Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Economie

Facilitaţi pentru continuitatea operaţiunilor de export până la 31 ianuarie 2006

Ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, a emis in data de 27.12.2005 un ordin (744/27.12.2005) care se refera la prelungirea pana la 31 ianuarie 2006 a termenului de valabilitate a unor licente automate de export a caror valabilitate expira la 31 decembrie 2005. De asemenea, pentru punerea in aplicare a prevederilor unor acorduri de comert liber la care Romania este parte, ministrul Ioan Codrut Seres a emis o serie de ordine care fac referire la deschiderea unor contingente tarifare la importul in Romania.

De la 1 ianuarie 2006 preţurile utilităţilor cresc, la fel şi impozitele

Fie că vorbim de preţuri stabilite potrivit regulilor economiei de piaţă, fie de cele dorite de Guvernul român ca urmare a alinierii etapizate la nivelul preţurilor din Uniunea Europeană, fie că statul vrea mai mulţi bani la buget, utilităţile şi impozitele se vor majora de la începutul anului 2006. Impozit de 16% pentru veniturile din dobânzi

Petrom şi Rafiserv Petrobrazi împreună

Consiliul Concurentei a autorizat operatiunea de concentrare economica realizata prin dobandirea controlului unic de catre SC Petrom SA Bucuresti la SC Rafiserv Petrobrazi SA Brazi. Internalizarea activitatii de intretinere si reparatii, desfasurata de catre SC Rafiserv Petrobrazi SA Brazi, in structura SC Petrom SA Bucuresti nu este de natura sa afecteze concurenta pe pietele pe care activeaza aceasta societate.

Philip Morris - 13 ani pe piaţa românească

Philip Morris International (PMI) se află pe piaţa românească din 1992, dar deja se poate lăuda cu una din cele mai moderne unităţi de producere a ţigaretelor din Europa Centrală. Fabrica a fost construită în mai puţin de un an şi deschisă în vara lui 1998. Peste numai doi ani, întreaga echipă administrativă s-a mutat în aceeaşi locaţie. Produsele de calitate din portofoliul naţional şi internaţional recomandă Philip Morris Romania ca o companie de prestigiu pe acest segment de piaţă. La Philip Morris România lucrează peste 400 de persoane.

Serele Azomureş nu au căutare

Nici un investitor nu s-a arătat interesat pentru cumpărarea Secţiei „Sere” a combinatului chimic 'Azomureş' din Tg-Mureş, până la termenul limită fixat pentru primirea ofertelor. Directorul executiv administrativ al combinatului, Angela Podină, a declarat că, în aceste condiţii, demersurile pentru vânzarea serelor vor fi reluate în primăvara anului viitor. Secţia 'Sere' a combinatului a intrat în conservare în urmă cu aproximativ doi ani, din motive de ordin financiar.

2006 începe cu scumpiri

Anul 2006 nu debuteaza sub cele mai bune auspicii – din prima zi se scumpesc gazele naturale si energia electrica. De la 1 ianuarie tariful energiei electrice se majoreaza cu 1,85 a suta. Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei principala cauza o reprezinta scumpirea combustribililor. Majorarile de pret vor fi aplicate uniform, pentru toti consumatorii.

Măsuri de recapitalizare la EXIMBANK

Guvernul a aprobat într-o şedinţă de la începutul lunii decembrie măsuri privind recapitalizarea Băncii de Export-Import a României EXIMBANK SA. Capitalul EXIMBANK a fost majorat cu o sumă de 5.600 de miliarde de lei, fiind un sprijin important pentru activităţile de export şi pentru firmele exportatoare din România. 'Am stabilit că una din principalele priorităţi ale Programului de guvernare în domeniul economic sprijinirea exportului.

Puţine opţiuni pentru tariful binom la energie

ANRE anunta sanctiuni drastice pentru furnizorii de energie care nu au tinut cont de optiunile populatiei privind modul de plata a facturilor la caldura. De la 1 decembrie proprietarii pot opta fie pentru tariful monom – adica platesti cit consumi, fie pentru tariful binom - adica facturi egale ca valoare tot anul. Pentru ca pina acum nu s-au primit decit foarte putine optini pentru tariful binom, ANRE va demara o ancheta care sa stabileasca motivele.

Subscriere record pentru a treia emisiune de obligaţiuni International Leasing

Cea de-a treia emisiune de obligatiuni emisa de International Leasing s-a suprasubscris de peste 3.7 ori! In cadrul ofertei publice s-au subscris 180.024.000.000 ROL de catre un numar de 119 persoane fizice/juridice, alocarea obligatiunilor facandu-se conform principiului “pro-rata”. A treia emisiune de obligatiuni, in valoare totala de 4,8 milioane de lei (48 miliarde lei vechi) are ca destinatie finantarea contractelor de leasing operational.

Oferta RIB - Credite pentru cumpărarea, construirea de locuinţe, terenuri, case de vacanţă

Acest tip de credit poate fi contractat prin Romanian International Bank pentru achiziţionarea, construirea, reabilitarea, consolidarea şi extinderea imobilelor (locuinţe şi/sau case de vacanţă). De asemenea, beneficiarii împrumuturilor pot dispune de suma obţinută pentru efectuarea unor lucrări pentru asigurarea cu utilităţi a locuinţei: electricitate, apă, canalizare, gaze, telefon.

A fost certificată neintervenţia Consiliului Concurenţei in contractul dintre Petrom si Petromservice

Consiliul Concurentei a finalizat analiza cu privire la Contractul privind prestarea de servicii incheiat intre SC Petrom SA Bucuresti si SC Petromservice SA Bucuresti, avand ca obiect prestarea de servicii legate de domeniul petrolier, respectiv reparatii sonde, mentenanta si alte servicii.

Banca Transilvania îşi întăreşte participarea în Asiban

Banca Transilvania a preluat cinci la sută din totalul acţiunilor companiei de asigurare Asiban. Prin această operaţiune, banca clujeană şi-a mărit participaţia la 25 la sută. Ceilalţi acţionari, care deţin cote egale de 25 la sută din capitalul companiei de asigurări, sunt BCR, BRD – Societe Generale şi CEC.

Iniţial, compania de asigurări avea cinci acţionari, însă compania ISAF s-a retras din acţionariat. Ea şi-a vândut partea celorlalţi acţionari în schimbul a 12 milioane de euro.

2,81 mil decizii de impunere au fost trimise către contribuabili

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) anunţă că, la finele lunii trecute, s-a constatat o creştere a operativităţii în desfăşurarea procesului de emitere sau transmitere a deciziilor de impunere privind impozitul pe venitul global. Astfel, din datele raportate de unităţile fiscale pentru anul 2004 s-a înregistrat până la 30 noiembrie un procent de transmitere a deciziilor de impunere de 93,64%, faţă de 79,22% pentru anul precedent, până la aceeaşi dată.

Modificări legislative în domeniul asigurărilor

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează Legea nr. 32/2000 privind societăţile de asigurare şi supravegherea asigurărilor, în vederea deplinei armonizări a legislaţiei în domeniul asigurărilor cu Directivele Uniunii Europene. Noul act normativ reglementează separarea completă a conducerii din societăţile de asigurare, pe cele două mari categorii de asigurări, respectiv asigurările generale şi cele de viaţă.

Bursa Monetar Financiară la ora bilanţului

Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu (BMFMS) a încheiat în sesiunea de tranzacţionare de vineri un an marcat de evoluţii spectaculoase, 2005 fiind un adevărat 'boom'din perspectiva pieţei instrumentelor derivate, informează un comunicat de presă. Scadenţa de vineri pune punct unui an în care s-au tranzacţionat pe piaţă futures şi opţions un număr de aproximativ 707.738 contracte, volum record care este oglindit şi în activitatea intermediarilor de la BMFMS în 2005.

Kievul este nemulţumit de preţul pe care îl cer ruşii pentru gazele tranzitate

Premierul ucrainean, Iuri Ehanurov, susţine dreptul ţării sale de a opri 15% din cantitatea de gaze ruseşti, ce tranzitează teritoriul Ucrainei. În schimbul taxelor de tranzit prin conducte aflate pe teritoriul său, Kievul cere un preţ mai mic pentru gazele livrate către Europa de Gazprom. ''Dacă o mie de metri cubi de gaz trec pe teritoriul Ucrainei, atunci 150 din această cantitate sunt ale noastre, ca plată pentru tranzitul gazului.

Rovinieta - de ce o plătim, cât costă, termen de valabilitate

Rovinieta se plăteşte pentru circulaţia pe reţeaua de drumuri naţionale, exclusiv cele aflate în intravilanul reşedinţelor de judete şi al municipiilor de către persoanele fizice sau juridice, pentru toate categoriile de vehicule înmatriculate temporar sau definitiv în România şi în alte state, nediscriminatoriu. În România rovinieta s-a introdus etapizat.

Rovinieta poate fi plătită la poştă sau la benzinărie

În funcţie de cât de poluantă este maşina pe care o aveţi, veţi plăti între 17 şi 24 de euro. Taxa de drum poate fi achitată la poştă sau în benzinării, în lei sau euro, cu banii jos sau în rate. În caz contrar, amenzile sunt usturătoare: între 3 şi 70 de milioane de lei vechi. Rovinieta pentru un autoturism cu un grad mai înalt de poluare - costă 24 de euro, în vreme ce taxa pentru o maşină Euro1 scade la 21 de euro.

Toate concesiunile din Centrul Civic al Braşovului vor fi anulate în ianuarie

Pe 27 decembrie a avut loc ultima întâlnire între reprezentanţii concesionarilor din Centrul Civic şi primarul George Scripcaru pe tema construcţiilor începute de atâţia ani şi neterminate nici până acum. Întâlnirea de marţi a stat sub semnul avertizării finale. „Văd că nu putem face nici un pas în rezolvarea problemei existente în Centrul Civic. Îmi pare rău, dar din ianuarie 2005 toate concesiunile vor fi anulate. Acest lucru îl voi propune Consiliului Local în prima şedinţă din anul viitor.

De la anul, impozit mai mare pe veniturile din dobânzi

Acum este momentul depunerii economiilor în bănci, deoarece din 2006 cota de impozitare a dobânzilor creşte. Cei care îşi vor depune banii la bănci până la data de 1 ianuarie 2006 vor plăti pe veniturile din dobânzi impozite de doar 10 la sută. Cei care îşi vor depune economiile anul viitor vor plăti dobânzi de 16 la sută.

Această modificare a Codului Fiscal va face ca veniturile din dobânzi să fie diminuate în mod semnificativ astfel încât acest lucru va duce la căutarea unor plasamente alternative.

Portughezii de la Martifer investesc la Lehliu

Grupul de firme Martifer va investi 50 de milioane de euro la Lehliu- Gară în construcţia unei rafinării de biodiesel. Unitatea va acoperi necesarul autohton de combustibil ecologic în proporţie de 30 la sută. Biodiselul este un combustibil ecologic obţinut din prelucrarea rapiţei şi a soiei.

Compania Martifer va fi scutită timp de 3 ani de taxele şi impozitele locale, potrivit legii privind investiţiile străine.

12 companii miniere au primit scutiri de la plata taxelor către stat

Guvernul a hotărât în şedinţa din 22 decembrie aprobarea unor măsuri financiare cu caracter reparatoriu pentru agenţii economici din sectorul minier aflaţi sub autoritatea Ministerului Economiei şi Comerţului, ca urmare a faptului ca subvenţiile alocate prin bugetul de stat pentru anul 2005 nu acoperă diferenţele dintre costurile de producţie a cărbunelui şi tarifele reglementate la care aceste companii vând efectiv cărbunele extras.

Promoţie ARDAF - RCA 2006

Societatea de Asigurare Reasigurare ARDAF S.A organizează campania promoţională RCA 2006 care a început la data de 8 decembrie 2005 şi se va încheia la data de 31 ianuarie 2006 şi se desfăşoară pe întreg teritoriul României. În cadrul campaniei promoţionale se oferă premii fără tragere la sorţi pentru toţi participanţii la campanie precum şi premii prin tragere la sorţi şi nu se percep taxe de participare.

Normele privind privatizarea societăţilor comerciale se modifică

Guvernul a decis în şedinţa din 22 decembrie modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, şi a Legii nr. 137 din 2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării. Schimbările vizează clarificarea operaţiunii stabilirii preţului de ofertă, prin rapoarte de evaluare şi abrogă expres dispoziţii care ridică aspecte contradictorii. Scopul este de a armoniza cadrul legal ce reglementează privatizarea societăţilor comerciale.

Reglementări privind asistenţa financiară prin ISPA

Operatorii şi unităţile administrativ-teritoriale care derulează proiecte de dezvoltare a infrastructurii serviciilor publice, beneficiind de asistenţă financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene prin instrumentul ISPA, au obligaţia de a constitui un Fond de Întreţinere, Înlocuire şi Dezvoltare (fondul IDD), această măsură fiind aprobată de Guvern printr-o Ordonanţă de Urgenţă în şedinţa din 22 decembrie.

Acţiuni ale Loteriei şi Imprimeriei intră în Fondul Proprietatea

Câte un pachet de 20% din acţiunile deţinute de stat la Compania Naţională 'Loteria Română' S.A., respectiv la Compania Naţională 'Imprimeria Naţională', se alocă pentru constituirea Fondului Proprietatea, stabileşte o Ordonanţă de Urgenţă adoptată de Guvern în şedinţa din 22 decembrie. Potrivit actului normativ, câte un pachet de 5% din acţiunile emise de cele două companii naţionale se vor vinde prin ofertă publică secundară, conform prevederilor privind 'Regimul stabilirii şi plăţii despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv din Legea nr.