Despre grafica, desen si aventuri cu Dan Erceanu la Vorba de Cultura

Ultima isprava a graficianului Dan Erceanu este aceea de a fi ilustrat, cu desene, dintr-o serie numita „Erotica Magna”, volumul de poezii si cantece semnate Mircea Dinescu, „Femei din secolul trecut”. Dar este o colaborare mai veche, ce a presupus si prezentarea grafica a celebrelor reviste „Plai cu boi” si „Aspirina saracului”.

Cine i-a urmarit cariera artistica se va fi mirat (sau nu) de permanenta schimbare a mijloacelor sale vizuale, de la gravura la desen si de la ilustratie de carte la pictura. Distins cu trei premii nationale si doua internationale (Medalia de Aur la Florenta in 1972 si Mentiune la Targul de carte de la Leipzig in 1980), Dan Erceanu a avut „vreo douazeci” de expozitii personale, in Romania si in lume, cea mai draga fiind cea din 1979, de la New York, cand i s-a stabilit si o cota de piata: 1.500 de dolari pentru un desen.

Numirea sa ca director al Bibliotecii Nationale a reprezentat o aventura neobisnuita, in care a investit multa pasiune si care i-a adus o zi de incarcerare.

Despre toate acestea si nu numai, va povesti insusi graficianul Dan Erceanu la Radio Romania Cultural, in cadrul emisiunii „Vorba de cultura”, in perioada 7 - 11 martie, intre orele 12.00 si 13.00. Realizator Ema Stere.

domeniu: 
categorie: