Descoperiri arheologice la Tauţ-Arad

Muzeul Judeţean din Arad a finalizat, miercuri, săpăturile la şantierul arheologic „La Cetate“ situat pe unul dintre dealurile localităţii Tauţ. Aici, arheologii au descoperit rămăşiţele a unui adevărat habitat. Astfel a fost identificat un cimitir timpuriu, cu morminte de înhumaţie specifice secolelor XI-XIII, o biserică romanică tip sală cu altar circular.

„Probabil datorită creşterii numărului enoriaşilor, locuitorii de atunci s-au văzut nevoiţi să mărească spaţiul bisericii şi astfel am mai descoperit un nou lăcaş de cult în stil gotic, cu turn-clopotniţă. Sub nava centrală a bisericii gotice a fost zidită o reţea de opt cavouri“, a declarat arheologul Pascu Hurezan, şeful şantierului.

Numărul mormintelor identificate în cadrul cimitirului a ajuns la 55, dintre care unul, din faza timpurie, atrage atenţia prin inventarul descoperit: patru inele de tâmplă şi un colier de mărgele de sticlă.

Pe şantierul arheologic de la Tauţ au mai fost descoperite monede din perioada lui Sigismund de Luxemburg, piese din fier, bronz, os şi sticlă.

Arheologii au avut neplăcuta surpriză să constate că înaintea lor, pe şantierul de la Tauţ au trecut căutătorii de comori care au lăsat urme în două cavouri, neputând preciza dacă aceştia şi-au însuşit obiecte din aceste locuri.

Tot la Tauţ, arheologii au descoperit cel mai vechi manuscris din România al unei piese muzicale culeasă de călugării de la o mănăstire din localitate, în anul 1725 şi care a fost publicată ulterior într-o culegere de muzică veche din Germania. Piesa se numea „Dans valah“.

Campania arheologică de pe dealurile Tauţului a fost condusă de arheologul arădean Pascu Hurezan şi de prof.univ.dr. Adrian Rusu din cadrul Institutului de Arheologie şi Istoria Artelor din Cluj Napoca. Acestora li s-au alăturat Peter Hugel, directorul Compexului Muzeal Arad, precum şi patru studente de la Facultatea de Istorie şi Arheologie din cadrul Universităţii „Babeş Bolyay“, din Cluj Napoca.

Având în vedere senzaţionalele descoperiri şi multitudinea de obiective arheologice din zona Tauţului, precum şi perspectivele reale de dezvoltare turistică a zonei, Complexul Muzeal Arad face demersuri pentru dobândirea şi amenajarea unei baze arheologice permanente în localitate.

domeniu: 
categorie: