Direcţia de Sănătate Publică Suceava restructurează spitalele din judeţ

Planurile de restructurare si reorganizare a activitatii spitalelor din judet initiate de DSP în vederea îmbunatatirii finantarii si pentru alocarea resurselor în mod eficient, prevad printre alte masuri si transformarea unor spitale, care nu si-au dovedit eficienta, în unitati medico-sociale sau specializate. Astfel, într-o conferinta de presa ce a avut loc ieri, directorul DSP Suceava, doctorul Cristian Irimie, a aratat ca Directia de Sanatate Publica intentioneaza transformarea spitalului din Solca într-un spital medico-social, precum si desfiintarea Departamentului de alergologie care functioneaza cu un numar de doar cinci paturi în cadrul Sectiei de Dermato-venerice.
Referitor la preconizata reducere a numarului de paturi, doctorul Cristian Irimie a declarat ca acesta nu va fi redus considerabil deoarece în judetul Suceava exista cinci paturi la mia de locuitori, procesul de reducere al numarului de paturi începînd înca din anul 2001. Daca în anul 2001 era înregistrat un numar de 4.181 de paturi, în 2002 numarul acestora a scazut la 3.808, urmînd ca pentru anul 2003 sa opereze o reducere cu 223 de paturi.
In ceea ce priveste reducerea de personal, nici aceasta nu va fi foarte drastica daca avem în vedere faptul ca, raportat la cele noua spitale, numarul personalului a crescut din 2001 numai cu 40 de persoane. Seful DSP apreciaza ca, probabil, nu se va ajunge la concedieri, operîndu-se redistribuiri de personal.
Unul dintre criteriile luate în considerare pentru restructurarea spitalelor a fost acela al gradului de adresabilitate. Un studiu efectuat a aratat ca anul trecut în Spitalul Judetean au fost internati aproape jumatate din bolnavii din judet. Urmeaza spitalul din Radauti cu un procent de 14%, spitalul din Falticeni cu 11%, spitalele din Cîmpulung si Vatra Dornei cu un procent de 8%.
Doctorul Cristian Irimie atrage atentia ca trebuie schimbata si mentalitatea managerilor de spitale care trebuie sa gaseasca solutii pentru reducerea cheltuielilor. 'Daca directorii de spitale nu vor reusi sa-si faca temele foarte bine, chiar daca fondurile nu vor fi în acest an la nivelul cerintelor lor, atunci vor avea mari probleme', a mai declarat Cristian Irimie.
In vederea elaborarii planului de masuri pentru restructurarea spitalelor din judet, plan pe care Directia de Sanatate Publica Suceava trebuie sa-l trimita Ministerului Sanatatii si Familiei pîna pe 28 februarie, în cursul zilei de joi va avea loc o întîlnire la Prefectura între conducerea DSP, reprezentantii Consiliului Judetean, directorii de spitale si primarii din judet.

domeniu: 
categorie: 
Autor: