Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Discursul premierului Năstase la conferinţa privind integrarea în UE

'Doresc să felicit Fundaţia Ithaka pentru iniţiativa organizării acestei conferinţe. Ea ne oferă un nou prilej pentru a vorbi despre parcursul României până la momentul aderării efective, dar şi despre cum putem explica Europa cetăţenilor români'. 'Pentru că astăzi este şi ultima zi din mandatul oficial al Preşedinţiei elene a Consiliului UE, aş dori, în primul rând, să felicit Grecia pentru rezultatele importante pe care le-a obţinut in ultimele şase luni. Pentru noi, această Preşedinţie va avea o relevanţă specială, Consiliul European de la Salonic marcând, pentru prima dată într-un document oficial european, sprijinul Uniunii pentru ca România să încheie negocierile de aderare în 2004.

Acest nou obiectiv temporal confirmă irevocabilitatea deciziei europene de a primi România ca membru al Uniunii în anul 2007. De asemenea, în cursul acestui semestru am reuşit să închidem provizoriu negocierile la trei capitole dificile, două dintre acestea, 1 - Libera circulaţie a mărfurilor şi 4 - Libera circulaţie a capitalurilor, având o relevanţă specială pentru capacitatea României de a avea o economie de piaţă funcţională. Toate aceste evoluţii nu ar fi fost posibile fără sprijinul şi receptivitatea pe care Grecia a demonstrat-o la mesajele transmise de România.

În al doilea rând, aş dori să mă refer la un alt punct foarte important şi anume finalizarea unei etape a dezbaterii privind viitorul Europei:
încheierea lucrărilor Convenţiei Europene. Acest for a pregătit platforma discuţiilor din viitoarea Conferinţă Interguvernamentală, la care România va participa cu statut de observator, ceea ce ne va permite să continuăm să contribuim la structurarea politicilor şi instituţiilor UE 27.

În tot acest context politic european favorabil potenţării eforturilor României pentru a deveni membru al UE în 2007, suntem conştienţi de responsabilitatea care ne revine pentru a aplica acele măsuri necesare pregătirii efective a aderării. După cum probabil unii dintre dumneavoastră cunosc deja, în acest an avem ca obiective principale corectarea acelor puncte slabe semnalate în Raportul 2002 al Comisiei Europene: reforma în Justiţie şi lupta împotriva corupţiei, reforma în administraţie şi aplicarea măsurilor necesare recunoaşterii statutului de economie de piaţă funcţională.

Doresc să subliniez un lucru. O parte dintre aceste măsuri au fost adoptate şi obiectivele stabilite nu sunt doar declaraţii sau proiecte pe o bucată de hârtie. Aşa cum am demonstrat în ultimii doi ani şi jumătate, responsabilităţile asumate de Guvernul României în dialogul cu instituţiile comunitare au fost aproape întotdeauna îndeplinite. În acest context, aduc câteva exemple, precum: pachetul de legi anti-corupţie, strategiile pentru reforma administraţiei şi recenta reconfigurare a structurii Guvernului României, consolidarea independenţei Justiţiei, inclusiv prin eliminarea posibilităţii puterii executive de a interfera în desfăşurarea actului de justiţie. În domeniul economic, priorate este acordată continuării privatizării, reducerii arieratelor, dar şi consolidării cadrului legislativ.

Toate aceste măsuri, menite să asigure pregătirea asumării de către România a drepturilor şi responsabilităţilor de stat membru UE, ne vor ajuta să atingem obiectivul aderării în 2007. Însă, un lucru este clar, trebuie ca cetăţenii români să înţeleagă care este sensul costului social pe care ei îl plătesc, care vor fi avantajele şi dezavantajele aderării la Uniunea Europeană. De aceea, consider că este necesar un parteneriat mai strâns al Guvernului cu reprezentanţii societăţii civile, cu formatorii de opinie. Avem nevoie de ajutorul dumneavoastră, al jurnaliştilor, dar şi al membrilor organizaţiilor non-guvernamentale specializate în sfera afacerilor europene, pentru a aduce mai multa Europa în România, pentru a vorbi mai mult despre Uniunea Europeană, despre drepturile şi îndatoririle unui cetăţean european şi, de ce nu, despre cum va fi viaţa noastră în casa comună europeană.

Încheind aici această succintă evaluare a obiectivelor şi parcursului nostru de integrare, vă urez succes şi vă mărturisesc că voi fi bucuros să cunosc care vor fi soluţiile pe care le veţi găsi pentru a aduce Uniunea Europeană cu un pas mai aproape de România'.

domeniu: 
categorie: