreaza aici, nici macar din amintirile acestora despre ce a fost candva combinatul siderurgic din Hunedoara. Deosebit de grav insa este faptul ca în acest caz disponibilizarile vor fi totale şi se vor face fara nici o plata compensatorie şi fără nici un fel de perspectivă pentru oameni'.

Luni, 3 martie, la sediul central al Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului ministrul Privatizării, Ovidiu Muştescu, se va întâlni cu o delegaţie a reprezentanţilor sindicatelor de la S.C. SIDERURGICA S.A. Hunedoara, condusă de Petru Vaidoş.

domeniu: 
categorie: