Doljenii care au rămas fără case la inundaţii, chemaţi la reconstrucţie

Primarii doljeni au fost instruiţi asupra modului cum trebuie cheltuiţi cei 2,4 miliarde de lei, bani veniţi de la bugetul de stat pentru reconstrucţia caselor. 94 de locuinţe, din localităţile doljene distruse de inundaţii, vor fi ridicate până la sosirea iernii, după acelaşi tipar. Devizele pentru ridicarea clădirilor variază între 50 şi 700 de milioane de lei vechi. Reprezentanţii Guvernului în Dolj, au stabilit condiţiile în care se vor reconstruii casele oamenilor distruse în urma inundaţiilor. Primarii comunelor din Dolj, în care s-au înregistrat distrugeri ale locuinţelor, au participat la o şedinţă, convocată de prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, unde au fost informaţi despre modul în care se va derula acţiunea de reconstrucţie.

Primarii au primit proiectul de case, necesarul materialelor de construcţie şi au fost sfătuiţi să cheltuiască cu folos banii alocaţi de la bugetul de stat.

“Casele vor fi tip, de 400 mp, cu două camere, un hol şi o debara, avem 47 foi de tablă pentru fiecare casă, şi este depozitată la Electroputere Craiova, de aici e treaba primarilor să o transporte în fiecare localitatea” a explicat subprefectul de Dolj, Ion Groza.

În urma inundaţiilor din această vară, în Dolj, au fost distruse 94 de locuinţe. Guvernul a alocat pentru reconstrucţia caselor în Dolj, suma de 2,4 miliarde de lei. Fiecare proprietar va beneficia de aproximativ 30 de milioane de lei, pentru transportul materialelor de construcţie şi pentru manoperă. Devizele pentru ridicarea clădirilor variază între 50 şi 700 de milioane lei vechi.

Prin intermediul primarilor, subprefectul de Dolj, a făcut un apel la populaţia afectată, să participe cu bani şi forţă de muncă, dacă vor să se mute până în iarnă, în noile case. “Nu este nimeni obligat să facă aceste case, trebuie să mai vină şi ei cu bani. Facem un efort destul de mare pentru construirea caselor, nu ne angajăm să facem şi tencuiala de interior sau exterior”, a precizat Ion Groza.

În aceste condiţii, foarte multe persoane din comunele doljului trebuie să-şi amenajeze locuinţele cum ştiu şi cum pot, dacă vor ca iarna să nu-i prindă fără locuinţe. Mai greu, va fi acolo unde cei rămaşi fără un cămin sunt bătrîni, fără nici un sprijin.

“La noi la Mischii, avem o bătrână, a cărei casă a căzut în urma inundaţiilor, este singură, nu are copii şi nu are nici venit, nu ştiu în acest caz cum vom proceda”, s-a plâns Ion Duţă, primarul comunei doljene Mischii.

domeniu: 
categorie: 
Autor: