Doar două consilii locale din zece au participat la dezbaterea publică pentru autostrada Başov-Oradea

La dezbaterea iniţiată de Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Oradea, pe tema construirii autostrăzii Braşov-Oradea, au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai circa 20 de instituţii. Ca o dovadă a interesului, mai puţin de jumătate au catacdisit să dezbată problema. Bihorul va fi traversat de aproape 60 de kilometri de autostradă. Pentru construirea acesteia vor fi ocupate 4,7 milioane metri pătraţi de terenuri, din care cea mai mare parte terenuri agricole şi 300.000 m² terenuri silvice şi neagricole. Pe raza judeţului autostrada va avea trei noduri rutiere (la Chiribiş, Sălard şi Biharia), 22 de poduri, şapte pasaje şi cinci viaducte.

La dezbatere au fost invitaţi: proiectantul lucrării şi beneficiarul acesteia, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, Direcţiei de Ape Oradea, SNP Petrom, Electrica, Transgaz şi consiliile locale din comunele Abram, Balc, Biharia, Chişlaz, Ciuhoi, Sălard, Sârbi, Spinuş, Suplacu de Barcău şi Tăuteu. Numai că reprezentanţii comunelor au arătat atâta interes încât numai două localităţi au participat, reprezentanţii Sălardului şi cei din Spinuş. Indolenţa celorlalţi a fost sesizată şi de participanţi, care s-au întrebat dacă cei absenţi îşi dau seama ce înseamnă o autostradă pentru comunele respective.

Primarul din Spinuş a cerut realizarea unui nod rutier pe raza comunei, acesta urmând a face legătura cu câteva drumuri judeţene. ‘’Realizarea unui nod rutier la Spinuş ar însemna renunţarea la cel de la Sălard, pentru care a fost deja aprobat proiectul’’, a afirmat Cornel Marţincu, director adjunct al SC ‘’IPTANA’’, proiectantul lucrării. Acesta a realizat şi un studiu de impact pe care autostrada îl va avea asupra mediului înconjurător.

Studiul a relevant că populaţia, aerul, solul, flora şi fauna din judeţ nu vor fi afectate. Singurul inconvenient este acela al poluării fonice care va afecta doar câteva zone locuite. Autostrada ar trebui să fie gata în anul 2012, prima secţiune la care vor începe lucrările fiind de la comuna Chiribiş până la graniţa cu Ungaria.

domeniu: 
Autor: