Europeea – ‘Revista cetăţeanului european!’

Europeea sau ‘Revista Cetateanului European’ este prima publicatie multilingva din Romania care va fi publicata si in celelalte tari membre ale Uniunii Europene. Va oferim in exclusivitate un interviu cu Ion Corbu, fondatorul acestei reviste. Europeea, ‘revista cetateanului european’, este prima publicatie din Romania care isi propune sa usureze comunicarea intre toti cetatenii statelor membre a Uniunii Europene cat si schimbul de informatii intre acestia. Pe viitor revista va fi tradusa in limba tuturor statelor care fac parte din UE. Fondatorul revistei, Ion Corbu a declarat urmatoarele: “Ne dorim un schimb viu de opinii, puncte de vedere schimb de informatii, analize comparative, pe scurt tot ce poate fi pus în slujba cetateanului european ca experienta pozitiva si realizari demne de interes. Nu vor fi evitate aspectele critice ale diverselor stari de lucruri care îl nemultumesc pe acest cetatean. Ne exprimam convingerea ca aceasta publicatie, prin formatul si structura sa precum si tematica abordata va trezi interes în rândul cetatenilor europeni si ca multi dintre acestia îsi vor face un obicei din a accesa zilnic adresa acestei publicatii.

Ne dorim ca 'Europeea' sa devina o punte de legatura la dispozitia 'cetateanului' european.” In acest moment Europeea se afla la editia pilot si este publicata pe adresa de web: www.europeea.ro. Pentru a intelege mai bine scopul aparitiei unei astfel de reviste pe piata europeana a presei, oferim in exclusivitate un interviu cu membrul fondator al acestei reviste, Ion Corbu.

Reporter: Ce înseamna Europeea? Cine a avut initiativa?... si care a fost scopul pentru care a fost realizata o asemenea revista?

Ion Corbu: Daca privim cu atenţie fenomenul comunicaţional curent, acesta are tendinţa de a se desfăşura sectorial, în cadrul unor culoare, de multe ori la nivelul a ceea ce am putea numi “caste”. Evident aceasta „specializare” are numeroase avantaje, este eficientă se adresează acelora care au cam acelaşi nivel de pregătire ori unul similar. Însă acest mod de comunicare oarecum izolaţionist face ca diverse sectoare să se ignore între ele, eventual informaţiile intersectoriale sa fie transmise mediat, trunchiat şi de multe ori interpretate subiectiv. Vă sunt cunoscute reviste specializate de economie, reviste de ştiinţă, reviste de ecologie, de literatură, etc.

Pe de altă parte asistam la un fenomen integraţionist european de realizare a ceea ce cu numai câteva decenii în urmă părea o adevărată utopie unirea statelor europene respectiv realizarea Uniunii Europene. Ia naştere astfel o nouă entitate cetăţeanul european. Acesta eliberat de constrângerile seculare pe care diversele graniţe i le-a inculcat în memorie se confruntă cu o serie de probleme chiar daca nu noi însă specifice noii realităţi: dorinţa de cunoaştere reciprocă nu mai este apanajul câtorva, devine fenomen de masă, realizarea multor obiective sub forma parteneriatelor interţări, abordarea interdisciplinară a numeroaselor probleme, schimburi informaţionale de tot felul. Şi nu în ultimul rând, acesta, cetăţeanul european, descoperă cu uimire că excesele naţionaliste de tot felul care au dus la mari catastrofe nu-şi au rostul şi că se poate trăi în pace şi linişte graniţele rămânând doar un fel de mărturii istorice ale devenirii noii Europe.

Imediat după evenimentele din 89 am făcut o vizită unor prieteni din Belgia în localitatea Assenede la graniţa cu Olanda. In timpul mesei gazda a constatat că nu ştiu ce se terminase. În câteva minute a mers repede în Olanda a cărei graniţă se afla la două trei sute de metri şi s-a reîntors cu articolul care lipsea. Vă imaginaţi surpriza noastră la o asemenea procedură după ce stătusem zile în şir la coadă pentru viza germană, după ce efectiv dormisem în maşină în faţa Consulatului Austriei pentru o viză de tranzit şi după ce stătusem într-o coloană de maşini de vreo cinci km la graniţa româno-ungară unde am fost obligaţi să scoate tot ceea ce aveam în maşină ! După masă ne-am dus la graniţa cu pricina. Un simplu stâlpişor de piatră de vreo 70 cm uşor înnegrit de vreme mai amintea că acolo fusese cândva o graniţă.

Iată însă că pe lângă toate acestea noile tehnologii informaţionale au deschis posibilităţi poate nici măcar visate de înaintaşii noştri. Un simplu click şi văd live imagini din Paris, un alt click şi văd Berlinul ş.a.m.d.. Ca să nu mai vorbesc de capacitatea de stocare şi de accesare a informaţilor, de grafica deosebită care se poate realiza, de modul extrem de rapid de realizare a unei pagini, etc.

Ei bine, toate cele pe care vi le-m prezentat mai sus, poate prea mult şi posibil plictisitor, m-au condus la ideea „Europeea”. Un proiect intercultural de integrare europeană la nivelul societăţii civile. Iniţiativa îmi aparţine şi prima data am invocat-o într-o discuţie pe un forum. Eram plăcut surprins de reacţiile inteligente ale celor cu care discutam şi mi se părea că este păcat ca o astfel de inteligenţă să se piardă în nişte discuţii care chiar dacă poate interesante se pierdeau în imensitatea cyberspaţiului. Atunci am avut ideea de a posta un topic intitulat „Inteligenţă de multe ori risipită”. Câţiva au apreciat ideea şi au susţinut-o. Din păcate s-au pierdut pe parcurs. Însă au apărut alţii. Numeroşi. Atât din ţară cât şi de afară. S-au implicat şi s-au oferit voluntari din Franţa, Olanda, Germania, Elveţia, Italia şi din alte ţări. Şi revista nu este gata decât cca 15%.

Ca să prindă contur a trebuit să fac ceva eforturi. De la punerea în pagină a conceptului, de la a scrie şi a investi sume de loc neglijabile, până la a-mi mobiliza relaţiile din diversele domenii. Şi faptul că multe dintre personalităţile cărora le-am prezentat conceptul l-au găsit fezabil şi mi s-au alăturat unii devenind membri de onoare ai revistei mi-a dat curaj.
Doi tineri şi entuziaşti studenţi elaborează partea informatică, fiind plătiţi pentru aceasta şi, chiar dacă a trebuit să modifice de mai multe ori, chiar dacă totul nu este aşa cum mi-aş fi dorit, eu cred că Europeea deja se poate prezenta în lume.

Oricum cu timpul vom ajunge la ceea ce ne-am propus:
„un schimb viu de opinii, puncte de vedere, schimb de informaţii, analize comparative, pe scurt tot ce poate fi pus în slujba cetăţeanului european ca experienţa pozitiva si realizări demne de interes. Nu vor fi evitate aspectele critice ale diverselor stări de lucruri care îl nemulţumesc pe acest cetăţean”.
Aş mai vrea să adaug ceva. Într-o discuţie pe care am avut-o cu cca zece ani în urmă cu poeta de origine italiană Anna Santoliquido, distinsă membru de onoare în cadrul Europeei, spuneam, şi domnia sa mă citează în revista La Valisa nr 35-1993, că „numai poezia şi religia pot opri decăderea omului”. Ei bine şi acum ca şi atunci cred cu tărie acest lucru. Pornind de la această credinţă, şi de la cele expuse mai sus, am imaginat conceptul Europeea . Europeea va avea un atelier literar, care va fi gata în curând şi la care eu sper să adere mulţi „useri”, persoane care cu ajutorul unui calculator pot accesa un site, evident inclusiv site-ul www.europeea.ro.

De asemenea revista va avea şi forumuri de discuţie.
Mizând pe această apetenţă spre poezie şi conversaţie ale cetăţeanului european, inclus fiind în această categorie şi cetăţeanul român, şi pornind de la acestea, eu cred că şi celelalte secţiuni ale revistei, vor fi accesate cel puţin de către o parte a acestor „useri”. Şi deoarece revista îşi propune să se bazeze pe valorile fundamental umane şi europene aceste valori cu timpul vor fi cel puţin cunoscute de către toţi cei care iau cunoştinţă de ele şi mă refer în primul rând la cei tineri. Ideal ar fi să fie şi însuşite.

Aşadar conceptul Europeea presupune unitate în diversitate având ca fundament marile valori ale umanităţii. Pentru că, mi se pare că asistăm neputincioşi la un fenomen distructiv în care totul este dus în derizoriu, dacă nu maculat. De la valorile naţionale până la valorile fundamental umane, familie, credinţă, muncă, etc. Am văzut consternat cum cineva a postat un topic pe un forum având următorul titlu “Gunoiul din Nazaret”. Pâna aici s-a ajuns cu blasfemia.
Europeea va cultiva necenzurat spiritul critic însă va încerca să ajute, după puterile sale, la refacerea personalităţii umane. În cadrul secţiunii atelier literar de altfel afirmăm explicit: Misiunea asumată a sitului este: „ încurajarea şi promovarea creaţiei literare originale de valoare, selecţia valorilor şi publicarea celor mai bune creaţii literare în paginile revistei on-line www.europeea.ro în volum de autor sau în volum colectiv “ După cum vedeţi nu am specificat nici un fel de localizare. Aceasta înseamnă creaţie de valoare indiferent unde va fi fiind realizată.

Reporter: Care ar fi avantajele aparitiei unei asemenea publicatii pe o piata ca aceea din Romania? De ce 'revista cetateanului european'?

Ion Corbu: De la început vreau să menţionez că Europeea nu este destinată pieţei româneşti sau ca să fiu mai exact numai pieţei româneşti. Ea este destinată cyberpieţei şi ca atare atât prin structură şi format cât şi prin conţinut va deservi această piaţă. Inclusiv cea românească. Evident substanţa de bază a revistei va conţine referiri la spaţiul socio tehnico economic şi spiritual european dar nu se va limita numai la acesta. Avantaje: structura multilingvă va permite o percepţie mai aproape de realitate a adevărurilor exprimate în limbi cu o circulaţie mai mică, de acest avantaj beneficiind şi secţiunea română. Apoi o mai bună cunoaştere a experienţei şi valorilor din diversele spaţii europene şi facilitarea diseminării rezultatelor pozitive, care cu timpul vor permite o omogenizare a standardelor de trebuinţe şi necesităţi ale cetăţeanului european inclusiv la nivel mental şi comportamental. Ar mai fi de adăugat realizarea de conexiuni şi relaţii parteneriale între cetăţeni , facilitarea accesului la diverse informaţii şi instituţii, cunoaşterea reciprocă a valorilor culturale, etc. Nu în ultimul rând trebuie menţionat faptul că pe baza informaţiilor obţinute prin intermediul revistei se pot pune bazele unor acţiuni concrete de cooperare atât în plan cultural cât şi instituţional şi de ce nu de afaceri. Ca sa nu mai vorbesc de ceea ce eu aş numi turismul virtual. Prin link-urile la diversele web cam din principalele oraşe europene, pentru moment revista are un nr de link-uri spre web cam-uri din Paris, cetăţeanul european va avea imagini live, practic din orice colţ al Europei şi nu numai.
De ce revista cetăţeanului european ? Pentru că se adresează acestuia, pentru că el este subiectul principal al revistei şi în slujba lui este pus tot efortul Europeii.

Reporter: Ce ofera Europeea cetateanului roman?...De obicei o revista are un target? Care ar fi target-ul Europeea?

Ion Corbu: Cred că răspunsul la întrebările anterioare a lămurit o parte din această întrebare. Mai adaug faptul că revista îi poate oferi informaţii variate din domeniile pe care secţiunile revistei le acoperă. De asemenea cetăţeanul român va putea găsi răspunsuri comparative la problemele pe care şi le pune, modul de rezolvare a acestor probleme în alte locuri ale Europei şi acest fapt îi va putea permite să-şi reconsidere personalitatea în legătură cu provocările la care este supus şi chiar în raport cu reacţia autorităţilor faţă de problemele cu care el se confruntă. Într-un cuvânt revista îi oferă cunoaştere iar cunoaşterea înseamnă eliberare şi forţă.
Target-ul ? Revista se adresează cetăţeanului cu o anumită pregătire şi cultură în vârstă de peste 18 ani având studii universitare şi medii preocupat de valorile europene şi diseminarea acestor valori Grupul ţintă îl reprezintă ţările europene, cetăţenii acestora precum şi instituţii cu atribuţii în domeniile care fac obiectul secţiunilor revistei.
Secţiunea atelier literar are ca public ţintă toţi iubitorii şi creatorii de literatură indiferent de vârstă.

Aşadar target-ul este diferenţiat însă speranţa noastră este ca diversele categorii de public să acceadă cât mai multe secţiuni din cadrul revistei.

Reporter: Europeea este o revista care va aparea numai in varianta online? Sau poate fi gasita si la chioscurile de distribuire a presei din Romania?

Ion Corbu: Revista în forma actuală este numai on-line. Fondurile proprii pe care le-am investit nu-mi permit o altfel de revistă. Dacă pe baza proiectului de finanţare pe care l-am depus la organisme europene voi putea obţine o suplimentare a finanţării este posibil să apară şi o variantă imprimată. Pentru moment însă trebuie să ne mulţumim numai cu varianta electronică.

domeniu: 
categorie: