Emisiunea ''Sută la sută'' - invitat Theodor Stolojan

Emisiunea ''Sută la sută'' a postului Realitatea din data de 30 august 2004 l-a avut ca invitat pe Theodor Stolojan, candidatul Alianţei D.A. la preşedinţie. Iată transcrierea emisiunii:

Robert Turcescu: Bună seara doamnelor şi domnilor. Începem seria confruntărilor „Sută la sută” din această săptămână cu domnul Theodor Stolojan, preşedintele PNL şi preşedinte al Alianţei Dreptate şi Adevăr. Bună seara domnule Stolojan.
Theodor Stolojan: Bună seara. Vă mulţumesc pentru invitaţie. Sunt copreşedinte. Celălalt copreşedinte este domnul Traian Băsescu.
Robert Turcescu: Bun revenit în studioul emisiunii „Sută la sută”. Aţi fost primul invitat al acestei emisiuni în 13 octombrie 2003. Aţi primit atunci şi o bilă neagră pentru că nu aţi ştiut care este valoarea alocaţiei pentru copii la vremea respectivă.
Theodor Stolojan: 210.000 de lei, echivalentul a 5 euro.
Robert Turcescu: Acuma ştiţi.
Theodor Stolojan: Da. Foarte puţin. Din păcate a rămas neschimbată deşi PSD-ul când a câştigat alegerile în 2000 promisese că o va face 10% din salariul brut pe economie. Ar fi trebuit să fie astăzi pe undeva cam 800.000 de lei.
Robert Turcescu: Am în faţă un document. Nu cred că l-aţi văzut nici dumneavoastră pentru că nu l-a văzut nimeni, sau foarte puţini l-au văzut în momentul de faţă în România. Aş vrea să vină şi camera de luat vederi ceva mai aproape. Este un exemplar de uz intern dintr-o carte apărută la editura Universalia. Să vină camera un pic mai aproape. E o carte scrisă de fostul preşedinte al României, domnul Emil Constantinescu. E o carte al cărei titlu este „Adevărul despre România”, după cum se poate vedea aici. Scrie „Exemplar de uz intern”. Mărturisesc că este o carte pe care am fotocopiat-o pentru că altfel nu am putut intra în posesia ei. Nu a vrut persoana respectivă să-mi lase exemplarul original. E o carte care aşa cum spuneam încă nu a apărut. În ultima perioadă dumneavoastră aţi fost atacat în legătură cu ceea ce a însemnat guvernarea Stolojan în perioada 1991-1992 domnule Stolojan. Aţi fost atacat de domnul Adrian Năstase. Nu am să citesc din declaraţiile făcute de domnul Adrian Năstase, ci am să citesc din acest volum scris de domnul ...
Theodor Stolojan: Staţi puţin domnule Turcescu. Deci m-a atacat domnul Adrian Năstase care a fost ministrul Afacerilor Externe în Guvernul pe care l-am condus eu?
Robert Turcescu: Păi ce nu ştiţi asta? Nu aţi citit declaraţiile?
Theodor Stolojan: De ce nu m-a atacat atunci în 1991-1992?
Robert Turcescu: Aşa e în politică domnule Stolojan. Dumneavoastră să ne explicaţi, dumneavoastră, domnul Adrian Năstase.
Theodor Stolojan: Eu cred că e lipsă de caracter din partea dânsului să fi membru al unui Guvern şi să-l ataci pe urmă, Guvernul din care ai făcut parte.
Robert Turcescu: Să vedem cum răspundeţi atacurilor formulate de domnul Emil Constantinescu în această carte de care vă pomeneam. E un pasaj scurt. Vi-l citesc şi comentăm imediat. „Guvernarea Theodor Stolojan (PSD-PD-PNL). Politica Guvernului Stolojan 1991-1992 a condus la o cădere a economiei exprimată în scăderea cu 8,8% a PIB. Premierul Stolojan a refuzat să renunţe la subvenţiile de preţ pentru produsele de consum. Cursul leului a fost ţinut artificial în frâu în scopurile electorale ale guvernanţilor. Un raport BERD referitor la anul 1992 arăta că ţările cu reforma şi privatozarea cele mai lente, România şi Bulgaria, au şi situaţia economico-financiară cea mai dificilă. Guvernul Stolojan a recurs la o măsură profund antireformistă şi antiliberală, confiscând valuta din conturile agenţilor economici şi obligându-i pe aceştia să-şi preschimbe toate economiile în lei. Toate conturile în valută au fost transformate în conturi în lei la cursul de 180 de lei per dolar. În acelaşi timp s-a hotărât administrativ ca noul curs de schimb să fie 360 de lei per dolar. Jumătate din echivalentul în valută al conturilor în valută al agenţilor econimici a ajuns astfel la stat. S-a introdus o schemă de taxare a veniturilor greoaie şi ineficientă, împărţită pe 13 clase, cu rate marginale între 6 şi 45%. Nu exista un nivel de la care să înceapă taxarea, fiecare leu câştigat fiind taxat. Politica antireformistă promovată de Guvernul Theodor Stolojan a avut consecinţe imediate după alegerile din 1992. În 1993 leul s-a devalorizat abrubt, a reapărut cursul paralel, iar inflaţia a atins un nivel record de aproape 300%.” Repet, aceste date sunt în cartea domnului Emil Constantinescu, neapărută încă pe piaţă, „Adevărul despre România, o carte, aşa cum spune domnul Emil Constantinescu, bazându-se pe informaţii furnizate de Banca Naţională, Institutul Naţional de Statistică, Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Parlamentul European. Vă rog domnule Stolojan!
Theodor Stolojan: Da. Este un adevăr trucat pentru că cel care a scris această carte, dar nu la el mă refer pentru că nu cred că poate face o analiză economică a perioadei când eu am fost prim-ministru. Eu aş vrea să reamintesc ceea ce oamenii poate că ştiu, dar e bine să ne reamintim. În septembrie 1991 eu aveam biletele de avion în mână pentru a-mi începe activitatea la Banca Mondială, aveam un contract de angajare în Banca Mondială, dădusem interviu şi aşa mai departe. În septembrie 1991, după cum ştiţi a fost o minieriadă, a dărâmat un Guvern, Guvernul Petre Roman, şi atunci preşedintele României, după consultarea cu toţi liderii de partide politice din România de la acea vreme care au fost de acord, m-a nominalizat pe mine să formez un Guvern în condiţiile în care credibilitatea externă şi internă în România, că România mai poate fi condusă democratic, că în România se mai poate face reformă, erau zero. România nu mai avea absolut nici o relaţie financiară externă de credite, posibilităţi de a lua credite externe pe timpul iernii pentru aprovizionări de energie şi aşa mai departe. Misiunea mea a fost să preiau acest Guvern, să restabilesc încrederea, credibilitatea în România, ceea ce am şi făcut, să continui reformele, ceea ce am şi făcut. Restul, toate sunt nişte fapte puse alăturate, unele lângă altele care nu au nici o relevanţă. Haideţi să discutăm ce însemna căderea PIB-ului atunci.
Robert Turcescu: 8,8%.
Theodor Stolojan: Nu are importanţă. Importantă e căderea PIB-ului. Toate ţările foste socialiste în momentul în care s-a prăbuşit sistemul socialist în primii ani au căzut ca producţie. Unele au căzut mai mult, altele mai puţin. Se ştia că România avea una din economiile cele mai rigide. Sistemul aici a fost unul din cel mai prost sistem economic, iar căderea României în primii ani a fost ca în toate celelalte ţări foste socialiste. Deci acea cădere, ea este justificată de ce s-a întâmplat, destrămarea fostului sistem economic.
Robert Turcescu: Nu puteaţi face nimic mai mult la vremea aceea?
Theodor Stolojan: Atunci nu se putea face nimic. Am făcut câteva lucruri care le putem reaminti. Iată, dacă în toamna anului 1991, pornind de la dezastrul din agricultură, am luat nişte măsuri speciale pentru ca agricultura să revină şi şi-a revenit în 1992. Aş vrea să mai dau un exemplu. Cursul leului. Nu, se înşală amarnic. Atunci pentru prima dată noi am unificat cursurile leului, pentru că erau două cursuri paralele, unul pentru energie foarte mic şi unul pe piaţa liberă, le-am unificat. Sigur că în faţa unei ierni, fără nici o posibilitate de a apela la creditele externe a trebuit să iau o măsură de excepţie care a însemnat să-i obligăm pe cei care aveau o valută în conturi să schimbe valuta la cursul zilei. Sigur, pe urmă a fost inflaţie. Unii din ei, când au vrut să cumpere din nou valuta, au avut anumite pierderi, dar să nu uităm că atunci majoritatea economiei era economie de stat şi cei care au suferit cel mai mult au fost societăţile în general cu capital de stat. Nici nu are rost să intru într-o dispută din aceasta. Au fost nişte condiţii cu totul deosebite şi eu mă simt mândru pentru că acel Guvern a reuşit să restabilească încrederea în România, să continue reforma, să poată organiza alegeri libere...
Robert Turcescu: Noi am mai cerut părerea şi unui specialist în economie în legătură cu guvernarea Stolojan şi la liniuţă am să vă spun criticile la adresa acelei perioade urmând ca dumneavoastră să comentaţi aceste critici în măsura în care aveţi lucruri de spus. „Perioada Theodor Stolojan: corectarea insuficientă şi cu întârziere a raportului dintre resursele externe şi efortul propriu în finalizarea programelor de macrostabilizare şi de reforme structurale, întârzierea reformei Administraţiei Publice, nefinalizarea strategiei de dezvoltare a României pe termen mediu şi lung, aplicarea unor false măsuri de protecţie socială neadecvate tranziţiei. Două exemple din timpul guvernării Stolojan sunt edificatoare: scandalul zahărului şi motorina şi îngrăşămintele pentru agricultură. În scandalul zahărului e vorba de acea încercare a Guvernului de a achita o anumită a statului faţă de populaţie rămasă din socialism. Au apărut speculatorii care au introdus pe piaţă zahăr în cantităţi mici la preţuri mari. Scandalul motorinei se referă la încercarea de a stimula menţinerea preţurilor scăzute la produsele alimentare. Motorina nu mai ajungea însă la agricultură fiind valorificată pe piaţa neagră”.
Theodor Stolojan: Iarăşi sunt nişte concluzii care nu mai ţin seama de contextul care a fost.
Robert Turcescu: Dar ce fel de concluzii sunt acestea domnule Stolojan?
Theodor Stolojan: Sunt nişte concluzii eronate raportate la perioada respectivă.
Robert Turcescu: V-am prins. V-am întins o capcană. Staţi să vă spun ce capcană v-am întins. Ştiţi de unde sunt aceste concluzii?
Theodor Stolojan: Nu.
Robert Turcescu: Sunt dintr-un interviu pe care dumneavoastră l-aţi acordat ziarului Ziua pe date de 18 octombrie 2000 şi sunt chiar vorbele dumneavoastră despre guvernarea Stolojan.
Theodor Stolojan: Haideţi să vedem despre ce este vorba.
Robert Turcescu: Aţi zis că sunt eronate.
Theodor Stolojan: Eu am spus ce nu s-a făcut, ce nu s-a făcut suficient pentru că trebuie să ne raportăm la ce se putea face. Noi discutăm despre întârzierea reformei în Administraţia Publică.
Robert Turcescu: Dumneavoastră aţi spus-o la vremea aceea. Acuma spuenţi că este vorba...
Theodor Stolojan: Nu, nu. Daţi-mi voie.
Robert Turcescu: Vă rog!
Theodor Stolojan: Deci nu sunt concluzii vis-a-vis de ce s-a întâmplat în perioada aia, sunt concluzii vis-a-vis de ce ar fi trebuit poate să se facă mai mult şi nu s-a făcut pentru că trebuie să ne raportăm la ce se putea face atunci. Dumneavoastră, nu ştiu dacă vă mai reamintiţi, dar în 1991 a fost o fractură în România. Lumea nu mai avea nici o credibilitate în guvernare, în Guvernul României şi în România. Deci priorităţile mele atunci erau să putem trece iarna în condiţiile unei penurii de energie, care, dacă nu aş fi luat măsurile care le-am luat ar fi fost o nouă revoltă socială, să ne amintim că timp de 400 de zile atunci în România, prin modul în care noi am guvernat am reuşit să menţinem nu numai echilibrul economic, dar şi echilibrul social. Scandalul zahărului sigur că a fost în afara posibilităţilor de gestionare a Guvernului. Noi ceea ce am greşit atunci poate a fost că am încercat să răspundem într-un fel la o datorie preluată care acum, sigur, privind în 2004 la 1991-1992 sigur că politica aceea poate fi judecată.
Robert Turcescu: Domnule Stolojan, eu vreau să înţeleg un lucru acum aflându-mă faţă în faţă cu dumneavoastră şi sunt convins că nu e vorba numai de mine, ci şi de oamenii care ne privesc în acest moment. Eu v-am citit nişte nerealizări din acea perioadă în opinia dumneavoastră în 18 octombrie 2000. Ceva mai devreme mi-aţi spus că sunt eronate.
Theodor Stolojan: Nu. Haideţi să lămurim lucrurile. Eu vă spun, ceea ce scrie acolo este ceea ce ar fi trebuit să se facă şi tot eu vă spun acum că nu se puteau face. Acolo, într-un interviu, că-mi aduc aminte acum de acest interviu, am fost întrebat şi ceea ce nu s-a făcut şi eu am dat exemple de ce nu s-a făcut. Dar nu se puteau face. Nu se puteau face, asta este ceea ce încerc eu să vă explic. De exemplu problema cu motorina. Deci au fost nişte majorări de preţuri care trebuiau făcute pentru că intraseră în pierdere rafinăriile şi toate acestea, se apropiau alegerile, alegerile din toamnă şi atunci Guvernul s-a aflat în următoarea situaţie: să facă creşterea de preţuri la motorină la întreaga dimensiune care trebuia făcută şi care ar fi putut duce la o revoltă a populaţiei în acea perioadă...
Robert Turcescu: Şi la o pierdere probabil a alegerilor de către partidul aflat atunci la putere.
Theodor Stolojan: Eu nu eram implicat în nici o alegere.
Robert Turcescu: Dumneavoastră nu, dar erau ceilalţi membri ai Cabinetului.
Theodor Stolojan: Ce a făcut Stolojan, prim-ministru de atunci? S-a consultat cu şefii partidelor politice din Parlament şi le-a spus: „Uitaţi-vă ce am de făcut, această măsură de reformă. Ea poate pune sub risc desfăşurarea corectă şi liberă a alegerilor”. Toată lumea a fost de acord atunci să reducem intensitatea micşorării subvenţiilor la motorină şi să facem să revenim după alegeri cu această măsură. Deci noi am acţionat atunci cu multă responsabilitate şi eu sunt mândru şi cred că şi toţi colegii mei de Guvern sunt mândri. Sigur, domnul Adrian Năstase acuma critică Guvernul din care a făcut parte. Eu consider că e lipsă de caracter.
Robert Turcescu: Să ajungem la ceea ce se întâmplă în momentul de faţă pe scena politică domnule Stolojan şi să ne oprim puţin asupra listelor de candidaţi ai Alianţei PD-PNL, dar mai ales asupra celor de la PNL. Vă mai aduceţi aminte, poate nu, în emisiunea din 13 octombrie 2003, în prima ediţie „Sută la sută” când dumneavoastră aţi fost invitatul acestei prime ediţii, discutam despre un caz al unui domn de la Sălaj. Vi-l mai aduceţi aminte? Era vorba de un domn pe nume Cătălin Micula.
Theodor Stolojan: Da.
Robert Turcescu: Dânsul este parlamentar PNL.
Theodor Stolojan: Aşa este.
Robert Turcescu: Şi este şi viitor candidat pe listele partidului pentru alegerile din această toamnă.
Theodor Stolojan: Este.
Robert Turcescu: O să vă rog să urmărim o înregistrare din emisiunea din 13 octombrie 2003 referitoare la acest caz şi să discutăm pe marginea acestui lucru. Înregistrarea vă rog.

Robert Turcescu: V-aţi uitat de curând pe o statistică a luărilor de cuvânt în Plen?
Theodor Stolojan: Urmărim, sigur.
Robert Turcescu: Şi ce ziceţi? Pe la Sălaj aveţi un domn care a luat o dată cuvântul în Plen, a avut zero declaraţii politice, zero întrebări şi interpelări, are propuneri legislative 5, dar astea pot fi şi din alea de 3 rânduri. Eu nu am auzit în viaţa mea de domnul ăsta, Cătălin Micula din Sălaj, de exemplu.
Theodor Stolojan: Analizăm periodic acest lucru şi încercăm să corectăm, adică să-i mobilizăm pe toţi parlamentarii...
Robert Turcescu: Cum domnule Theodor Stolojan? Cum? Tehnic. Eu sunt domnul ăsta, Cătălin Micula din Sălaj. Cum faceţi treaba asta?
Theodor Stolojan: Deci stăm de vorbă cu el, nu numai eu, uneori îi chemăm în faţa Biroului Executiv, îi punem să-şi prezinte rapoartele de activitate, discutăm cu ei şi sigur că sancţiunea finală este cea pe care o vor lua organizaţiile şi electoratul în final.
Robert Turcescu: Da. Dacă ziceţi dumneavoastră... Eu nu vă cred în momentul ăsta. nu vă cred pentru că se întâmplă lucrurile acestea de ani de zile în România şi nu am văzut nişte măsuri. Asta cu vor avea grijă organizaţiile judeţene sună aşa cam...
Theodor Stolojan: Au puterea să ştiţi. Au puterea de a face propuneri pentru Parlament. Eu le-am spus de multe ori să ştiţi: „Voi îi propuneţi, voi vă veţi spăla pe cap cu ei dacă ei nu vor fi activi, nu vă vor rezolva probleme care le aveţi.

Robert Turcescu: Am revenit. Reamintesc, era o înregistrare a unei prime ediţii „Sută la sută” din 13 octombrie 2003. Domnul Cătălin Micula, în situaţia de atunci, neavând mare activitate în Parlament, se regăseşte din nou pe listele electorale.
Theodor Stolojan: Se regăseşte şi vă spun că se regăseşte pe bună dreptate pentru că ceea ce face dânsul, a muncit foarte mult în organizaţia PNL-ului de acolo din Sălaj şi organizaţia l-a susţinut, iar eu nu am avut nici un fel de motiv...
Robert Turcescu: Păi da domnule Stolojan, dar pe mine, ca alegător, nu mă interesează ce face domnul Cătălin Micula la Sălaj sau domnul Cătălin Popescu la Braşov. Pe mine mă interesează ce face domnul Cătălin Micula în Parlamentul României.
Theodor Stolojan: Domnul Turcescu, haideţi să ne uităm la lista de candidaţi pentru Parlamentul României a PNL-ului. 75% dintre ei sunt oameni noi care nu au mai fost în Parlamentul ţării, 30% sunt oameni sub 40 de ani. Avem chiar trei parlamentari sub 30 de ani. Avem mulţi oameni tineri care sunt pe primele locuri. Iată, pot să vă dau, Adrian Cioroianu-locul întâi la Senat. Deci nu puşi în coada listelor ci pe primele locuri acolo unde candidează.
Robert Turcescu: Acum nu am să vă spun că domnul Cioroianu are 37 de ani. Mă rog. Aveţi şi de 25 de ani?
Theodor Stolojan: Da. Avem de 28 de ani. Iată Raluca Tatarcan este la Sibiu. Nu-i ştiu eu pe toţi acum dar vă pot da şi alte exemple. Iată avem Mihai Voicu care este la Craiova, avem Cristi Boureanu care este la Argeş, 32 de ani. Sunt pe primele locuri acolo unde candidează.
Robert Turcescu: Nu păreaţi foarte mulţumit în emisiunea de anul trecut de activitatea acestui domn Micula.
Theodor Stolojan: Nu păream, acuma sunt şi nu am avut absolut nici o obiecţiei la propunerea organizaţiei de acolo din Sălaj.
Robert Turcescu: Chiar dacă activitatea parlamentară a domnului Micula a lăsat de dorit.
Theodor Stolojan: Domnul Micula este un om tânăr. A învăţat foarte multe în această activitate parlamentară şi eu sunt convins că în viitorul parlament va fi un parlamentar foarte activ.
Robert Turcescu: Are vreo legătură cu celebri fraţi Micula?
Theodor Stolojan: După câte ştiu eu este o rudă îndepărtată a lor.
Robert Turcescu: Fraţii Micula sunt implicaţi în vreun fel în sponsorizarea PNL-ului domnule Stolojan?
Theodor Stolojan: Fraţii Micula ne simpatizează. Ştiu că cel puţin unul dintre ei ne simpatizează, dar chiar dacă sponsorizează sponsorizează în limitele legale.
Robert Turcescu: Deci nu au nici o legătură cumva cu menţinerea pe listele PNL-ului spuneţi dumneavoastră?
Theodor Stolojan: Categoric.
Robert Turcescu: Vorbiţi de tineri domnule Stolojan. În ce fel s-a făcut verificarea nu neapărat numai a tinerilor, ci şi a celorlalţi care intră acum pe listele PNL-ului? A existat un filtru într-adevăr foarte serios pentru că promiteţi alegătorilor o înoire a clasei politice.
Theodor Stolojan: Noi nu numai că o promitem, o şi facem. Şi noi şi PD-ul, care formăm Alianţa Dreptate şi Adevăr. Parlament şi facem şi eu cred că acest lucru nu poate fi pus sub îndoială. Există dacă vreţi două filtre, nu numai unu. În primul rând avem statutul PNL-ului care spune cum trebuie procedat şi pot să vă spun că spre deosebire de PSD, care face un simulaclu de alegeri preliminare şi aşa mai departe, un exerciţiu de imalgine pur şi simplu, că vedem care sunt oamenii. Vor aceeaşi oameni, Cozmâncă şi alţii. Noi am stabilit ca toate filialele partidului care obţin rezultate bune în alegeri să poată să-şi desemneze singure candidaţii pentru Parlamentul României şi o fac în mod democratic prin alegeri. Nu stabileşte, aşa cum încearcă de exemplu PSD-ul să insinueze că Stolojan stabileşte el candidaţii. Nu e adevărat. Singurul forum al partidului care are atribuţia de a aproba candidaturile pentru Parlamentul României este Delegaţia Permanentă a partidului. Între cele două congrese e forumul de conducere. Deci filialele care au rezultate peste medie îşi desemnează singure. Acolo unde filialele au obţinut rezultate slabe, nu Theodor Stolojan, ci delegaţia partidului poate să desemneze un candidat care este din altă parte şi care să întărească munca acolo.
Robert Turcescu: Aţi avut de curând o întâlnire cu preşedintele Ion Iliescu. E adevărat?
Theodor Stolojan: Nu.
Robert Turcescu: Aţi declarat la colegul Tucă.
Theodor Stolojan: Nu, am avut o convorbire.
Robert Turcescu: Ce aţi discutat cu domnul Ion Iliescu? La telefon?
Theodor Stolojan: La telefon, da. A fost o discuţie simplă.
Robert Turcescu: Când?
Theodor Stolojan: După ce dânsul se amestecase în treburile interne ale PSD-ului, deci îşi depăşise atribuţiile constituţionale şi a intervenit în problemele interne ale PSD-ului, a convocat PSD-ul la Cotroceni, fără să anunţe discuţii şi cu alte partide.
Robert Turcescu: Ne amintim de aceste lucruri.
Theodor Stolojan: Aşa. E bine să ne amintim exact. După aceea şi-a dat seama de toată problema creată şi atunci a chemat şi celelalte partide ca să vină la consultări şi s-au dat nişte teme care prezintă interes, dar nu aceea era realitatea.
Robert Turcescu: V-a sunat preşedintele. Ce v-a spus? Cum se desfăşoară discuţia?
Theodor Stolojan: Dânsul m-a întrebat simplu de ce nu venim la Cotroceni şi i-am explicat foarte simplu de ce nu venim. Pentru că dânsul s-a amestecat în campania locală, sprijinind candidaţi ai PSD-ului prin prezenţa dânsului în teritoriu şi doi, a început discuţiile cu PSD-ul care a obţinut rezultate slabe în alegerile locale. Ce discutat este problema dânsului.
Robert Turcescu: Şi ce v-a spus preşedintele când i-aţi spus lucrul ăsta? Cum a răspuns?
Theodor Stolojan: Preşedintele şi-a exprimat regretul. Simplu.
Robert Turcescu: Doar a spus „Regret” şi a închis telefonul?
Theodor Stolojan: Domnul Turcescu, asta a fost esenţa. Am mai discutat problema în sine, dar asta a fost esenţa.
Robert Turcescu: În 1996 când aţi făcut parte din comitetul acela de sprijin al candidaturii lui Ion Iliescu la preşedinţie declaraţi: „Îl susţin pe Ion Iliescu pentru că trebuie să recunoşti valoarea acolo unde aceasta este”. Cât mai e de valabilă această declaraţie în acest moment, 2004, când dumneavoastră, Theodor Stolojan, sunteţi la rândul dumneavoastră candidat la preşedinţie?
Theodor Stolojan: Eu cred că în opt ani de zile m-am schimbat şi eu, s-a schimbat şi domnul Ion Iliescu. La vremea respectivă, am explicat şi atunci, mai repet o dată acum, în 1991-1992, timp de 400 de zile când eu eram prim-ministru al unui Guvern în condiţii extrem de grele, am avut o colaborare bună cu domnul Ion Iliescu. Nu făceam parte din nici un partid politic la vremea respectivă şi atunci când în 1996 am fost rugat de acel Comitet Cetăţenesc să-mi exprim sprijinul pentru candidatura dânsului, bazat pe acea colaborare bună care am avut-o în 1991-1992, nu am avut nici o reţinere să fac ceea ce am făcut. Între timp au trecut opt ani. Cum vă spuneam, m-am schimbat şi eu, s-a schimbat şi domnul Ion Iliescu. Ceea ce-i reproşez acum domnul Ion Iliescu faţă de acum 8 ani este că a tolerat o şleată de corupţi pe care i-a girat. Dânsul a sesizat pericolul pentru România, s-a referit la aroganţa domnului Adrian Năstase, la aroganţa PSD-ului...
Robert Turcescu: Dar la telefon i-aţi spus aşa ceva domnului preşedinte?
Theodor Stolojan: Nu, nu am avut această discuţie cu dânsul pe această temă. Deci dânsul la un moment dat a sesizat aceste probleme, a sesizat mai multe chiar, a sesizat capitalismul de cumetrie care se dezvoltă sub PSD în România. Din păcate în momentul în care a luat decizia să se reîntoarcă în PSD toate aceste probleme au dispărut din agenda preşedintelui Ion Iliescu. Eu în 1996 nu făceam parte din nici un partid politic. Astăzi sunt membru al PNL şi copreşedinte al Alianţei Dreptate şi Adevăr şi vedem cu totul altfel ceea ce trebuie făcut astăzi în România.
Robert Turcescu: Un minut de publicitate după care vă propun să discutăm domnule Theodor Stolojan despre acel cabinet din umbră pe care l-aţi promis electoratului în luna septembrie. Deocamdată publicitate. Am revenit. În septembrie aţi anunţat că românii vor putea cunoaşte un cabinet din umbră al Alianţei Dreptate şi Adevăr. La o emisiune de televiziune de săptămâna trecută aţi dat înapoi domnule Stolojan, precizând că ar fi vorba doar de anunţarea celui ce ar putea fi desemnat prim-ministru.
Theodor Stolojan: Da, aşa vom face. Vom anunţa curând cine este candidatul Alianţei Dreptate şi Adevăr pentru funcţia de prim-ministru. În ce priveşte cabinetul din umbră am ajuns la concluzia în cadrul Alianţei că nu este oportun să anunţăm un asemenea cabinet din mai multe motive, între care şi o anumită competiţie care trebuie menţinută în Alianţă care să mobilizeze lumea. Asta nu înseamnă că nu ne facem evaluările, că oamenii nu se cunosc cine sunt potenţiali candidaţi şi doresc să vă spun că nu va fi un singur candidat pentru o funcţie în Guvern, ci totdeauna vom avea cel puţin trei candidaturi pentru asemenea funcţii şi în final, la momentul potrivit, vom alege pe cel care trebuie. Acum Alianţa trebuie să se mobilizeze să câştige alegerile.
Robert Turcescu: Într-o emisiune „Sută la sută” de săptămână trecută, directorul cotidianului Ziua, Sorin Roşca Stănescu, spunea că şansa Alianţei de a obţine încrederea electoratului şi de a urca în sondaje ar fi anunţarea acestui Guvern din umbră în care să nu se mai regăsească nume din fosta guvernare.
Theodor Stolojan: În principiu nu se vor regăsi nume. Vom anunţa la momentul potrivit.
Robert Turcescu: Ce înseamnă în principiu?
Theodor Stolojan: În principiu nu vom regăsi în noul cabinet pe care îl vom forma nume din vechea guvernare.
Robert Turcescu: Asta înseamnă însă că lăsaţi loc unor nume care ar putea...
Theodor Stolojan: Eu am mai dat un exemplu.
Robert Turcescu: L-aţi dat pe domnul Marga.
Theodor Stolojan: Nu. Vreau să spun că nu este stabilit acest lucru, dar am dat un exemplu în sensul că domnul Andrei Marga este unul din miniştrii care a făcut o treabă excelentă în timpul guvernării precedente şi anume a pus reforma învăţământului românesc pe coordonate europene. Deci în principiu nu se vor regăsi.
Robert Turcescu: Dar dacă veţi găsi nişte calităţi şi domnului Radu Berceanu pentru activitatea pe care a desfăşurat-o la Ministerul Industriilor?
Theodor Stolojan: Deci domnul Turcescu, eu nu vreau să intru în discuţie acum vis-a-vis de un candidat sau altul pentru Parlamentul României sau faţă de un candidat sau altul pentru Guvern. Vom avea la momentul respectiv judecăţile pe care le vom face şi hotărârile le vom lua Alianţa.
Robert Turcescu: După cum aţi putut constata şi dumneavoastră şi aţi făcut astfel de declaraţii, asistăm la o maturizare a electoratului în acest an, 2004. Oamenii vor să ştie şi ce se va întâmpla în diverse scenarii. Dacă după alegeri Alianţa Dreptate şi Adevăr nu va câştiga aceste alegeri va mai rămâne ca un pol politic sau nu va mai fi în această formulă?
Theodor Stolojan: Domnule Turcescu, noi vom câştiga alegerile. Lumea este sătulă de aroganţa şi corupţia PSD-ului. Acest lucru s-a demonstrat la alegerile locale, se va demonstra şi la alegerile parlamentare şi prezidenţiale.
Robert Turcescu: Domnule Stolojan, eu sunt Toma necredinciosul. Pun acum răul înainte sau binele înainte. Deci eu întreb. Nu câştigaţi alegerile, mai rămâne alianţa aceasta în picioare?
Theodor Stolojan: Domnul Turcescu, le câştigăm şi pentru a nu spune că nu vă răspund la întrebarea dumneavoastră, în protocolul Alianţei este prevăzut că Alianţa rămâne în vigoare până în 2008 indiferent ce se întâmplă cu rezultatul alegerilor. Dar noi vom câştiga. Sunt hotărât, suntem hotărâţi să câştigăm alegerile şi acesta este dacă vreţi, un proiect politic important pentru că lumea s-a săturat de aroganţa şi corupţia PSD-ului.
Robert Turcescu: În cadrul scenariilor de care vorbeam ceva mai devreme am să vă propun să asistăm şi să urmărim împreună o declaraţie făcută de Sorin Roşca Stănescu săptămâna trecută aici în cadrul emisiunii „Sută la sută” în care directorul cotidianului Ziua evocă un posibil scenariu pentru perioada post-electorală. Înregistrarea vă rog.

Sorin Roşca Stănescu: Dacă PSD va avea cel mai bun punctaj dar insuficient pentru a forma Guvernul el are posibilitatea fie să guverneze în minoritate, să-şi asume acest risc, fie să se alieze cu UDMR din nou, dacă UDMR-ul va intra în Parlament, fie să se alieze să nu vă surprindă cu PD sau cu PNL, deci are foarte multe soluţii.
Robert Turcescu: Păi cum? Teoretic PNL şi PD sunt în momentul de faţă într-o alianţă.
Sorin Roşca Stănescu: În acest moment ei sunt într-o alianţă iar motivarea acestei alianţe este dorinţa lor de a câştiga un punctaj cât mai bun fiind în alianţă şi de a ajunge la putere. Dacă ei nu ajung la putere după epuizarea scrutinului Alianţa nu-şi mai are sensul. Şi atunci se vor despărţi. Este logic. N-au nici de ce să fuzioneze dacă nu ajung la putere şi nu au nici de ce să mai rămână împreună. Vor fi două partide distincte care se simpatizează reciproc şi atâta tot şi fiecare cu parlamentarii lui.

Robert Turcescu: Pragmatism sau ...?
Theodor Stolojan: Este o părere. Noi nu suntem de acord cu ea. Noi am muncit serios la această alianţă. Alianţa s-a dovedit că este o soluţie politică pentru România, şi-a dovedit forţa în alegerile locale, îşi va dovedi victoria în alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Deci Alianţa este puternică, Alianţa a fost construită solid domnul Turcescu.
Robert Turcescu: Domnul Theodor Stolojan, dar aici era evocat scenariul unei posibile participări la guvernare a PNL alături de PSD.
Theodor Stolojan: Nici PD-ul, nici PNL-ul nu vor participa la guvernare cu PSD-ul sub nici o formă.
Robert Turcescu: Iată o declaraţie de-a dumneavoastră din 2002 în care faceţi de asemenea un scenariu, dar e interesant ceea ce spuneţi în contextul discuţiei noastre din acest moment.
Theodor Stolojan: Înainte de august 2002.
Robert Turcescu: „Dacă repet după 2004 în funcţie de raportul de forţe şi iarăşi improvizez o situaţie care se poate întâmpla, presupunem că PSD realizează, să zicem, 22%, PNL 20%, PRM vreao 15% şi PD vreo 10%, ne vom afla în faţa unor obiective esenţiale în anul 2005 şi 2009, intrarea în Uniunea Europeană, etc. Ce vom face? Nu au ieşit bine zarurile la alegerile parlamentare? Vom declanşa din nou alegeri? Vom lăsa PRM-ul să facă Guvernul? Nu. Eu cred că dimpotrivă, dacă am da dovadă de responsabilitate politică atunci ar trebui să facem o coaliţie de guvernare şi repet, o coaliţie de guvernare în România astăzi nu are decât o restricţie, PRM.” Lăsaţi loc la vremea respectivă oricăror scenarii, inclusiv a unei coaliţii de guvernare, în numele interesului naţional, cu PSD-ul.
Theodor Stolojan: Eram înainte de august 2002, eram înainte de a vedea ce s-a întâmplat în România în aceşti ani. Păi în aceşti ani în România, domnul Turcescu, România a ajuns de pe locul 68 în clasamentul corupţiei, pe locul 83. Cine bănuia acum patru ani sau chiar acum trei ani, că se va întâmpla o asemenea agravare a corupţiei în România sub PSD? Cine bănuia că o să ajungem să trăim într-o ţară în care se fură după unii analişti 12 milioane de dolari pe zi, care lipsesc din buzunarele românilor? Cine bănuia toate aceste „dezvoltări” sub Guvernul PSD? Deci iată de ce astăzi spunem că noi nu putem face o guvernare cu PSD-ul. Însă, vreau să accentuez, asta nu înseamnă că acum noi nu susţinem interesele naţionale ale României şi ca dovadă să nu uităm că ne-am dus la Bruxelles atunci când acest Guvern Adrian Năstase a pus în pericol continuarea negocierilor cu Uniunea Europeană prin problema aceea cu adopţiile pentru copii. Deci prin neîndeplinirea criteriului politic nu am avut nici o reţinere să mergem la Bruxelles să spunem următorul lucru: că nu poporul român este vinovat pentru că acest Guvern a făcut ce a făcut…
Robert Turcescu: Am înţeles, dar dacă la un moment dat veţi invoca, cum să spun, poate scuză nu este cuvântul cel mai bun, dar altul nu-mi vine acum în minte, dacă veţi spune „În numele interesului naţional, având în vedere nevoia României de a se integra în Uniunea Europeană, chiar dacă am pierdut alegerile, noi, PNL, înţelegem să ne aliem la guvernare cu PSD, cum spuneam, pentru integrarea în Uniunea Europeană…”
Theodor Stolojan: Domnule Turcescu, România a demonstrat că în România se poate face guvernare şi cu un guvern minoritar. Prin urmare, noi, Alianţa, sperăm să câştigăm cu un scor, să formăm Guvernul, dacă nu vom colabora cu partidele democratice, nu cu PSD.
Robert Turcescu: Adrian Videanu va fi premierul desemnat de Alianţă?
Theodor Stolojan: Îl vom anunţa la sfârşitul lunii septembrie…
Robert Turcescu: Pe domnul Videanu sau…?
Theodor Stolojan: Îl vom anunţa pe premierul, candidatul de premier pe care îl vom desemna. Este o hotărâre pe care o voi lua eu, cu domnul Traian Băsescu.
Robert Turcescu: Este stabilit din ce partid, protocolul prevede …?
Theodor Stolojan: Protocolul prevede ca noi doi să luăm această hotărâre, şi nu va conta din ce partid este. Noi am depăşit aceste probleme „din ce partid este!”. Discutăm de Alianţă, Alianţa DA…
Robert Turcescu: Şi de ce nu faceţi atunci o fuziune după modelul pe care îl propunea domnul Stoica domnul Stolojan?
Theodor Stolojan: Pentru că, pentru că nu este o asemenea problemă actuală sub nici o formă, noi când am făcut alianţa am luat în calcul şi asemenea ipoteză, şi cu toţii am ajuns la concluzia că nu este oportună această etapă, şi nici după alegeri, şi vreau să vă spun şi de ce. Cele două partide, fiecare îşi are grupul de susţinători, iar o parte din grupul de susţinători al PNL, ca şi la PD, în cazul ipotezei unei uniri s-ar putea să nu ne mai susţină, să nu se regăsească în acel partid.
Robert Turcescu: În ipoteza în care Alianţa PNL-PD vrea să formeze Guvernul, dar mai are nevoie de un partener, UDMR rămâne în continuare o soluţie de luat în calcul domnule Stolojan?
Theodor Stolojan: Sigur că da…ca şi PUR…
Robert Turcescu: Şi UDMR, şi PUR? Dar despre UDMR în 2002 spuneţi „UDMR ne-a dat un exemplu de troc politic, dus până la limita decenţei, adică pe ei nu îi mai interesează decât participarea la guvernare, îi interesează schimbul troc-voturi pentru anumite satisfacţii care ţin de etnia maghiară”-asta era delcaraţia dumneavoastră din 2002.
Theodor Stolojan: Domnule Turcescu…
Robert Turcescu: Vă rog!
Theodor Stolojan: Acum spun următorul lucru, pe care l-am spus şi atunci, şi anume că noi vom propune UDMR să participe la guvernare, să-şi asume guvernarea. Deci noi nu vom fi de acord să facem ceea ce a făcut PSD, pe fond, un troc, o spun şi acum! Adică dânşii au făcut un protocol prin care solicitau sprijinul în Parlament contra soluţionării a diferite revendicări pe care le avea UDMR; de natură etnică sau de natură economică. Noi le vom pune cinstit, să vină la guvernare împreună cu noi, dacă vom avea nevoie, şi să îşi asume responsabilitatea guvernării. Acest lucru nu se pare corect.
Robert Turcescu: Am în faţă un document intitulat „Evaluarea guvernării PSD din perioada 2001-2003” întocmit de specialiştii dumneavoastră de la Alianţa PD-PNL, eu am citit acest document. Ştiu că programul de guvernare pe care îl propuneţi electoratului îl veţi prezenta în luna septembrie, dar domnule Stolojan, la întâmplare, bazându-mă pe sumarul acestui document, am să iau 2-3 domenii, pe care am să vă rog, pentru că nu avem mult timp la dispoziţie, să îmi spuneţi o măsură prin care veţi rezolva problema respectivă…Iată închid ochii, şi pun pur şi simplu pixul… A picat Transporturi. Ce propuneri, rapid, să se schimbă lucrurile din momentul în care ajunge Alianţa PD-PNL la Guvernare în legătură cu Transporturile?
Theodor Stolojan: Vom continua programul de autostrăzi, vom continua rutele trans-europene, vom face investiţii în infrastructura rurală care cuprinde drumurile, în special…
Robert Turcescu: De unde bani?
Theodor Stolojan: Bani? Stârpind corupţia din România şi hoţia! Vreţi să vă dau un exemplu, ce a însemnat impozitele şi taxele neplătite către acel grup din zona Bacăului, numai pentru cele 2 rafinării?! Au însemnat 300 de milioane de euro-impozite, taxe şi ţiţei neplătit către Petrom! Iată de unde bani!
Robert Turcescu: Justiţia?
Theodor Stolojan: În Justiţie, după cum ştiţi în Justiţie, independenţa Justiţiei este la ora actuală contestată, nu numai de noi, dar şi de toţi din afara României, deci aici nu vom mai permite sub nici o formă amestecul politicului în Justiţie. În al doilea rând vom da Consiliului Superior al Magistraturii calitatea de ordonator de credite pentru a nu mai sta la mâna ministrului Justiţiei care în prezent el face această activitate. În al treilea rând …
Robert Turcescu: Pot să vă dau în judecată domnule Stolojan atunci…dacă lucrurile acestea se vor dovedi a nu fi adevărate, toate aceste promisiuni? Vreţi să facem împreună un proces, proces Turcescu vs. Stolojan?! Dacă după …în 2007-2008, să zicem ajungeţi preşedintele României, deschidem un astfel de proces, cu un leu despăgubire…
Theodor Stolojan: Eu mă ţin de cuvânt şi vă asigur că şi colegii mei se vor ţine de cuvânt.
Robert Turcescu: Am o întrebare de final, e un exerciţiu de sinceritate, şi se referă la una dintre părţile din bibliografia dumneavoastră asupra căreia nu aţi făcut sau aţi făcut precizări şi eu nu le-am regăsit. Întrebarea este următoarea domnule Stolojan, înainte de 1989 aţi fost membru al PCR, şi dacă „da”, ce funcţie aţi deţinut în acest partid? Pentru că Adrian Năstase spune că aţi fost chiar secretar de partid în Ministerul de Finanţe înainte de 1989.
Theodor Stolojan: Domnule Turcescu…
Robert Turcescu: Vă rog!
Theodor Stolojan: Am lucrat în Ministerul Finanţelor, unde, în ultimii ani nici o secretară nu putea fi angajată dacă nu era membră a PCR…
Robert Turcescu: Deci aţi fost!
Theodor Stolojan: Deci răspunsul este „da”!
Robert Turcescu: Funcţia?
Theodor Stolojan: Am avut întotdeauna… Eram ales, fie la organizaţia de bază, fie la comitetul de partid, eram ales adjunct cu problemele profesionale, adjunct de secretar cu problemele profesionale, pentru că eram foarte bun profesional. Niciodată nu am fost secretar…
Robert Turcescu: Adjunct de secretar aţi fost?
Theodor Stolojan: Adjunct întotdeauna cu problemele profesionale şi domnul Adrian Năstase, trebuie s-o spun, de fiecare dată spune câte o minciună despre mine, care, sigur, are picioare scurte…
Robert Turcescu: De abia a început domnule Stolojan, şi dumneavoastră o să rostiţi o sumă de acuze, şi uite aşa, noi asistăm de pe margine, poate iese ceva bun pentru noi toţi în cele din urmă!
Theodor Stolojan: Domnule Turcescu…
Robert Turcescu: Vă rog!
Theodor Stolojan: Noi nu rostim acuze, datoria opoziţiei este să critice, iar PSD încearcă acum să manipuleze, spunând că orice critică la obiect este o măgărie, nu este aşa. Asta este datoria opoziţiei se critice ceea ce Guvernul nu face bine şi să spună cum trebuie făcut bine, şi e ceea ce noi facem!
Robert Turcescu: Mulţumesc pentru participarea la emisiunea din această seară!
Theodor Stolojan: Şi eu vă mulţumesc!
Robert Turcescu: E o toamnă fierbinte, probabil că o să ne mai revedem în studioul emisiunii 100%. Bună seara!

domeniu: 
categorie: