Euro s-a depreciat faţă de moneda americană

Fluctuatiile cursului euro-dolar au fost ieri in defavoarea euro, care s-a depreciat usor fata de moneda americana, scazand de la 1,1509 la 1,1463 dolari pe unitate. Dupa ce saptamana trecuta urcase la cea mai mare valoare din ultimele trei saptamani, scaderea euro survine pe fondul prudentei investitorilor cu privire la ultimele rezultate privind evolutia unor sectoare-cheie din economia Germaniei, spun agentiile internationale de presa.

Analistii straini sustin ca, pe de alta parte, evolutia dolarului fata de euro ramane modesta deoarece pietele continua sa fie dominate de neincredere in asteptarea datelor privind economia SUA. 'Investitorii sunt in continuare sceptici fata de posibilitatea unui proces sustinut de redresare a economiei americane', spune un analist strain citat de agentiile internationale de presa. Daca pe pietele internationale euro a pierdut in fata dolarului, pe piata romaneasca raportul de forte a fost exact invers, adica in favoarea monedei unice. Cursul leu/euro a crescut ieri de la 37.121 lei la 37.209 lei, marcand o apreciere a euro cu 88 de unitati, ducand pierderea inregistrata de moneda nationala in fata euro, in ultima saptamana, la 418 unitati. Daca pana acum in aprecierile privind evolutia cursului leu/euro analistii din piata includeau doua variabile - 'mersul' pietei internationale si raportul cerere-oferta din plan intern - recent, in asteptarile lor a fost inclus inca un element: politica BNR vizavi de cresterea importurilor.

Acesta este inca un unghi din perspectiva caruia analistii au inceput sa priveasca evolutia raportului leu-euro, apreciind ca este foarte posibil ca, in urma discutiilor cu oficialii FMI (si nu numai), BNR sa fie nevoita sa induca o depreciere controlata a leului fata de euro pentru a tempera saltul ingrijorator al importurilor.

domeniu: 
categorie: