Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Declaraţiile lui Năstase şi ale primului-ministru al landului Baden-Würtemberg

'Am purtat cu domnul Prim-ministru o discuţie foarte fructuoasă şi, cu această ocazie, am putut discuta şi cu domnul Ţiriac, care s-a ocupat şi se ocupă foarte intens de bunele relaţii dintre ţările noastre.' (Erwin Teufel)
'Apreciem foarte mult colaborarea noastră în domeniul ştiinţific, în domeniul universitar şi sperăm să obţinem şi mai multe burse pentru tinerii români care să vină să studieze în universităţile din Baden-Würtemberg.' (Adrian Năstase) Erwin Teufel

'Am avut privilegiul, doamnelor şi domnilor, să-l întâmpin în această reşedinţă pe domnul Prim-ministru al României, împreună cu o înaltă delegaţie care a venit pentru discuţii de lucru.

I-am spus domnului prim-ministru că am avut rareori ocazia, atât dinpunct de vedere personal, cât şi în calitatea mea oficială de Prim-ministru al landului, să constat că există o ţară cu care să avem relaţii atât de bune, atât economice cât şi culturale, cum este România. Colaborăm în foarte multe domenii cu România. Există foarte multe firme de la noi care lucrează şi sunt active în ţara dumneavoastră. Există foarte multe relaţii culturale. Nu mai puţin de 19 universităţi din landul nostru au parteneriat cu universităţi din România. Mulţi foşti cetăţeni din România, cetăţeni respectabili, sunt astăzi foarte bine văzuţi şi foarte activi în landul nostru.

Este o deosebită bucurie pentru mine ca domnul Johanes, primarul Sibiului să facă şi el parte din delegaţia domnului Prim-ministru.

Există în landul nostru foarte multe iniţiative cetăţeneşti care prin care se transportă ajutoare şi contribuţii pentru diferite instituţii din România pe linie culturală Domnul ministru al Economiei, Walter Döring, a întreprins mai multe călătorii în România şi s-a ocupat foarte intens de bunele relaţii între cele două ţări.

Am purtat cu domnul Prim-ministru o discuţie foarte fructuoasă şi, cu această ocazie, am putut discuta şi cu domnul Ţiriac, care s-a ocupat şi se ocupă foarte intens de bunele relaţii dintre ţările noastre.

Am convenit să constituim un grup de lucru care să se întâlnească de două ori pe an şi care să stabilească o continuitate în relaţiile noastre culturale, economice şi politice.

L-am rugat pe ministrul Economiei, domnul Döring, cu acordul domniei sale, să preia conducerea din partea germană a acestui grup de lucru. Domnul prim-ministru Adrian Năstase va desemna în următoarea şedinţă de guvern pe reprezentantul român în cadrul acestui grup. Vă mulţumesc, încă o dată, pentru vizită şi vă rog să luaţi cuvântul'.

Adrian Năstase

'Domnule Prim-ministru,
Doamnelor şi domnilor,

Este o mare o­noare pentru delegaţia noastră să se afle astăzi, aici, la Stuttgart. Chiar dacă vizita este foarte scurtă, am apreciat foarte mult disponibilitatea şi caracterul deosebit de constructiv al dialogului nostru.

Relaţiile la nivel politic sunt foarte bune. Relaţiile la nivel economic sunt foarte bune. Vrem să facem însă şi mai mult şi atunci ne-am gândit împreună că un astfel de grup de examinare, un grup de parteneriat ne-ar putea ajuta să găsim noi şi noi proiecte cu care să mobilizăm mai multe întreprinderi, mai mulţi cetăţeni din România şi din Baden- Würtemberg.

Discuţiile pe care le-am avut s-au concentrat pe chestiuni foarte concrete. Nu voi trece în revistă toate aceste aspecte ale unui dialog deosebit de pragmatic şi orientat spre viitor.

Am privit cu mai multă seriozitate şi mai multă atenţie o problemă în privinţa căreia noi, în România, am dat dovadă de o anumită ingratitudine. Ajutoare importante umanitare sau de nivel tehnic, computere, venite din partea unor fundaţii din Baden-Würtemberg nu primesc tratamentul cel mai corect din punct de vedere vamal.

Pentru a evita însă eludarea legii şi posibilitatea ca acest mecanism generos să poată să fie utilizat de cei care vor să facă contrabandă, am hotărât, împreună cu domnul Prim-ministru, să-mi fie trimită o listă cu fundaţiile agreate de către domnia sa şi de către colegii domniei sale având, în acest fel, siguranţa că acestea
desfăşoară exclusiv aceste activităţi de tip umanitar.

Am apreciat foarte mult hotărârea ca domnul doctor Döring să se ocupe de conducerea din partea germană a acestui grup mixt de cooperare. Mâine vom hotărî la şedinţa de guvern, la rândul nostru cine va fi şi vom căuta cea mai bună soluţie pentru a desemna din partea noastră un reprezentant care să conducă din partea noastră, repet, acest grup de colaborare economică.

Apreciem foarte mult colaborarea noastră în domeniul ştiinţific, în domeniul universitar şi sperăm să obţinem şi mai multe burse pentru tinerii români care să vină să studieze în universităţile din Baden-Würtemberg. Dorim să sprijinim şi relaţii directe, înfrăţiri directe între localităţi din România şi localităţi din Baden-Würtemberg. Timişoara, Sibiu şi-au stabilit deja relaţii privilegiate. Este important să găsim şi alte localităţi care vor putea, în felul acesta, să se dezvolte printr-un transfer de cunoştinţe, printr-un transfer, până la urmă, de experienţă din zona localităţilor din Baden-Würtemberg spre România.

Mulţumim încă o dată pentru ospitalitate'.

domeniu: 
categorie: