Dicţionar medical. Azi: Cancerul de sân

Cancerul de sân este de departe cel mai frecvent dintre cancerele femeii. Deşi nu este cunoscută cauza sa exactă, factorii de risc sunt din ce în ce mai bine identificaţi. Graţie mamografiei, depistarea precoce a acestui cancer a crescut semnificativ perspectiva vindecării.

Ce este cancerul?

Corpul uman este constituit din 100.000 miliarde de celule care formează ţesuturile diferitelor organe (ficat, inimă, creier). În cursul vieţii lor, celulele primesc şi emit în permanenţă semnale asemănătoare unor ordine: de multiplicare, de diferenţiere, de stopare a diviziunii. Dacă o celula nu mai răspunde acestor semnale, ea scapă de sub orice reglare şi poate să se multiplice la nesfârşit, într-un mod anarhic, în detrimentul celulelor vecine. Devenită malignă, ea dă naştere unui cancer.

Simptomele cancerului la sân

În majoritatea cazurilor, prima manifestare a cancerului de sân este un nodul descoperit de femeie sau de medic. Acest nodul este cel mai frecvent situat în porţiunea superioară a sânului, în apropierea axilei. Celelalte simptome sunt secreţia mamelonară şi deformarea areolei sau a mamelonului (retracţie). Uneori, cancerul de sân nu prezintă nici un semn.  Nu orice nodul de sân este obligatoriu canceros. Poate fi vorba de un chist, de o congestie dureroasă legata de perioada premenstruală, sau de un adenofibrom, o tumoră benignă frecventă.

 Frecvenţa cancerului la sân

Frecvenţa cancerului de sân este în continuă creştere în ţările dezvoltate (mai ales în Europa Occidentală şi în America de Nord, mai puţin în Japonia), acest tip de cancer fiind de departe cel mai frecvent cancer al femeii. În fiecare an, cancerul de sân este responsabil de 77.000 de decese in Europa, dintre care 40% la femeile sub 65 de ani. Incidenţa acestui cancer, adică numărul de cazuri noi în cursul unui an, creşte, dar mortalitatea a atins un nivel de platou, ceea ce ne îndreptăţeşte să afirmîm ca speranţa de supraviteţuie este în creştere.

 Factorii de risc în cancerul la sân

Factorii de risc se cunosc de mult timp. Ei sunt:
- de ordin personal: precocitatea menstruaţiilor, absenţa naşterilor (nuliparitate), o primă sarcină tardivă (după 35 de ani), menopauza tardivă;
- de ordin familial: antecedente de cancer de sân la membri apropiaţi din familie, sugerând implicarea unor factori genetici.
În afara acestor factori, vârsta este şi ea un factor de risc. 7% din cancerele de sân afectează femeile sub 40 de ani, acest procent crescând cu vârsta: 18% la 40-50 de ani, 32% la 50-60 de ani si 43% la peste 65 de ani. Mai multe cercetări au subliniat influenţa alimentaţiei prea bogate în grăsimi de origine animală asupra apariţiei acestui cancer. Excesul ponderal este un factor favorizant.

 Cancerul de sân şi sarcina

 Sarcina nu agravează cancerul de sân. Totuşi, dacă boala este descoperită în primul trimestru de sarcină, se poate recomanda întreruperea acesteia pentru începerea tratamentului. Dacă boala este diagnosticată mai târziu, tratamentul chirurgical este efectuat, dar radioterapia şi chimioterapia se amână până dupa naştere, care poate fi provocată în momentul în care fătul este viabil. Femeia tratată pentru cancer de sân poate să-şi planifice o sarcină, cu condiţia respectării unui interval de 2 ani după terminarea tratamentului, pentru supravegherea evoluţiei bolii. Alăptarea nu este recomandată.

 

domeniu: 
categorie: