Dolj: Capitala Daciei - la Cioroiu Nou?

Autorităţile doljene au anunţat astăzi că arheologii au descoperit în situl de la Cioroiu Nou, din judeţul Dolj, elemente care indică prezenţa capitalei Daciei Malvensis, Malva, transmite corespondentul AMOS News.

Pe lângă alte elemente, arheologii au descoperit o inscripţie care conţine numele localităţii Malva. Experţi şi specialişti de la Universitatea din Craiova analizează această inscripţie, iar în jurul datei de 1 septembrie muzeografii aşteaptă un răspuns care să certifice dacă este vorba despre adevărata capitală dacică sau este vorba doar de un castru.

„Suntem aproape siguri că la Cioroiu Nou, în comuna Cioroiaşi, se află capitala Daciei Malvensis. Dacă se adevereşte acest lucru, judeţul Dolj va beneficia de unul din cele mai importante vestigii din ţară », a declarat directorul Muzeului Olteniei, Mihai Fifor.

La Cioroiu Nou au fost descoperite elemente de fortificaţie militară, templu, necropolă, terme şi clădiri administrative şi militare cu încălzire prin podea – hypocaust, statui, monede, piese metalice de fier şi bronz, arme, inscripţii şi un bogat inventar de ceramică, inclusiv terra sigillata.

domeniu: 
categorie: 
Autor: