Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

După încheierea negocierilor cu UE, Puşcaş recunoaşte capitolele cu greutăţi

După aproape cinci ani, România a finalizat, din punct de vedere tehnic, negocierile de aderare cu Uniunea Europeană, prin închiderea ultimelor două capitole: Concurenţă şi Afaceri interne. Închiderea celor două capitole a avut loc la Bruxelles, în seara zilei de 8 decembrie 2004, delegaţia română fiind condusă de vasile Puşcaş, negociator şef aş României cu UE. După cum a promis cu ceva timp în urmă, negociatorul şef a explicat, astăzi, într-o conferinţă de presă, la ce capitole au fost întâmpinate cele mai multe greutăţi în procesul de negociere.

Nebănuit de greu a fost Capitolul 4 - Libera circulaţie a serviciilor, la care discuţiile cu europenii s-au dovedit foarte insistente şi de durată. Aici au fost negociate perioadele de tranziţie la achiziţionarea de terenuri agricole, păduri, terenuri forestiere în extravilan şi perioade de tranziţie pentru terenurile intravilane.

La capitolul 6 - Concurenţă a fost necesară definirea regulilor pieţei concurenţiale în România. Ajutoarele de stat acordate în siderurgie au fost subiectul unei dezbateri aparte care s-a finalizat cu reguli stricte impuse de comunitatea europeană. Astfel, ajutoarele pentru punerea la punct a unor societăţi din siderurgie au fost eliminate de la 1 ianuarie 2005. 'Fosta structură industrială a României, pe care s-a insistat prin anumite politici a avut nevoie de sprijin financiar, însă prin intrarea în spaţiul concurenţial european se vor impune reguli stricte de sprijin', a declarat negociatorul şef al României.

Agricultura a fost un capitol greu dacă ne gândim la populaţia care trăieşte din munca pământului şi la structura fondului funciar, fapt ce a atras complicaţii economice şi sociale. La Capitolul 7 - Agricultura, România a obţinut cele mai multe perioade de tranziţie şi 13 aranjamente.

Capitolul 9 - Politici în transporturi a adus perioade de tranziţie pentru sectoare mai sensibile, cum ar fi cel rutier care necesită modernizare. Alte discuţii mai intense au fost pentru siguranţa maritimă.

La Energie s-au negociat mult stocurile minime de petrol pe care trebuie să le aibă România. De asemenea, s-a obţinut o derogare de 25% din petrolul stocat de alte state europene şi o perioadă de tranziţie până în 2011.

Capitolul de Mediu a adus cele mai multe perioade de tranziţie, 11, care sunt şi cele mai îndelungate. Capitolul 24 - Justiţie şi Afaceri Interne a avut unele greutăţi, a precizat Vasile Puşcaş, în privinţa securizării frontierelor şi reformei în justiţie.

domeniu: 
categorie: 
Autor: