Doi ani de la năvala la micii şi berea lui Sechelariu

În urmă cu doi ani, Dumitru Sechelariu dădea de mâncat şi de băut unui oraş întreg de ziua lui. Se împlinesc astăzi doi ani de la faimoasa Zi a Generozităţii, manifestarea care i-a făcut pe băcăuani să intre în istorie. În zi de 14 iulie, zi de naştere a fraţilor Dumitru şi Sergiu Sechelariu, aproape o sută de mii de băcăuanii s-au călcat atunci în picioare ca să mănânce un mic şi să ciocnească un pahar de bere în cinstea primarului de atunci al Bacăului. A fost nevoie de doar câteva ceasuri pentru ca vestea despre tot ceea ce se întâmpla în parcul central al Bacăului să facă ocolul lumii. Scandalizat de ceea ce se întâmplă în oraşul de pe malurile Bistriţei, preşedintele Iliescu a făcut atunci un pas în faţă şi a spus că, prin organizarea unei astfel de manifestări, Dumitru Sechelariu nu a făcut decât să dea dovadă de o mentalitate de vătaf. Ziarele şi posturile de radio şi televiziune din întreaga ţară, dar şi agenţiile internaţionale de presă s-au grăbit atunci să transmită, cu lux de amănunte, imagini cu ceea ce se petrecea în Bacău. Mii de oameni au dat atunci năvală la cele cinci puncte de alimentaţie publică amenajate în mijlocul parcului, unde orice trecea dincolo de porţile de la intrare putea lua, în schimbul unui cupon, bere, mici, suc, sau câte un pahar de vin. Circulaţia pe Aleia Parcului şi între Policlinica veche şi zona Tic-Tac era întreruptă . Pe aleile parcului şi la intrările principale, patrulau numeroase trupe de jandarmi şi ofiţeri de poliţie. Colonelul Nelu Niţă, şeful Poliţiei municipiului Bacău avea să declare, puţin mai târziu, că întreg efectivul Poliţiei Municipale, dar şi o mare parte a ofiţerilor de la Poliţia Judeţeană au fost mobilizaţi pentru a asigura paza şi ordinea în această zi. În ajutorul lor au venit aproximativ 250 de jandarmi, angajaţi ai firmelor de pază şi protecţie şi gardieni publici iar trei echipaje de pompieri erau pregătite, în orice moment, să intervină în caz de incendiu. Spre ora 11.00, aglomeraţia din parc a început să înteţească. Însoţit de soţie şi de cele două fiice ale sale, pe la ora 11.30, şi-a făcut apariţia în parc, dinspre intrarea principală şi primarul Dumitru Sechelariu. Printre cei care erau alături de el se aflau şeful său de cabinet, Aurel Popescu şi viceprimarul Laurian Lucaş.

O mulţime de oameni s-a bulucit, imediat, să dea mâna cu primarul Sechelariu, care şi-a îndreptat atenţia spre toţi cei care veneau aproape de el. În numai câteva minute, în spatele său s-a adunat o mare de oameni. Sute de bătrâni radiau fericţi că au reuşit să îl atingă pe primar, mulţi dintre ei i-au dăruit flori iar urările de 'La mulţi ani ' curgeau din stânga şi din dreapta aleii principale. La un moment dat, un bărbat s-a desprins din mulţime şi a căzut în genunchi în faţa primarului. A fost repede ridicat de cei aflaţi în preajma lui Dumitru Sechelariu, care a continuat, apoi, să strângă miânile care i se întindeau din jur. La intrarea în restaurant, mulţimea a fost oprită afară, iar primarul însoţit de presă şi de cei apropiaţi, au fost invitaţi înăuntru. Mulţimea de oameni, oprită afară, privea fascinată de după gratiile gardului, mesele frumos aranjate în aşteptarea oaspeţilor importanţi, şi, mai ales, cu bani, ce urmau să sosească după amiază, după ora 18.00. Nume grele din lumea politică şi sportivă, s-au înghesuit atunci să vină să dea mâna cu Dumitru Sechelariu, să îl bată bărbăteşte pe umăr şi să îi ureze toate cele bune de ziua lui.

Recepţie cu ştaif pentru invitaţii de seamă

La recepţia care a avul loc în acea seara în curtea restaurantului Parc au putut fi văzuţi Gigi Becali, Gheorghe Ştefan, Dan Iosif, Adrian Porumboiu, Adi Şerban, Corneliu Iacobov, Florin Cămară, consilieri judeţeni şi locali, oameni de afaceri şi şefi ai instituţiilor descentralizate. Zeci de bucătari au trebăluit, preţ de mai bine de trei zile pentru a pregăti aşa cum se cuvine acest eveniment iar toţi aceşti invitaţi să aibă parte de un festin în toată regula. Printre bunătăţile ce au fost servite invitaţilor se aflau vreo patru feluri de sărmăluţe, mai multe feluri de friptrui de pasăre, viţel, porc, berbecuţ, fiecare din ele cu garnituri care mai de care mai sofisticate. Salatele erau, de asemeni, la loc de cinste, pentru doamnele care ţin la siluetă, iar printre dulciuri se aflau câteva feluri de plăcinte şi tradiţionalul tort. Nu au lipsit băuturile fine, vinurile şi şampania de cea mai bună calitate. Nici unul dintre invitaţi nu a plecat, însă, acasă, fără să lase câte un teanc de bancnote în urnele presărate peste tot prin parc dar şi la intrarea în curtea restaurantului. Câteva zile mai târziu, s-a anunţat că din donaţiile făcute în acea Zi a Generozităţii s-au strâns mai bine de două miliarde de lei, bani care au fost folosiţi pentru acoperirea nevoilor unor sărmani din Bacău.

Doi ani mai târziu

Fostul primar al Bacăului împlineşte astăzi 46 de ani. După retragerea sa din viaţa publică şi politică, doar persoanele aflate în imediata sa apropiere mai pot spune acum dacă telefonul său mai sună astăzi cu aceeaşi insistenţă cu care zbârnâia în perioada în care se afla la cârma oraşului. Dacă în urmă cu doi ani mii de băcăuani se înghesuiau să îi mănânce micii şi berea, acum trei săptămâni, după anunţarea rezultatului alegerilor, alţi băcăuani, dacă nu chiar tot aceeaşi care au fost, probabil, în Parcul Central în acea Duminică a Generozităţii, s-au îngrămădit să îl huiduie pe fostul primar al Bacăului la ieşirea din primărie. Dumitru Sechelariu a primit, totuşi, un dar de ziua lui. De la soţia sa, Laudeta Sechelariu care a adus astă noapte pe lume cea de a treia fetiţă a familiei.

domeniu: 
categorie: