Echipele VIER PFOTEN au sterilizat peste 5100 de animale fără stăpân în 2011

Peste 5100 de câini şi pisici fără stăpân din România au fost sterilizaţi de medicii veterinari ai Fundaţiei VIER PFOTEN România pe parcursul anului 2011, în cadrul programului Stray Animal Care (SAC, 'Animale fara stapan').

Campaniile de sterilizari s-au derulat in 15 orase si localitati, intre care Bucuresti, Comanesti (jud. Botosani), Baile Govora (jud. Ramnicu Valcea), Dej (jud. Cluj), Calafat (jud. Dolj), Otelul Rosu (jud. Caras-Severin), Tulcea (jud. Tulcea) si Mangalia (jud. Constanta). Din totalul de 5122 de sterilizari, cele mai multe interventii au avut loc in Bucuresti (1082), Mangalia (772) si Comanesti (622). 
Cele doua echipe mobile ale VIER PFOTEN, compuse din medici, prinzatori si personal auxiliar, au desfasurat campaniile de sterilizare la solicitarea primariilor, in baza unui protocol semnat de ambele parti. Potrivit acestui protocol, VIER PFOTEN se angajeaza sa sterilizeze gratuit cainii si pisicile fara stapan, iar municipalitate garanteaza faptul ca angajatii, contractorii si subcontractorii sai nu vor initia actiuni de ucidere, maltratare sau otravire a acestora. 
In cadrul programului, animalele au fost prinse, sterilizate, marcate cu crotaliu, deparazitate si vaccinate, iar, dupa perioada postoperatorie, returnate in locul din care au fost luate.
VIER PFOTEN a intervenit si in afara tarii, la solicitarea municipalitatilor din diverse orase de peste granita. Astfel, echipele mobile SAC au efectuat sterilizari in Bulgaria (1200), Iordania (344), Lituania (1437) si Slovacia (189), ridicand numarul total al interventiilor pe anul 2011 la 8.292. O echipa a VIER PFOTEN va pleca zilele acestea in India, la Chennai (sudul tarii), unde, in perioada 27 decembrie – 10 ianuarie, va desfasura o ampla campanie de sterilizari.
"Incheiem acest an cu un rezultat bun, care speram sa aduca un plus de bunastare si protectie pentru animalele strazii. Ne dorim ca anul 2012 sa vina cu o mai mare disponibilitate a autoritatilor locale din Romania de a rezolva situatia cainilor fara stapan intr-un mod uman si eficient, adica prin sterilizare. Din punctul nostru de vedere, eutanasierea nu reprezinta decat o risipa a banilor publici si o perpetuare la nesfarsit a problemei. Speram totodata ca, in ianuarie, magistratii Curtii Constitutionale sa se pronunte negativ asupra noii legi privind gestionarea cainilor fara stapan adoptate de Parlament, iar presedintele Traian Basescu sa nu promulge acest acest act normativ cu prevederi aberante", a declarat Anca Tomescu, sef al proiectului SAC si director administrativ al VIER PFOTEN Romania.  
Stray Animal Care este unul dintre cele mai importante si mai vechi proiecte derulate de VIER PFOTEN Romania, primele campanii avand loc inca din anul 2002. Programul  are ca scop aplicarea singurei solutii pe termen lung de gestionare a populatiei de caini fara stapan - respectiv limitarea inmultirii acestora - tinand cont in acelasi timp de bunastarea animalelor. 
Fundatia VIER PFOTEN este o organizatie non-guvernamentala non-profit cu sediul central la Viena, al carei scop este de a imbunatati legislatia si conditiile de viata ale animalelor de ferma, salbatice si de companie. In Romania, Fundatia desfasoara mai multe campanii importante, intre care "Stray Animal Care" - proiecte gratuite de sterilizare si returnare in comunitate a animalelor fara stapan, "Caini pentru Oameni"- proiect de terapie asistata de animale, "Animale Salbatice in Captivitate" - imbunatatirea conditiilor de viata ale animalelor salbatice din gradinile zoologice si interzicerea detinerii acestora in captivitate privata, "Copiii invata sa protejeze animalele" - program educational de imbunatatire a atitudinii copiilor fata de animale. Fundatia realizeaza si interventii punctuale, precum salvarea a ursilor tinuti in captivitate sau protejarea cailor salbatici din Grindul Letea.
domeniu: