Dezbatere pe marginea autonomiei Ţinutului Secuiesc

Sorin Ioniţă, director al SAR, a afirmat în cadrul unei dezbateri că măsura autonomiei teritoriale a judeţelor aşa-zisului Ţinut secuiesc (Covasna, Harghita, Mureş) le-ar dezavantaja din punct de vedere economic. Potrivit unei prezentări făcute de Sorin Ioniţă, Ţinutul secuiesc se situează sub media naţională ca nivel al veniturilor proprii pe cap de locuitor, cele trei judeţe, îndeosebi Covasna şi Harghita, depinzând masiv de transferurile de redistribuţie de la centru.

De cealaltă parte, deputatul UDMR Varga Attila a apreciat că dialogul pe marginea autonomiei este unul 'greşit', plecând de la anumite prejudecăţi şi existând temeri nejustificate în acest sens.

'Consider că autonomia reprezintă o modalitate de rezolvare a diferitelor tensiuni etnice şi are la bază principiul subsidiarităţii. Autonomia nu este străină de sistemul nostru constituţional, ci este o formă mai eficientă de organizare a puterii în stat', a spus deputatul UDMR.

Vicepreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Balasz Isak, a afirmat că pentru secui autonomia teritorială nu este o propunere, ci 'un drept colectiv fundamental, o aspiraţie a secuimii la autodeterminare internă, exercitată prin competenţele şi mijloacele de autoguvernare la nivel local şi regional'.

domeniu: 
categorie: 
Autor: