Eugen Uricaru despre 'Dicţionarul politic' al lui Octavian Andronic

În sumarul celui mai recent număr al periodicului „Balcanii şi Europa” figurează şi o dublă cronică de cărţi, semnată de reputatul om de cultură Eugen Uricaru.

"Două radiografii subiective" se numeşte recenzia pe care colaboratorul publicaţiei fondate de jurnalistul şi scriitorul Carol Roman o face volumelor de publicistică scoase recent de un alt colaborator al „Balcanilor” – Octavian Andronic – autorul "Dicţionarului politic" în două ediţii: "B de la Băsescu" şi "I de la Iliescu".

Iată textul de Eugen Uricaru:

"Personalitate multiplă, ziarist,  om   de   televiziune, caricaturist   şi,   înainte   de toate, om de spirit, Octavian Andronic tipăreşte la Editura „Semne",   prin   intermediul Fundaţiei „AlegRO", două volume de publicistică dedicate prezenţei publice - şi nu numai - a doi oameni politici care cu siguranţă vor marca evoluţia post-comunistă a României.

Primul volum este apărut în 2009 şi cuprinde publicistica lui Octavian Andronic referitoare la un singur subiect.

Subiectul este incitant, delicat şi stânjenitor în anumite privinţe. Este delicat deoarece priveşte faptele politice şi nu numai ale unui personaj aflat departe de încheierea carierei sale publice, este incitant deoarece jocul cu focul are această caracteristică, iar domnul Andronic ştie ce riscuri îşi asumă, însă el doar bănuieşte consecinţele riscului asumat şi, în fine, este stânjenitor deoarece, în ciuda adevărului, talentului şi spiritului conţinut, textele interesează, distrează, dar nu corijează. Este firesc, deoarece ele aparţin virtualului, în vreme ce subiectul se află într-o continuă competiţie cu realul.

Articolele despre faptele politice - şi nu doar – ale omului politic Traian Băsescu, risipite între ianuarie 2001 şi mai 2009, devin, între coperţile cărţii intitulate „B de la Băsescu", o cronică minuţioasă a paradoxului românesc de azi. Este un paradox multiplu şi sigur una dintre dimensiunile sale este cea iscată de plăcerea de a fi înşelat.

Domnul Octavian Andronic nu este dintre cei care se lasă păcăliţi. Şi cu atât mai puţin are o bucurie atunci când detectează undele de simpatie ale păcăliţilor, care învăluie într-o lumină aurorală, glorioasă am putea spune, pe cei ce ştiu să mintă frumos. Având o experienţă de două decenii de reporter de teren, Octavian Andronic nu are cum să piardă contactul cu realitatea, iar observaţiile sale sunt de bun simţ şi de o dezarmantă simplitate şi sinceritate. Ceea ce le dă o dimensiune specială, am putea spune - dincolo de fizicitatea realităţii - este scepticismul bine temperat, specific proteiformelor exprimări ale lui Octavian Andronic. După ce citeşti acest volum de viaţă trăită treaz, îţi vine să spui că nu toată lumea doarme.

Cel de-al doilea volum, în ordine cronologică doar, „I de la Iliescu", are un cu totul alt subiect - viaţa politică a celui mai important om politic din România post-decembristă. Cartea cuprinde, pe langa articole, o sene întreaga de interviuri şi discuţii cu domnul Ion lliescu. Este acelaşi Octavian Andronic, inteligent, uneori ironic, iscoditor şi mereu partizanul adevărului, dar materia este alta. Zona subiectelor abordate nu ţine de periferia socială, ci chiar de calea maestră. De la problemele iscate în decembrie 1989 la cele apărute odată cu încercarea de lovitură de stat de la Moscova, de la principiile democraţiei la practica ei, Octavian Andronic este un interlocutor sau un analist cu totul responsabil, simpatizează dar nu linguşeşte, ironizează dar nu ia peste picior, critică şi aşteaptă răspuns.

Poate ar mai trebui adăugat şi faptul că, uneori, valorosul om politic a acordat încredere unor oameni care nu o meritau şi care, în consecinţă, au trezit nedumeriri cu privire la actul politic. Fără a fi un volum omagial - apare în momentul împlinirii a 80 de ani de viaţă ai domnului Ion lliescu - cartea este un frumos omagiu/cinstit şi plin de căldură sufletească. Fără nicio îndoială, viitorii istorici dedicaţi perioadei acesteia, atât de frământate, din existenţa statului român, vor găsi în carte ceea ce le este absolut necesar - argumente.

Aceste două volume au ceva în comun, dar diferă foarte mult. Sunt ca două mesaje scrise în acelaşi cod. Două mesaje diferite privind aceeaşi lum lumea politică românească din ultimii douăzeci de ani, privită cu aceeaşi unitate de măsură, cu aceeaşi acuitate, prin acelaşi cod al moralei şi eticii.

Acesta este Octavian Andronic, un om care ţine la principiile sale, principii care se regăsesc sub un singur termen în orice dicţionar: bunul simţ."

domeniu: 
categorie: