Delegaţie a organizaţiei Reporteri fără Frontiere în vizită la Palatul Victoria

Premierul Adrian Năstase a primit, în cursul dimineţii, la Palatul Victoria, o delegaţie a organizaţiei Reporteri fără Frontiere, compusă din Robert Menard, secretar general RSF, Jean-Francois Juillard, director pentru informaţii al RSF şi Soria Blatman, responsabil RSF pentru Europa. În cadrul întrevederii, oaspeţii au menţionat că vizita efectuată în România este una de documentare, în contextul unui an de mare complexitate pentru ţara noastră, complexitate datorată suprapunerii campaniei electorale cu demersurile de încheiere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Tematica dialogului, desfăşurat într-o atmosferă informală, a vizat agresiunile împotriva jurnaliştilor, funcţionarea presei audiovizuale publice şi private din România, presiunile economice asupra societăţilor de presă, modificările legislative cu privire la insultă şi calomnie din Codul Penal.

Premierul Adrian Năstase s-a declarat ferm împotriva utilizării forţei ca argument împotriva jurnaliştilor, relatând solicitarea imperioasă pe care a adresat-o instituţiilor abilitate pentru rezolvarea, în regim de urgenţă, a anchetelor privitoare la cazurile de agresiune împotriva jurnaliştilor.

Ingerinţele Executivului în programele postului public sunt imposibile, deoarece, ca serviciu public, Televiziunea Română se află sub controlul Parlamentului României, iar în Consiliul de Administraţie al acesteia sunt reprezentate partidele politice
parlamentare. Cu privire la reeşalonarea datoriilor unor posturi private de televiziune, acestea s-au efectuat în condiţiile legii, în regim nediferenţiat faţă de cel acordat tuturor societăţilor comerciale aflate în situaţie similară. Volumul publicităţii de stat este net inferior celui achiziţionat de marile firme transnaţionale, caracterul nesemnificativ al acestuia neputând să influenţeze politica editorială.

Cu privire la modificările propuse Codului Penal, în cazul insultei şi calomniei, premierul Adrian Năstase s-a declarat adeptul normelor europene în materie, demers firesc în contextul armonizării legislaţiei româneşti cu cea europeană.

Primul - Ministru al României a mulţumit invitaţilor săi pentru vizita de documentare în ţara noastră, ocazie pentru un dialog deschis cu autorităţile române. În acelaşi context, premierul Adrian Năstase a subliniat disponibilitatea executivului pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ privitor la activităţile de informare publică şi de presă, dar şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a profesiei de jurnalist.

domeniu: 
categorie: