Europa, şocată de moartea ministrului suedez de Externe

Moartea ministrului suedez de Externe, Anna Lindh, înjunghiată într-un magazin din Stockholm, a provocat un adevărat şoc în Europa. Franţa, Marea Britanie, Italia, Austria şi Danemarca şi-au exprimat, prin intermediul premierilor şi a miniştrilor de externe, profunda tristeţe, după anunţarea morţii oficialului suedez. Anna Lindh, considerată o posibilă succesoare a actualului premier suedez a fost ucisă cu doar câteva zile înaintea referendumului privind adoptarea de către Suedia a monedei euro. Consultarea populară, prevăzută pentru duminică, va avea totuşi loc, în pofida tragediei. Şeful asasinat al diplomaţiei suedeze susţinea fervent aderarea ţării sale la moneda unică europeană.

În Suedia, uciderea Annei Lindh a readus în memorie cazul fostului premier Olof Palme, asasinat în 1986. Oficialul a fost împuşcat în plină stradă, în timp ce se pregătea să intre într-un cinematograf.

Anna Lindh, care avea 46 de ani şi obişnuia să iasă în public fără gardă de corp, a fost înjunghiată ieri după-amiază într-un mare magazin din centrul capitalei. Grav rănită la abdomen şi plămâni, Anna Lindh a decedat în spital în această dimineaţă, după eşuarea unei intervenţii chirurgicale de peste 9 ore. Asasinul este încă în libertate.

domeniu: 
categorie: