Discursul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu

Informatia.ro (AMOS News) vă prezintă textul intagral al discursului primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, ţinut cu ocazia conferinţei de presă privind modificarea HCGMB nr 10/2001.

"Buna ziua,
s-a tot vorbit in ultima vreme despre spatiul verde si accesul cetatenilor in parcuri.
De aceea, profit de intalnirea cu dumneavoastra, de ziua Copilului si in prefatarea Saptamanii Mediului pentru a va prezenta masurile pe care Primaria Municipiului Bucuresti le va lua pentru protejarea spatiului verde, dar mai ales pentru a institui inca odata, daca mai era nevoie, ca parcurile bucurestene sunt domeniu public, sunt zone verzi special amenajate pentru cetateni si nimeni nu ingradeste si nu va putea opri vreodata accesul oamenilor in aceste zone.

Si ca sa fiu mai clar, precizez ca incepand de maine, 1 iunie, va fi   supus dezbaterii publice un proiect de hotarare care prevede modificarea HCGMB 10 din 2001, privind normele de protectie a spatiilor verzi pe teritoriul Bucurestiului.

Ii multumesc jurnalistei Monica Andrei (imi pare rau ca nu este astazi aici) pentru ca este nu numai un jurnalist, dar si cetatean responsabil. In afara de critici, care pot fi si ele constructive, d-na Monica Andrei a venit la Primarie cu propuneri de modificare a acestei hotarari 10 din 2001, la care a lucrat impreuna cu mai multe ONG-uri de mediu. Le multumesc tuturor pentru efort si ii anunt acum ca specialistii Directiei de mediu din Primaria Generala au tinut seama de sfaturile lor cand au intocmit acest proiect de modificare a hotararii privind protejarea spatiilor verzi.

In primul rand, hotararea noua prevede ca ESTE PERMISA CALCAREA SI STATIONAREA PE  IARBA. Desigur asta se va face in zonele indicate din parcuri si nu pe rondurile de flori.

De asemenea, este PERMISA INTRAREA CU BICICLETELE PE ALEILE PARCURILOR SI GRADINILOR,  pe traseele special amenajate in acest sens. La fel si in cazul rolelor.

Vor fi puse indicatoare, care vor delimita exact zonele in care se poate calca pe iarba, vor fi trasate piste de biciclete, exact asa cum am promis acum doua luni cand am lansat impreuna cu dumneavoastra Campania “Capitala creste verde”. Sper ca directorii Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement sa-si respecte angajamentele pe care si le-au luat si cel tarziu in septembrie sa fie trasate piste de biciclete in parcul Tineretului si in Herastrau.

Atentie insa, cetatenii au drepturi, dar si obligatii. Daca vrem sa avem parcuri civilizate, daca vrem sa respiram aer curat, atunci trebuie sa facem eforturi cu totii sa pastram ceea ce avem.
Si cum oamenii nu reactioneaza de vorba buna, prin proiectul pe care l-am supus dezbaterii publice propunem sanctiuni usturatoare celor care nu respecta hotararile de consiliu, celor care incarca legea.

De exemplu,
daca in vechea hotarare de consiliu, cea mai mica amenda pentru afectarea spatiului verde (daca rup florile, strica aranjamentele, rup mobilierul urban, escaladeaza statuile) era de 100 de lei, conform noului proiect aceasta a crescut la 350 de lei.

Pentru intrarea in parc cu mijloace auto-moto amenda cea mai mica a crescut de 30 de ori. Era de 100 de lei, iar prin noua hotarare va fi de  3 000 de lei. Cea mai mare amenda a ajuns la 5000 RON (50 milioane lei vechi).

Si am introdus sanctiuni noi:
De exemplu, daca gasim pe cineva care vrea sa faca gratar in parc, amenda e de la 350 la 500 de lei.
Si nu iertam nici hotii de flori, caci ei exista: daca-I prindem ca fura flori din parc, organizat sau neorganizat, il amendam de la 1000 la
1 500 de lei. Si aceasta idée noua, le apartine ONG-urilor de mediu si ne-am insusit-o.
Va invit sa studiati proiectul de hotarare privind modificarea normelor de protectie a spatiilor verzi, incepand de maine, pe site-ul Primariei Capitalei.

domeniu: 
categorie: